Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
malý je nyní prodělává počáteční zánět kyčelního kloubu prý jsem podchytila včas. Dostala se mu do kloubu z vysokých horeček po prodělání virózy. V pátek 16.12.2022 jsme byli na kontrole na dětské ortopedii, nález 12.12.2022 v levém kyčelním kloubu s touto diagnózou lehce zvýšená náplň vlevo 8,6 ku 6,2 mm měl atb a 2 x nurofen denně. 16.12.2022 tento nález 5 ku 6 mm pak už žádná kontrola a 1× denně nurofen. Do pátku 23.12.2022 klidový režim může chodit na na záchod a menší procházku ale po ránu kulhá než nožičku rozchodí. Dnes jsem volala k pediatrovi a prý je to normální než se nožička prý spraví. 16.01.2022 začneme chodit na fyzioterapii. Prosím máte někdo s tím jsem z toho úplně špatná. Malý je úplně v pohodě.
děkuji za odpověď
@mroe malý dostal ATB kvůli tomu že měl vysoké horečky střetl přes 40 a nález na průduškách. Že se mu střetl zánět a viróza vše v jednom prý aby nedostal zápal plic
@Lidušk píše:
@mroe malý dostal ATB kvůli tomu že měl vysoké horečky střetl přes 40 a nález na průduškách. Že se mu střetl zánět a viróza vše v jednom prý aby nedostal zápal plic
Tak proc to vztahujes k tomu zanetu kloubu?
@mroe tak jsem špatně napsala omlouvám se ale mám fakt o něj strašně bojím
Dcera to mela taky, ale nechodila teda vubec. Zadna prochazka, nic.
@Anonymní píše:
Dcera to mela taky, ale nechodila teda vubec. Zadna prochazka, nic.
jak to myslíte moc nerozumím
Mela ted dcera 5r, dobre teprve na kontrole, co byla 3 tydny od zjisteni. 3 dny se na tu nohu nepostavila vubec (bolelo ji to). Pak jsme dva tydny dodrzovali klidovy rezim, ale stejne doma dracila
, ten posledni tyden mela uz povolenou skolku, kdyz nebude cvicit. Krom Ibalginu ve vysokych davkach a klidoveho rezimu nas nijak nelecili. Pomerne nas vydesila, ale postupne zjistuju, ze to mel v okoli kdekdo.
Dcera měla taky a měli jsme úplný zákaz chození. Jinak taky nurofen a chodili jsme na kontrolu každý týden nebo 14 dní, ale bez UTZ, takže taková kontrola k prdu. Na UTZ jsme byli z jiného důvodu, kde ji zánět v kyčlí potvrdili. Jinak teda každý mě upozorňoval, že nožičku nesmí vůbec namáhat, takže jsme ji nosili i na záchod.
@mroe Nevíš o čem mluvíš - syn přišel následkem streptokokového zánětu v kyčelním kloubu o kyčelní hlavici. O dvouměsíčních nesnesitelných bolestech celé nohy, půlroční ATB léčbě, JIP, punkci, dvouleté chůzi o berlích, několika pobytech v lázních a trvale zkrácené noze o 5 cm a o polovic objemu svalu na celé noze, čímž pádem deformované bederní páteři raději ani nemluvě…
Každopádně toto u vás, zakladatelko, nehrozí. U nás to bylo z noci na den. Velmi rychlý nástup, nepodchycený… Hlavně aby malý opravdu ležel, aby si nedeformoval hlavici chůzí. Bude to dobré
@mrazik6 píše:
@mroe Nevíš o čem mluvíš - syn přišel následkem streptokokového zánětu v kyčelním kloubu o kyčelní hlavici. O dvouměsíčních nesnesitelných bolestech celé nohy, půlroční ATB léčbě, JIP, punkci, dvouleté chůzi o berlích, několika pobytech v lázních a trvale zkrácené noze o 5 cm a o polovic objemu svalu na celé noze, čímž pádem deformované bederní páteři raději ani nemluvě…
Každopádně toto u vás, zakladatelko, nehrozí. U nás to bylo z noci na den. Velmi rychlý nástup, nepodchycený… Hlavně aby malý opravdu ležel, aby si nedeformoval hlavici chůzí. Bude to dobré
Ale samozrejme, ze vim o cem mluvim. Ale, jak sis asi taky vsimla, ATB mela z jineho duvodu. Soucasti vysetreni hned na zacatku je samozrejme laborka. Naprosta vetsina deti ma toto virove po bezne viroze a vystaci s nurofenem. To vas pripad je vyjimecny, ne obracene. Ovsem jiste se ted po tvem prispevku dostatecne vydesila…bylo to nutne?
Dcera měla ve 4 letech, byla hospitalizovaná, týden ležela v nemocnici se zavěšenýma nohama. Doma měla mít klidový režim, ale vysvětlete to 4 leté, když konečně může po týdnu na nohy. Dnes je dospělá, normálně zdravá. Na žádné fyzio nás neposlali, postupně nohu rozhýbala. Neboj, bude úplně v pořádku ![]()
@mroe Nevíš, pochopila jsem, že jsi MUDr., ale ne rodič, co to žil. Je to sedm let zpět a náš případ byl první v okrese, zapsán do lékařských skript. Jistě sis všimla, že jsem zakladatelce psala, že jsme měli jiný a rychlý průběh. Reagovala jsem na tvoje striktní vyjádření, že na zánět v kloubu antibiotika nejsou potřeba. Pro zajímavost, první dva dny bylo CRP na nule, teprve třetí den 200.
@mrazik6 píše:
@mroe Nevíš, pochopila jsem, že jsi MUDr., ale ne rodič, co to žil. Je to sedm let zpět a náš případ byl první v okrese, zapsán do lékařských skript. Jistě sis všimla, že jsem zakladatelce psala, že jsme měli jiný a rychlý průběh. Reagovala jsem na tvoje striktní vyjádření, že na zánět v kloubu antibiotika nejsou potřeba. Pro zajímavost, první dva dny bylo CRP na nule, teprve třetí den 200.
Nejsou. Vas pripad byl vyjimecny. A porad to neni duvod do ditete ty ATB cpat preventivne. Takze to vyjadreni stale plati.
U nas v okoli to mel taky jeden chlapec, zacalo to pote, co mel nejakou dobu rymu. Lecili tez nurofenem. Chlapec je v poradku. Bude to dobre ![]()