Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, syn necelé 2 roky. Čerstvě po viróze (horečky, rýma). Dnes rano začal kulhat na jednu nozicku. Rano jsme byli u dr, chtěla nás poslat na ortopedii ale dr tam bude až v úterý. Do té doby máme klidový režim a brát nurofen. Je si jistá, že je to výpotek v kyčli. Až do dneška jsem nevěděla, že něco takového existuje. Projela jsem x diskuzí, což jsem možná neměla dělat. Syn určitě nevydrží ležet. Snažíme se teda aby aspoň sedel. Ale jako čekat 5 dnů než se dostaneme na ortopedii tak jsem z toho lekce ve stresu. Do nemocnice máme jet pokud se to zhorší. Syn teda nepláče bolesti, jen kulka a po chvilce chci vzit na ruku. Asi jsem se jen potřebovala vypovídat. Nevím jak to zvládneme tolik dni počítám určitě týden aby byl fakt v klidu. Navíc po přečtení nějakých diskuzí, že se děti pak učili znovu chodit. Nevím, zda nemáme radši jet do nemocnice dřív než půjdeme na ortopedii až v úterý. Zároveň se bojím aby si nás tam nenechali.
@Nonameeee1
Syn to měl také, bylo mu asi pět let. Na nohu se nepostavil, lezl po čtyřech. Na ortopedii jsme byli, dostal taky Nurofen.
To bude dobrý, neboj se. Na pohotovost bych šla jen kdyby se přidali horečky.
@Nonameeee1 píše:
Ahoj holky, syn necelé 2 roky. Čerstvě po viróze (horečky, rýma). Dnes rano začal kulhat na jednu nozicku. Rano jsme byli u dr, chtěla nás poslat na ortopedii ale dr tam bude až v úterý. Do té doby máme klidový režim a brát nurofen. Je si jistá, že je to výpotek v kyčli. Až do dneška jsem nevěděla, že něco takového existuje. Projela jsem x diskuzí, což jsem možná neměla dělat. Syn určitě nevydrží ležet. Snažíme se teda aby aspoň sedel. Ale jako čekat 5 dnů než se dostaneme na ortopedii tak jsem z toho lekce ve stresu. Do nemocnice máme jet pokud se to zhorší. Syn teda nepláče bolesti, jen kulka a po chvilce chci vzit na ruku. Asi jsem se jen potřebovala vypovídat. Nevím jak to zvládneme tolik dni počítám určitě týden aby byl fakt v klidu. Navíc po přečtení nějakých diskuzí, že se děti pak učili znovu chodit. Nevím, zda nemáme radši jet do nemocnice dřív než půjdeme na ortopedii až v úterý. Zároveň se bojím aby si nás tam nenechali.
Proc konkretne chces jet do nemocnice? Co od toho ocekavas?
@mroe no jakoze na ortopedii aby mu udělali ultrazvuk. Protože na ortopedii bychom se dostali až v úterý. Dr nás chtela poslat i na ortopedii pro dospělé ale tam nás nevzali. Tak máme tam jít až v úterý. 😊 ale zase si rikam pokud by ti bylo vážné tak by nás tam dr poslala hned. 😊 asi jsem ti potřebovala povzbudit 😊 nikdo z okolí s tím nemá zkušenosti.
@berua13 jak dlouho to trvalo? Nepamatujete? 😊 a musel jen ležet nebo i sedet? Nám teda dr řekla jen klidový režim pak jsem se tu docetla ze hlavně ležet. Ale vysvětlete to 20m synovi.
A proč vás dětská neposlala na RTG
.
Pokud je to po viroze a nemá horečku, tak žádný výpotek nebude, to sis vsugerovala.
@Nonameeee1 píše:
@mroe no jakoze na ortopedii aby mu udělali ultrazvuk. Protože na ortopedii bychom se dostali až v úterý. Dr nás chtela poslat i na ortopedii pro dospělé ale tam nás nevzali. Tak máme tam jít až v úterý. 😊 ale zase si rikam pokud by ti bylo vážné tak by nás tam dr poslala hned. 😊 asi jsem ti potřebovala povzbudit 😊 nikdo z okolí s tím nemá zkušenosti.
Na ortopedii vam UZ udelaji tezko. Lecba je spravne. Cemu konkretne by ten UZ jako pomohl?
@alisekR píše:
A proč vás dětská neposlala na RTG.
Pokud je to po viroze a nemá horečku, tak žádný výpotek nebude, to sis vsugerovala.
Naopak…po viroze je to vcelku typicke. A horecka u toho nebyva
Ja vzala dceru rovnou na chirurgii - predem jsem tamvolala a rekli mi, ze k nim patrime. Delali UTZ i RTG, vypotek mela jen maly. Ja bych nasadila tezky kalibr pohadky, pokud zatim moc nekouka. Takhle jsme se dcerou (stejnou, co mela zanet kycle - ona si umi vybrat choroby) prezili v 17m zanet ledvin… ![]()
My jsme museli dceru i na záchod nosit, minimálně než se vyloučila Perthesova choroba.
@Nonameeee1 píše:
@berua13 jak dlouho to trvalo? Nepamatujete? 😊 a musel jen ležet nebo i sedet? Nám teda dr řekla jen klidový režim pak jsem se tu docetla ze hlavně ležet. Ale vysvětlete to 20m synovi.
Doktorka postupuje spravne. Lezet nemusi, ale klidovy rezim bez chozeni a behani je v poradku. Nosit pokud mozno i na zachod.
@alisekR chtěla nás poslat na ortopedii. Ale bude tam až b úterý na ortopedii pro dospělé nás nevzal. Máme tam jít až v úterý na vyšetření. Ja si to určitě nevsugerovala když mi to dr řekla sama. 😊
@Hobitka zkousime zatím to jde no. Jo to si taky rikam, že si umí vybrat 😂 🙈 ja volala nejdřív obvodní taky jsem chtěla na chirurgii alw řekla ať přijdeme k ni pro zadanku na ortopedii a rovnou ho také prohlédne. 😊 deluji za uklidnění
@alisekR Promiň, ale to je blbost. Horečka u toho není. Dcera to mela ve čtyřech letech. Na RTG to videt není na UZ jo.
@Nonameeee1 Řeší se to fakt jen klidem (to je fakt důležitý) a Nurofenem.
U nás to trvalo týden.
EDIT: A byla hospitalizovaná v nemocnici. Domu nám jí s tím nálezem nedali - výpotek v kyčli 8 mm.