Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, chtěla bych poradit, jestli je to normální. Mám 8letou dceru a pár dní je nemocná…co přesně nevíme. Hlava ji pobolivala, teď už se přidal i kašel a velká rýma. Dávala jsem ji take Paralen na bolesti hlavy. Teď druhý den ji dávám nurofen, protože se přidala i horečka. U toho i bolesti hlavy. Akorát co nám přijde zvláštní, že večer jak usne… tak má strašně divoke sny a já se i bojím… úplně vykřikne a třeba i řekne nechte mě být…je úplně mimo i když na ni mluvím. Myslíte že to má souvislost s tou nějakou nemocí? Normálně spí v klidu.
Asi potřebuji uklidnit…teď před Vánoci řešit i zdravotní problémy 😒. Vím, že jsou i horší věci… občas mě napadají i myšlenky, jestli to není jako i nějaký záchvat či co…těžko říct.
Děkuji za jakoukoliv odpověď. R
My ted taky mame rymu, bolestivy kasel, horecku nad 39, nekdo bolesti hlavy, kloubu, svalu. Mame to my rodice a 4 deti (8, 6, 5 a necele 2 roky). 6leta dcera se minulou noc 4× hadala ze spani, sedla si, mavala kolem sebe rukama, nadavala, at ji nekdo necha byt atd. Vse ve spanku, se zavrenyma ocima. Snazila jsem se ji uklidnit, ale neuspesne. Vi jen o tom ctvrtem divokem snu, a ze jsem ji z nej probudila.
Podle me to je z te nemoci. My mame s detmi domluvu, ze pri nemoci spi se mnou v posteli, takze vim, ze jedna pri tehle nemoci v noci skripa zubama, druha ma ty divoke sny.
Příspěvek upraven 22.12.22 v 00:08
U nás to samé, už je dítěti 10 let. Jen ho takto nemohu nechat při nemoci samotného doma…
@Janča6 no teda.. tak ať jste brzy lepší a cela rodina…uff to musite mit hodne sily na vsechno.. říkám si je středa, už by to mohlo nějak ustoupit že…teď už čtvrtek mazec
@PrdlaR píše:
@Janča6 no teda.. tak ať jste brzy lepší a cela rodina…uff to musite mit hodne sily na vsechno.. říkám si je středa, už by to mohlo nějak ustoupit že…teď už čtvrtek mazec
Diky. Drzim palce, at se z toho taky brzo dostanete. U nas je ta nemoc od patku. Ale jako na houpacce. 1 - 2 dny horecka pres 39, den uplne bez teploty, ale s kaslem a rymou. Pak zase pul dne pres 39, pak bez teploty a opet horecka. Vzdycky to zacne vypadat lepe a pak zase bum. Na Vanoce nejspis jeste nebudeme ok. Snad ale brzo.
Příspěvek upraven 22.12.22 v 00:18
@jita555 píše:
U nás to samé, už je dítěti 10 let. Jen ho takto nemohu nechat při nemoci samotného doma…
No to chápu. Mám ještě mladší dcerku, tak jsem doma…horší to bude jak začnu někdy chodit do práce 🙈
@Janča6 píše:
Diky. Drzim palce, at se z toho taky brzo dostanete. U nas je ta nemoc od patku. Ale jako na houpacce. 1 - 2 dny horecka pres 39, den uplne bez teploty, ale s kaslem a rymou. Pak zase pul dne pres 39, pak bez teploty a opet horecka. Vzdycky to zacne vypadat lepe a pak zase bum. Na Vanoce nejspis jeste nebudeme ok. Snad ale brzo.
Děkuji. Tak ať jsou děti lepší na Štědrý den a užijí si ho ![]()
Jo a sily moc nemam
Taky je blbe, kdyz mam horecku, nejmladsi je zle, tak se koji a nechce se pustit, do toho dalsi maji zizen. A nejstarsi dnes mela hrozny hlad, ale zadne z jejich oblibenych jidel ji nechutna. Hovezi vyvar pry chutnal horce, maso bylo hnusne, rohlik se sunkou taky, donut, makovka chutnaly taky uplne jinak, nez je dcera zvykla, jablko taky. Nakonec snedla trochu pudinku, ten ji chutnal. Mne by nevadilo, ze pri nemoci neji. Ale kdyz breci, ze ma hlad, ale nic ji nechutna, tak je to tezke.
@Janča6 píše:
Jo a sily moc nemamTaky je blbe, kdyz mam horecku, nejmladsi je zle, tak se koji a nechce se pustit, do toho dalsi maji zizen. A nejstarsi dnes mela hrozny hlad, ale zadne z jejich oblibenych jidel ji nechutna. Hovezi vyvar pry chutnal horce, maso bylo hnusne, rohlik se sunkou taky, donut, makovka chutnaly taky uplne jinak, nez je dcera zvykla, jablko taky. Nakonec snedla trochu pudinku, ten ji chutnal. Mne by nevadilo, ze pri nemoci neji. Ale kdyz breci, ze ma hlad, ale nic ji nechutna, tak je to tezke.
Chápu… Je celkově rozladena a nic nechutná, ale hlavně ze pije…
…to ta moje nejedla první 2dny skoro nic…ale nutila jsem hlavně pít… kdysi byli v nemocnici s rotaviry, tak se to dobře pamatuje ![]()
@PrdlaR píše:
Chápu… Je celkově rozladena a nic nechutná, ale hlavně ze pije……to ta moje nejedla první 2dny skoro nic…ale nutila jsem hlavně pít… kdysi byli v nemocnici s rotaviry, tak se to dobře pamatuje
Presne tak. Ony teda vsechny od zacatku nemoci bud cely den nic nejedly, nebo za den cca 10 piskot s cajem. Ale to neva, hlavne at piji. A s tim problem nemaji
Jen kdyz pak uz chce jist a cokoliv ochutna (a bezne to jidlo miluje), tak je to pry hnusne. A pak breci, ze ma hlad a ja nevim, co s ni ![]()
No snad se brzo uzdravi. A vase deti take
Z vlastni zkusenosti vim, ze muze byt hur.
Ja jako mala, mela skoro pri kazde horecce halucinace a divoke sny…ted uz to nemam, ale dodnes si to pamatuji, jak kolem me postele tancovali nejaci cizi lide a pak me chteli zabit a ja zacala kricet na cely pokoj, ze me zabijej…
No mamka ze me byla hotova, protoze me vubec nemohla uklidnit…a tech zazitku s halucinacemi mam vicero…deti tohle nastesti nepodedily…nekdo je na ty horecky vic citlivy, takze je to normalni, zvlast u deti ![]()
@Sonarka píše:
Ja jako mala, mela skoro pri kazde horecce halucinace a divoke sny…ted uz to nemam, ale dodnes si to pamatuji, jak kolem me postele tancovali nejaci cizi lide a pak me chteli zabit a ja zacala kricet na cely pokoj, ze me zabijej…No mamka ze me byla hotova, protoze me vubec nemohla uklidnit…a tech zazitku s halucinacemi mam vicero…deti tohle nastesti nepodedily…nekdo je na ty horecky vic citlivy, takze je to normalni, zvlast u deti
Děkuji.
@Janča6 píše:
Presne tak. Ony teda vsechny od zacatku nemoci bud cely den nic nejedly, nebo za den cca 10 piskot s cajem. Ale to neva, hlavne at piji. A s tim problem nemajiJen kdyz pak uz chce jist a cokoliv ochutna (a bezne to jidlo miluje), tak je to pry hnusne. A pak breci, ze ma hlad a ja nevim, co s ni
No snad se brzo uzdravi. A vase deti take
Z vlastni zkusenosti vim, ze muze byt hur.
To je pravda. Děkuji a ať je hlavně už jenom líp ![]()
@Janča6 píše:
Diky. Drzim palce, at se z toho taky brzo dostanete. U nas je ta nemoc od patku. Ale jako na houpacce. 1 - 2 dny horecka pres 39, den uplne bez teploty, ale s kaslem a rymou. Pak zase pul dne pres 39, pak bez teploty a opet horecka. Vzdycky to zacne vypadat lepe a pak zase bum. Na Vanoce nejspis jeste nebudeme ok. Snad ale brzo.Příspěvek upraven 22.12.22 v 00:18
My máme to samé. Od soboty. Dcera nejdřív 2 dny 37,5, pak půl dne bez teploty, radovala jsem se, že to odchází a bum, už 3 dny jedeme 38,5 až 39. Druhá to dostala v neděli, 2 dny teplota, 2 dny bez a už je to tu zpět. Do toho kašel, rýma, bolest, hlavy, břicha
Já už se z toho dostávám, ale mazec. Už jsme neco podobného měli loni. Nakonec z toho dcera měla ještě ucho a já zánět dutin. Letos poctivě strikam do nosu.
Všem preji rychle uzdravení.