Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminky…mám na Vás takový dotaz…všude se ted dočítám o nějaké páte…šesté nemoci…co to vlastně je? kolik je vubec takhle těch zvaných nemocí? mám 3 měsíčního prcka…kdy to mám tedy čekat? a má to mít každe dítě? a jak moc jsou tyto nemoci vážne?
Je to nemoc s vysokými horečkami a po zhruba třech dnech se objeví vyrážka. Není (nebývá) to nebezpečné.
Není pravidlo, že to musí prodělat každé dítě. Já mám děti čtyři a měly to jenom dvě.
A to platí pro pátou i šestou nemoc? ty názvy mě nějak matou:):)
@Lenk-am píše:
A to platí pro pátou i šestou nemoc? ty názvy mě nějak matou:):)
Jo jo…akorát tu pátou mají starší děti a šestou mrňata, aspon tak mi to říkala naše doktorka. Dvojčata měly šestou okolo desátého měsíce, čtyři dny čtyřicítky horečky, potom vyrážka a konec.. ![]()
Ahoj, kolik takto zvaných nemocí je, to opravdu nevím, vím jen o 5. a 6. nemoci. 5. nemoc se projevuje vyrážkou v obličeji ve tvaru motýlých křídel. U 6. by vyrážka v oličeji být neměla, ale my (a co jsem četla, v diskuzi kterou jsem založila, tak ne jedno dítko to také mělo) ji měli. Nemoc není nebezpečná. Malej ji měl nějak po roce, musela bych vyhledat diskuzi, abych zjistila kolik mu přesně bylo, měl první 3 dny horečky a potom co ustoupily se osypal a pupínky tak do týdne zmizely, možná už dřív, ale už si to nepamatuju. Je to jako u neštovic, některé dítě je mít nemusí. My byli v kontaktu a malinký je nechytil. Takže je to individuální i s věkem. Mám tady na mimi kamarádku a malý to prodělal ve 4m. Nejhorší jsou ty horečky, vyrážka vůbec nesvědí, teda aspoň moje dítě nemělo tendenci se škrábat.
Jsou to virová, celkem běžná dětská onemocnění a jmenují se podle toho, kolikátá v pořadí byla objevena a popsána. Ta pátá začíná vyrážkou na tvářích, zvýšenou teplotou a za několik dní mizí. Člověk je po prodělání doživotně imunní. U té šesté jsou nejdříve horečky, teprve potom se objeví vyrážka, která se nevyskytuje v obličeji. I po prodělání té šestky je člověk pak imunní. Pátá bývá nejčastěji u předškolních dětí, šestá u starších kojenců a batolat. Dost typická je prý pro děti kolem 9 měsíců.
@Lenk-am píše:
všude se ted dočítám o nějaké páte…šesté nemoci…co to vlastně je? kolik je vubec takhle těch zvaných nemocí?
Určitě znáš i jiné nemoci, než je pátá a šestá… jenom pod jejich novými názvy
Dříve se ty nemoci jmenovaly první až šestá dětská nemoc, dneska se tohle označení zachovalo jenom pro pátou a šestou nemoc. Jinak to jsou:
1. spalničky
2. spála
3. zarděnky
4. pseudoskarlatina
5. erythema infectiosum
6. exanthema subitum
Jinak se nestresuj, rozhodně tyhle nemoci nemá každé dítě. U mých dětí mělo pátou a šestou nemoc jenom prostřední dítě ze tří.
My jsme prodělali obě. U šesté jsou hodně vysoké teploty, poté se osypal. U páté byly nižší, zároveň se osypal (i v puse) a štípalo ho to, nebo svědilo. Nechtěl jíst, pil jen UM.
@peggy.sl píše:
Jo jo…akorát tu pátou mají starší děti a šestou mrňata, aspon tak mi to říkala naše doktorka. Dvojčata měly šestou okolo desátého měsíce, čtyři dny čtyřicítky horečky, potom vyrážka a konec..
po tom slově KONEC mě polil studený pot a začala jsem studovat tvé metříky… doufám, že to byl jen konec té nemoci a ne dvojčat ![]()
@Gjoa píše:
po tom slově KONEC mě polil studený pot a začala jsem studovat tvé metříky… doufám, že to byl jen konec té nemoci a ne dvojčat
To se omlouvám, že jsem tě vyděsila… ![]()
Byl to konec nemoci.. ![]()
@Lenk-am píše:
Zdravím maminky…mám na Vás takový dotaz…všude se ted dočítám o nějaké páte…šesté nemoci…co to vlastně je? kolik je vubec takhle těch zvaných nemocí? mám 3 měsíčního prcka…kdy to mám tedy čekat? a má to mít každe dítě? a jak moc jsou tyto nemoci vážne?
už tu někdo odpověděl, jsou to virová onemocnění doprovázená vyrážkou, ono mají všechny latinské názvy, a prostě pro ty dvě (5. a 6. ) se v čj vžil tento překlad, který pramení z pořadí jejich popsání.
rozhodně nemusí mít každé dítě všechny, nehledě na fakt, že se proti zarděnkám a spalničkám očkuje..
po prodělání je doživotní imunita.
rozhodně platí, že je lepší, když nemoci chytí malé děti, když chytí třeba 5.nemoc dospělý člověk, provázejí ji často nepříjemné komplikace, navíc na tu chorobu myslí málo doktorů pro dospělé..
6. nemoc je typicky 3 dny horečky nereagující moc na nic, pak najednou horečka opadne, dítě se „oklepe“ a osype, začíná na zádech. a je po nemoci.
u 5. nemoci jsou fleky vyrážky o dost větší, slévají se, nejsou vysoké horečky..
Děkuji všem..:)zase jsem o něco chytřejší a tohle vědět je jen pro mě plus:):)