Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
ráda bych se zeptala jak poznáte, že váš mimísek je nakojený? že usne nebo že pustí bradavku,.....? jsem plně kojící matka (nebo si to alespoň myslím), ale poslední dobou máme problémy. Mám 8t. kubíčka a zdá se, že mu moje mlíčko nestačí. dříve jsem kojila - on se sám budil - po třech hodinách a v noci vydržel i 7 hodin bez nakojení, ale za poslední cca 3 dny stále pláče. v noci vydrží tak 3-4 hodiny a přes den chce jíst i po hodině. jedno kojení je u mě přibližně do 1/2 hodiny jak (z obou prsou) kubík u toho někdy usne a když chci vytáhnout bradavku z jeho pusinky tak se lehce probudí a zase chvilku tahá a pak zase usne a tak mu tu bradavku prostě vytáhnu a hotovo no a někdy zase blbne a tahá za bradavku jako by to byla nějaká hračka. nechci s kojením skončit.
děkuji za pomoc
Tes
Já takovej problém neměla. Malej mi sál pěkně a buď usnul, ale většinou spíš bradavku pustil a byl spokojenej. Ale taky sme měli období, kdy chtěl pít častěji - po hodině a půl. Ale stačilo mu u prsa jen 5 minutek a byl spokojenej.
To, že kojíš tak dlouho není dobře. Vypadá to, že možná nemáte správnou techniku a malej se dřív unaví, než se napije dosyta.
Buď tahá jen bradavku bez dvorce - to pak tahá málo a musí se víc namahat a stejně se pořádně nenapapá a je unavený, nebo máte při kojení špatnou polohu a to se pak miminko taky unaví. Tak to zkus jinak a uvidíš. Já jsem taky měla obavy, tak jsem přečetla hafo návodů, v porodnici jsem si 3× volala sestru, aby se podívala, jestli to dělám dobře. No a problémy nemáme.
To, že máš malýho u prsu půl hodiny ti může způsobit popraskání bradavek a následně i zánět. Nebo si můžeš zavolat a zeptat se na horký lince kojení : 261 082 424 jsou tam od 9-14h., nebo na www.kojeni.cz
Ahoj tesali,
prvni vec: vsechno je v poradku
Nic se neboj, kojeni je a bude dobrodruzstvi. Nekdy to proste jde hur a nekdy lip. Nekdy mas pocit, ze vis, jak na to a ze mas vsechno vychytane, a miminko zacne najednou skopicit a tvarit se nespokojene. Ver mi, taky se nam to stavalo (a stava porad) a kdo tvrdi, ze ZADNE problemy nemel a nema, tak si to bud nepamatuje nebo brepta ![]()
vec druha: kdyz se nepovede jedno kojeni nebo i kdyz mas spatny pocit z celeho dne, ver, ze ti detatko neumre a ze se to proste povede priste. Neztracej optimismus.
vec treti: mas jeste hodne malinkyho capartika, takze se vzajemne jeste zkousite. Navic se pomalu dostavate do prvniho obdobi rustoveho spurtu, takze ted bude asi vyzadovat jidlo casteji. Mlika malo urcite nemas - kdyz kojis tak casto a navic v noci. Kdybys ale ten pocit mela stale, tak hodne pomaha caste kojeni, caje pro kojici matku, bujony (na nich a na nutelle jsem prezila sestinedeli) a hlavne klid!
vec ctvrta: vsechny rady jsou nekdy nahouby - troufam si tvrdit, ze jak ja je ohledne kojeni sectela maloktera mamina, a nekdy jsem mela pocit, ze mozna vedet min znamena vic
Nekdy jsem proste neprisla na to, proc zrovna tohle kojeni se nepovedlo.
vec pata: nevzdavej se bez boje - zkus jinou polohu, dej si caj pro kojici, zkus kojici polstar, kojeni spoj s ritualem prebalovani, aby miminko ziskalo pocit jistoty…
vec sesta a posledni: nestresuj se - stres je nejvetsi nepritel kojeni. Kdyz budes mit nekdy pocit, zes uz zkusila vsechno a nic se nedari, nech miminko na hlidani tatinkovi a dojdi si do kina. Oni to zvladnou i bez tebe a odpocata jim budes uzitecnejsi.
HLAVU VZHURU, nekdy je hur, ale urcite bude zase lip!
děkuji moc za rady,
ani nevíte jak jste mi pomohly. Teď už vím, že ve stylu kojení to není - kubíček přibírá a paní dr. je spokojená a s tím, že mám málo mlíčka to až do nedávna také nebyla pravda - kubíček vydržel mezi papů od 3-7 hodin. teď je opravdu asi ve spurtu a tak musím vydržet a kojit jak bude potřebovat i když mi to bude připadat, že kojím stále. nechci nic pokazit, protože vím, že kojení je pro naše mimi nenahraditelné a tak udělám pro kojení maximum! ![]()
je pravda, že se teď jenom musím hodit do pohody. jsem dost rozhozená, protože nám mimo jiné od narození ani jeden večer (cca od 19 - cca 02 hod do rána)nemůže usnout a tak uspáváme a uspáváme (občas pláče občas hysterisky pláče a někdy jenom kouká). problém s prdíky měl od narození, ale to se vychytalo (nebo aspoň si to myslíme) protože už prdí jak starý chlap pěkně sám. Tak se to snad i tím častějším kojením srovná.
moc děkuji ještě jednou
a přeji Vám i vašim miminkům hodně zdravíčka a štěstíčka v životě
Tes
Ahoj,
důvodem je určitě období spurtu. Takže klid, vše se za pár dní vrátí do starých kolejí.
R.
Tesali
svatá pravda co píše Marjánka. s tím usínáním to chce taky klid a vydržet, za chvíli se vám to spraví. doporučuji přečíst na www.porodnice.cz poradnu Bc. Martiny Procházkové. Je to dětská sestra a laktační poradce. Můžeš tam zadat svůj dotaz a ona odpoví, ale myslím, že ti bude stačit přečíst si ty dotazy a odpovědi co už tam jsou.Je jich tam strašně moc a problémy bývají podobné. Tak kojení zdar!!!
Ahoj,
hlavně kliiid! Kojení po třech hodinách je idyla, které my jsme snad nikdy nedocílili. Kromě prdíků nás taky trápilo blinkání, do toho vztekací záchvaty při skoro každým kojení - přisál - odtrhl a řev, rychle dudlíček - uklidnil se, tak šup prso, přisál se a pil, po chvíli opět šílenej řev, tak zase dudu. Prostě na budku. V noci kojo po hodině, po něm často nemohl usnout, takže zase řev… Byla jsem šťastná, když jsme dovršili půl rok a já mohla přestat kojit a přejít na UM.
Bude to dobrý!
Lasička
Tesali, myslím, že mlíčka máš dost, neboj. Ondru jsem kojila 40 minut a to po dvou hodinách (takže pauza byla jenom hodinu dvacet) až do 2,5 měsíce, pak se to najednou ustálilo na 10 minut po 2-3 hodinách, teď kojíme tak 5 minut. Technika byla podle mě v pořádku, žádné bolavé bradavky jsem neměla, a stejně u toho pořád spal nebo si jenom cumlal (dudlík nechtěl), ale když jsem ho „odpojila“ dřív, tak pak za chvíli brečel, nestačilo mu to. Kojili jsme v leže, tak jsem si u toho vždycky schrupla taky a bylo
. Kojila jsem jenom z jednoho prsu (aby se dostal i k zadnímu mlíku) a v období spurtu z obou, ale z toho prvního co nejdelší dobu. Že ti malý spal v noci 7 hodin, tak to je podle mě spíš neobvyklé než obvyklé, já teď kojím v noci pořád co 3-4 hodiny. Problémy s usínám jsme měli taky velký, museli jsme houpat na balónu nebo v lehátku a pak teprve do postýlky.Když se pak po položení do postýlky pořád budil, pomohl kočárek, tam pak usnul vždycky (máme dost houpací). KOjení zdar
Mam presne ten samy problem, zitru jdu volat laktacni poradkyni ptz uz nevim…
Ahoj, mela bych stejny dotaz - kojim 15 + 15 minut z obou prsou. Malej. u toho. usina, tak budim. Jak poznam, ze ma dost? Pri krkani luxuje rameno. Chlap dnes uspaval - malej neusne sam, musim ho udrkat. A dnes to zkousel chlap. Po 10ti minutach breku v postylce (zkouseni, zda usne sam) chlap prohlasil, ze ma malej hlad. Tak jsem ho vzala, 10 minut drkala a spinka. Takze muj. dotaz - kdy ma dite dost? Od prsu se mi jeste nikdy sam neodpojil
@LindaPraha Kolik má týdnů? Tak do dvou měsíců jsem taky nepoznala a kojila občas na vícekrát, hlavně večer, malou jsem musela občas i odcucávat malíčkem, jak se nechtěla odsát:-D Jinak pokud to chceš vědět přesně, tak jedině vážit po kojení a podle váhy hlídat dávky, ale je to pěkná drbačka.
Nekoj podle casu, ale podle ditete, az se odpoji nebo uslysis ze nepije, ma dost
@missmiri presne mesic. Vahu mam digitalni, ale dokazu tam udelat 40g rozdil… uz vic jak tyden nevazim, byla jsem tim posedla
@pikola tohle radila laktacni, jenze kdyz u toho usne, ma dost? Nikdy se mi neodpojil - ridit se tim, mam ho na prsu skutecne 24h denne, to je nesmysl
Příspěvek upraven 05.10.14 v 21:18