Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj.
Naší malé je 10,5 roku. Je drobná, hrozný hubeňour. Před pár týdny si začala stěžovat, že jí trochu bolí prsa. Nevěnovali jsme tomu moc pozornost s tím, že jí asi rostou. Dnes si zase stěžovala, hlavně na pravé prso. Na pohled nic zvláštního, prsa ještě žádné nemá, je hubená jak tyčka a úplně plochá, ale na pohmat jsem zjistila, že to pravé prso (bradavku) má trochu zduřené a tvrdší. Levé je normál. Na dotyk jí to trochu bolí a je jí to nepříjemné.
Myslíte, že je to z růstu? Je normální, že je např. takhle jedno prso zduřené a druhé ne? Nebo to může být něco jiného? Nic jí z něho nevytéká…
Připadá mi to na její věk brzo, o to víc, že je skoro nejmenší ze třídy a je šíleně hubená. Mě začala růst prsa a MS snad až v 18 letech. ![]()
Prosím o radu či názor. Díky moc.
Brzo určitě není, v dnešní době růst prsou a MS v deseti letech není až taková zvláštnost. Pokud jí to ale nepřejde o víkendu, v pondělí bych se poradila s pediatrem…
Myslím si, že je to růst a je to zcela normální věk. Spodní hranice pro růst prsou a dokonce začátek menstruace je 8let, od těch 8 se to bere jako že je to v pořádku.
Zkuste navstivit doktora, sestra 18 ma neco podobneho uz se ji udelala i boulicka a ma zanet na nejake zlaze. Pokud je hubenour tak v 10 letech je na rust prsou fakt asi brzo
Taky myslim, ze je to rust
me rostly prsa na stridacku
nerostly naraz
a jako prvni mi take zdurely bradavky, uplne se mi to ted vybavil, jak jsem cetla Vas dotaz
a bolelo to jak cert
muzete pro jistotu k pediatre, ale nemusite mit strach ![]()
Zase tak úplně brzy to není, ale pokud jí to stále bolí a je jí to nepříjemné na dotek, tak bych s ní raději k doktorovi zašla, jistota je jistota.
přeju hodně štěstí, at to nic není, jenom ten růst ![]()
Brzo není určo mojí ségře je 9 a už lentilky má
ale pro jistotu a čistý svědomí bych být Tebou radči v pondělí zašla k pediatrovi ![]()
Holky, díky moc. K pediatře pro jistotu asi i tak zajdeme.
Pokud (snad ano) to bude jen ten růst - je něco, co jí může ulevit nebo zlepšit to zduření? Mastička, obklad…?
A ještě - myslíte, že pediatra pozná podle vzhledu a pohmatu, zda jde o růst nebo nás pošle na sono?
@slunicko-sedmitecne píše:
Holky, díky moc. K pediatře pro jistotu asi i tak zajdeme.
Pokud (snad ano) to bude jen ten růst - je něco, co jí může ulevit nebo zlepšit to zduření? Mastička, obklad…?
A ještě - myslíte, že pediatra pozná podle vzhledu a pohmatu, zda jde o růst nebo nás pošle na sono?
Spíš myslím to sono, ale nejsem doktorka, uvidíš.
Mě, když rostla prsa, tak jsem si dávala studené obklady, moc mi to pomáhalo ![]()
@Jančakecalka píše:
Spíš myslím to sono, ale nejsem doktorka, uvidíš.
Mě, když rostla prsa, tak jsem si dávala studené obklady, moc mi to pomáhalo
Je to normalni:-) neboj. Ale taky jsem pred casem vysilovala a ptala jsem se doktorky:-)
@ellievanessqa píše:
Muzou jí rust já mela prsa už v 9ti letech![]()
Fákt jo? já až kolem 14 ![]()