Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, bohužel mi v mých 31 letech a 6. měsíci těhotenství na preventivce u doktora zjistili zvýšený cholesterol, a to 5,7 mmol/l. Limit je do 5. Nikdy jsem nebyla kuřák, neměla obezitu, spíš jsem byla vždy štíhlá a měla jsem nedostatek tuku, hodně sportuju a nejím nějak moc nezdravě. Tak mě to nemile překvapilo. Prý to na léky teď není a nějak mě ani plod to neohrožuje, ale musí se to do budoucna sledovat. Doktor mi řekl, že to s těhotenstvím nesouvisí, ale na netu jsem četla, že je zvýšený cholesterol ve 2. a 3. trimestru běžný. Já navíc za krátkou dobu přibrala 10 kilo, tak to se asi může nějak promítnout do výsledků.
Nemáte s tím některá taky problém? Co se s tím dá dělat? Jím teď hodně mléčných produktů, jogurty, tvarohy, mléko, kefír, sýry, občas i šunky a máslo. Ale třeba smažené vůbec nejím, uzeniny výjimečně. A každý den mám rozhodně ovoce, zeleninu, obiloviny, nějaká semínka, oříšky. Bohužel si trochu ujíždím na sladkém. Co se týče sportu, tak minimálně 3× týdně lehce sportuju a každý den teď nachodím kolem 10 tis. kroků.
Můžeš zkusit omezit sladké a tučné. Víc toho v těhotenství nepůjde. Já ho měla také zvýšený, pomohl mi ArmoLipid Plus. A samozřejmě výše napsané upravení stravy. Akorát u toho Armo Lipidu netuším, zda se může v těhotenství. Se zbytkem bych počkala po porodu a ukončení kojení. Mohou na to mít vliv i výkyvy hormonů…
Též jsem měla v těhotenství zvýšený cholesterol..už si nepamatuju kolik…každopádně mi lékař do zprávy napsal že to je v těhotenství běžné a po porodu se to pak zkontroluje…vzhledem k tomu že jsem měla i tehotenskou cukrovku mě po porodu pak proklepl důkladně a vše se vrátilo do normálu…jak cukr tak i cholesterol…
@Vladusxx Tak tvůj doktor ví asi víc než ten můj
Já mám cukr v pohodě. Ale pro klid si taky asi zajdu znovu na testy po porodu.
Doktor mi říkal, že zvýšený cholesterol je v těhotenství běžný. Po porodu se to srovná. Zdravou stravu je ale dobré dodržovat.
Ahoj, zvýšený cholesterol mohou mít i štíhlí lidé se zdravým životním stylem, když je tam podíl genetiky.
V těhotenství se cholesterol zvyšuje - protože miminko ho potřebuje k vývoji - nejvíce ve třetím trimetru. I ženy, které mají normálně léčbu (já třeba), tak se léčba v těhotenství kvůli prospěchu pro miminko vysazuje - a řeší se to, až když je hooodně vysoký (myslím, že mi říkali nad 11). Zároveň se nemůže držet ani žádná nízkotučná dieta, opět kvůli tomu, že miminko ty tuky potřebuje. Neříkám, že cpát se tučným, to určitě ne, ale normálně tučné mléčné výrobky, např. 30% sýry, ořechy, atd. Můžeš brát omega 3 mastné kyseliny - jsou to tuky, ale ty správné. Jinak zdravý životní styl plus pohyb děláš určitě správně. Sladké omezit je určitě prospěšné, ale asi se tím nevrátí ten cholesterol do kolonky…nicméně, cholesterol 5,7 mít po dobu těhotenství a kojení pro tebe není nijak rizikové, takže bych to vůbec neřešila. Pak se ti to nejspíše upraví zpátky, případně se to občas zkontroluje.
@Katalpaz No teď jsem si uvědomila, že v poslední době jsem do jídel přidávala i dost smetanu ke šlehání
Do polévek, omáček, špenátu… Omega 3 mi zrovna došly, budu v nich pokračovat. Jinak, že je to geneticky, mi taky říkal doktor. A rodiče mají myslím oba zvýšený cholesterol a i vyšší krevní tlak a berou nějaké prášky.
Ja mela 14. Merit cholesterol v těhotenství se (podle internistu, kteří me v nemocnici vyšetřovali ) nedělá. Po porodu jsem mela zase v horním pásmu normálu. Mam velkou nadváhu, v těhotenství jsem přibrala 2 kg.
Vubec to neres. Jez a žij zdravé, jak můžeš. Ale ne kvůli cholesterolu.
@R137 píše: Více
Opravdu se neboj; mela jsem v těhotenství vážné potíže kvůli ledvinám. A byla jsem několikrát v nemocnicí. Lékaři cholesterol vůbec neřešili.