Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Můj doktor mi řelk, že naše miminko zůstane pravděpodobně v poloze „konec pánevní“, můžete mi někdo říci své zkušenosti s touto polohou? Jsem v 36TT, můžu něco udělat proto aby se miminko ještě otočilo? Děkuji za pomoc.
Ahoj, já jsem taky měla prcka koncem pánevním. Pořád bylo prý dost času na otočení, ale neotočil se. A potom jsem, zcela nečekaně, začala rodit v 34+4tt. Pořád jsem potají doufala na císařský řez, protože jsem měla v hlavě všechny ty katastrofický scénáře a postižený děti… Jenže už jsem byla otevřená na 3cm, za hodinku na 9cm a začala jsem rodit. Na císař bylo pozdě a ani by mi ho neudělali. Rodila jsem v Brně na Obilňáku. Musím ale pochválit všechen personál, co tam byl (všichni u mě
))) a porodní asistentku. Mladá holka, ale naprosto skvělá. Porod proběhl naprosto hladce a bez komplikací. Od doby, co mě přijali, od papírování a podobných věcí, byl prcek za 3hodinky venku. Šlo to jako po másle. TAKŽE NESTRESUJ, UŽÍVEJ SI TĚHOTENSTVÍ V POHODĚ A UVIDÍŠ, ŽE VŠE DOBŘE DOPADNE.Dáša
No, já mám „zábavné“ zkušenosti s cviky na otočení mimi, jsou to takové stoje na hlavě, klekneš si na gauč, hlavu skloníš na zem a trup se snažíš mít co nejkolměji k zemi. Nedělej to, pokud máš rýmu. Já si tak dva týdny před porodem přivodila zánět dutin a trpěla jsem jako pes a brala antibiotika. Kromě toho to nepomohlo, měla jsem asi málo plodovky, mimi se prostě nemělo kam obrátit. Rodila jsem v 38tt plánovaným císařem a byla to pohoda. Kamarádka rodila taky koncem pánevním a měla klidnější porod, než mnohé jiné… Hlavně se dopředu nestresuj!
Anka
Dámy děkuju za povzbuzení, opravdu jsem to potřebovala. Už několik nocí nespím a myslim na to. Jsem typ člověka, co vše řeší až příliž podrobně a pak jsem vystresovaná. Asi nemá smysl cokoliv dělat, prostě buď se otočí, nebo ne. Jiná možnost není
ŽE?
Tak ja mela malou take koncem panevnim a hrozil mi cisar, ale ve 38 tydnu jsem si nechala od doktora malou otocit. Vsechno probehlo v pohode, rodila jsem normalne.
Preji hodne stesti!!!
Dana
Blazulko, jsem taky ten typ, co vše řeší podrobně
a když mi zjistili KP, tak jsem taky probděla spoustu nocí, ba i slz jsem vyplakala, všechny informace na netu posháněla… a měla jsem z toho táákovouhle hlavu
. Cvičila jsem ty cviky popisované výše, ale když má mimi zůstat KP, tak cviky nepomůžou. Toho zevního obratu doktorem bych se bála, jak jsem už psala v diskuzi o zevních obratech. Strašně jsem nechtěla CŘ a tak jsem rodila KP spontánně, byl to 3. porod a šel hladce. Naše malá měla 3140 g a Agar skore 10-10-10, takže byla úplně v pohodě. Pro spontánní porod nesmí být mimi příliš velké - tak do 3500 g - určí se UZ a nesmí být příliš velká hlavička , čísla už teď nevím. Samozřejmě nesmíš mít úzkou pánev - měří dr. Taky je potřeba počítat s větším nástřihem hráze, preventivně, aby hlavičce nic nebránilo v rychlém průchodu.
Držím palce a věř, že všechno dobře dopadne.
Kimmi
Rodila jsem ve 37 týdnu. začala jsem se (dost pomalu )otvírat a prcek byl pořád koncem pánevním. Prvorodičkám se nedoporučuje rodit neotočené dítě přirozenou cestou. Rodila jsem plánovaným císařem. Od chvíle, kdy jsme se na tom s doktorem dohodli spadl mi kámen ze srdce. Měla jsem hrozný strach z normálního porudu koncem pánevním a pochybyju, že bych na císaři stejně neskončila. At to dopadne jak chce, neboj, císař není zase taková hrůza. ![]()
Blazulka!
Ahoj, mala som podobný problé, dieťa bolo KP do 36.tt.
Kdesi som čítala, ale až po pôrode
, že sú nápomocné cviky typu mačací chrbát.
Je to možné, lebo počas posledných týždňov som cvičila gravidjogu a tie cviky sú jej súčasťou, samozrejme pri správnom dýchaní.
Malá sa v 38.tt.pretočila, ale aj tak sme skončili pri CR pre nepostupujúci pôrod.
Cisára sa až tak báť netreba, ja som ho neplánovala, ale nakoniec som bola tiež za neho vďačná.
KP by som pre svoj strach nechcela rodiť naturálne, bála by som sa následkov, ale každý sme iný.
Boli aj ženy, ktoré trvali na svojom a chceli rodiť KP normálne, niektoré boli OK, ale viac ich bolo dosť výdatne nastrihnutých, takže normálne žiť začali dosť pozde.
Dosť tu zohráva úlohu veľkosť hlavičky a váha miminka.
Ahoj,
porod KP jen když je mimi hodně malé, jinak preferuj císaře. Když jsem si přečetla studii o tom, kolik KP je, kolik se odrodí spontánně, kolik akutním císařem kvůli problémům při přirozeném porodu a kolik plánovaným císařem, tak pro mimi je nejlepší plánovaný císař. Pro maminku je operace horší než přirozený porod, ale já upřednostnila mimko, takže jsme rodili CS (3,6kg - což by bylo na hranici roditelnosti, ale já prostě komplikace nechtěla - v blízké rodině už jedny komplikace u porodu s lehkým postižením mimka byly, takže jsem se o to víc bála.
Ahoj, jsem ve 32+3tt a dr. mi oznámil že se malej meotočil a KP, jsem z toho na nervy a mám děsnej strach že se při porodu něco stane… Navíc je dost velkej už teď má kolem 2200g.jsem vysoká 180cm, ale i tak… Taky jsem probrečela a nespala 2noci zatím, ale pokud to tak půjde dál nebu už spát vůbec
Zdravím, byla jsem na Obilnáku v Brně na kontrole v 37 tt a doktor řek, že je malej KP a má 3200g a že nevidí důvod proč bych měla rodit císařem, ale moje gynek.mi řekla, že pokud se malej neotočí tak jedině císařem. Navíc v obou rodinách máme velký děti kolem 4kg při porodu, všichni chlapci a i některý holky. Mám docela strach rodit normálně a ten doktor je dost nekompromisní, tak se asi poohlídnu po jiné porodnici.
Já jsem 31.tt a taky je prcek KP, zítra jdu k dr., tak jsem zvědavá co mi poví, ale už se začínám bát
Já jsem porodní asistentka a asi bych se klonila k sekci pokud bude mimčo větší, je to bezpečnější pro mimčo a šetrnější ke kyčlím ![]()
@Carilline1: Mě ze začátku šokovalo, že mi všude říkali doktoři, že si mám vybrat co chci, tak jsem upřednostnovala přirozený porod, ale pak mi právě známý, co pracují ve zdravotnictí začali doporučovat císaře. Mě na tom nejvíc vadí, že mi nechtějí dát fundované informace, na netu a všude je toho sice spousta, ale já potřebuji znát názor konkrétně pro mou situaci. A pak, když jsem tedy řekla, že radši budu rodit císařem, tak to najednou pan doktor kategoricky odmítá. Přijde mi to docela divný, jako nějaká kvoty, který by kvůli jednomu CS překročili.
Před další kontrolou jdu ještě na kadrio, sice nemám momentálně žádné problémy, ale od narození mám nedorostlou přepážku mezi komorami a tachykardie a vysoký pulz i v klidu, ale uvidím co mi pan doktor na kontrole naměří a zkusím se s ním domluvit, aby CS doporučil. A pak uvidím na kontrole. U nás v obou rodinách se rodí velký děti kolem 4 víc kg jak chlapečci, tak holčičky a u manželové rodiny i KP a ve 2 případech je nechali rodit normálně a oba kluci jsou postižení, jeden se dusil - tam je mentální a druhý má od narození problém s kyčlemi a ledvinami. Ale to pana doktora taky nezajímalo.
Omlouvám se, že sem si postěžovala, ale mám z toho dnes depku. Kontolu na Obilnáku mám ve čt.