11denní miminko a problémy s kojením a přibýváním

1674
23.1.13 11:43

11ti denní miminko a problémy s kojením/přibýváním

Ahoj, mám dotaz, mám 11ti denní holčičku, narodila se o měsíc dřív, měla 2280, měla novorozeneckou žloutenku, byla dva dny na svícení. Pustili nás po týdnu z porodnice a mám pořád problémy s kojením. Usíná mi u toho a pije málo. Když se s ní morduju třeba hodinu, vypije max 50. Pediatrička mi řekla, že mám kojit max 20 minut a střídat prsa, tak jsem to udělala a vypije mi tak 35-40ml max a stejně mi u toho usíná, musim jí budit. Navíc má problémy s větry po každém kojení, je uplně jedno, co jím. Málokdy se mi povede, aby odříhla, v klubíčku vůbec, v tygříkovi jednou a párkrát na rameni, což jsem se dozvěděla, že se dělat nemá. :( nemáte někdo podobnou zkušenost a nápad, co s tim? diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8996
23.1.13 11:53

Nápad mám. Normálně odsaj odsávačkou a dej jí flašku. Pití z lahve je méně vyčerpávající, vypije toho víc, nebude z toho unavená, nebude u toho usínat, začne přibývat, zesílí a pak můžeš zase zkusit kojit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5829
23.1.13 12:21

@randr proč by se nemělo nechat odříhnout na rameni? 8o toho bych se nebála.

k tomu přibírání. žloutenka je svinstvo, taky sme si tím prošli. aby se ji rychle zbavila musí hodně baštit, ale na to nemá sílu… začarovaný kruh. mezi kojením se snaž odsávat. co odsaješ malé při dalším kojení stříkačkou (normoš koupíš v lékárně) přidávej do koutku úst. nebo jidáš prst břiškem na patro a k tomu stříkačku.
jednak takhle podpoříš tvorbu, a čím víc budeš mít mlíka tím rychleji se napije sama z prsu aniž by se u toho nadřela, tak nebude ani tolik usínat. počítej s tím, že ze začátku to odsávání moc nepůjde. to tak prostě je. ale po pár dnech by se to mohlo už lépe rozjet :kytka: drž se, věřím, že to vybojuješ. flašku nedávej, ať si malá nezkazí techniku.

no a k bříšku- tam není moc pomoci. my vyzkoušeli u prvního všecko. trápil se do půl roku hodně, do roka míň. ale trápí se ještě i dnes (rok a půl :D ) snad se toho zbavíte brzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
23.1.13 12:22

Od mojí sestry dcerka měla sice cca měsíc při propuštění z nemocnice a 2,2kg s příkrm. Sestra se rohodla se rozkojit a co si pamatuji asi týden strávila s malou v posteli, kdy jen kojila a přebalovala.
Záleží na všem. Moje kamarádka se ani takto nerozkojila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11592
23.1.13 12:22

@randr neposlouchej doktorku s těma 20min., to je cesta do pekel. Kolik už bylo takových, co přišlo kvůli téhle radě o mlíko. Dej ji tolik času, kolik potřebuje. My měli podobný problém, malý nepřibíral, sice tahal, ale já mlíko neměla, tak je na příkrmu od porodnice. A vůbec to neznamená, že prso nechce, jen ve flašce měl dost dlouho 1 dírku a až někdy po 3m jsem mu dala 2, ať se nemusí tak mordovat. Ale jestli máš dost svého mléka, tak odstříkej, dej ji z prsa a pak dorvi tím odstříkaným. Samozřejmě ne v pořadí, jak jsem to napsala :) Podle mě ideálně prso, flaška a pak odstříkat zbytek. Můj názor, třeba úplně mimo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11592
23.1.13 12:25

@randr na bříško- my od porodnice dáváme biogaiu a sem tam dostal espumisan a musím říct, že vysloveně zaražené větry měl párkrát. Ukázkově prdí. A neboj, vydrž, ono se to zlepší, teprve si na sebe zvykáte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17180
23.1.13 12:27

Určitě dokrmuj, musí zesílit aby měla sílu pak i sát, taky jsem měla o měsíc dřív, spavou a se žloutenkou. Dlouho dlouho se vůbec na jídlo nebudila. Mlíka moc nebylo i přes odsávání. Možná si pujč domů i váhu ať víš kolik vypije a kolik zhruba dokrmit. Těch 20 minut bych nechala, jestli u toho usíná déle nemá smysl. Pak dokrmit a dostříkat, ale je to kolotoč a za chvíli znovu no. My to nevybojovali.

Dokrmuj určitě stříkačkou, mě se obě děti jakmile jsem dala láhev už prsa nedotly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5829
23.1.13 12:34

Když malá vypije za těch 20 minut 40ml a za hodinu 50,tak pokud po odstavení od prsu nepláče tak bych ji nechala zase hoďku spočnou a kojila zase třeba za hodinu. omezovat kojení se určitě nemá, ale když u toho spí, tak to není kojení :nevim: to už má většní smysl, těch zbylých 30 minut stimulovat prsa odsávačkou. nevím jakou doma máš, ale na pořádné rozkojení bych klidně i půjčila kvalitní elektrickou (bývá k půjčení v nemocnicích nebo mateřských centrech a tak) aspoň napár dní…

a flašku fakt ne. to je cesta do pekel :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
23.1.13 13:23

Já si taky dovolím poradit :kytka: Moje malá měla žloutenku celé tři měsíce - bylo to jako spavá nemoc :cert:, nejedla, nepřibírala, jen spala :,(
Byla jsem v kontaktu s laktační poradkyní a boj se žloutenkou i s kojením jsme vyhrály! Kojila jsem pak dva a půl roku :dance:

Jestli chceš zachovat kojení, tak určitě nedávej příkrm z láhve - pokazíš sací reflex.
Buď můžeš kojit co hodinu, jestli se ti tak často bude chtít napít, ptž vím, že tyto děti prostě nevzbudí NIC! :cert: A nebo třeba co dvě, tři hodiny, podle toho, jak se vzbudí, ale s dokrmem (ale nesmíš překrmit, aby pak zase měla chuť a hlad do dalšího kojení).
Nakoj malou tolik, kolik vypije - ideální by bylo ji pár dní vážit, ať máš přehled. Potom s vezmi odsávačku a odsaj si MM, to dej do vyvařené stříkačky - stačí ponořit do vroucí vody na chvilku, nemusíš to 5min. převařovat. Stříkačkou po prstu dokrm - dáš jí do pudinky malíček polštářkem vzhůru (nehtem na jazýček) a až začne cucat, tak jí koutkem úst budeš přistříkávat mlíčko. Cucat by měla, je to přirozený reflex, ale pokud cucat nebude, tak jí tam taky trochu přistříkávej (má taky polykací reflex ;) )

Malá časem zesílí a žloutenka bude ustupovat. Chce to trpělivost a hlavně se nenervuj, když ti i ze stříkačky málo vypije, třeba u dalšího krmení vypije více ;) stačí když bude celková dávka těch 70-80ml a možná i to je hodně.
Není důležité, kolik vypije za jedno krmení, ale celkové množství za celý den! To ale bohužel nevím, kolik by mělo být, snad poradí někdo jiný…

To odříhávání - s tím si taky nedělej hlavu. Ta nejmenší miminka si začínají odříhávat až kolem druhého měsíce, ptž to jim teprve dozraje ta klapka u žaludku… přes rameno se nemají dávat kvůli páteři - těžká hlavička na měkkou páteř tlačí a představ si, že jsi najezená a někdo tě položí v podstatě na břicho.
Já jsem to dělala tak, že jsem ji chvíli nosila v klubíčku a když neodříhla, tak jsem ji položila a odsávala jsem si MM do zásoby na ty dokrmy. A pak jsem to zkusila znovu - ji dát odříhnout a někdy třeba i pře rameno(na chvilku) nebo na tygříka. Někdy si odříhla i za hodinu.

To odsávání mléka je lepší si dělat do zásoby - je lepší, aby malá hned po kojení dostala ten dokrm ze stříkačky, ať to má jako celkové krmení a ne rozkouskované. Takže to chce mít v lednici nějaké zásoby MM a mít nachystané vyvařené stříkačky a vyvařené nádobky, ve kterých budeš MM ohřívat. Já jsem ohřívala v přesnídávkové skleničce ve vodní lázni.

A ještě pár vět ke tvorbě mléka.
Jestli máš dost MM, tak je to fajn :kytka:, ptž u tak malého odběru mm při kojení se může stát, že se laktace začne snižovat.
Pokud máš pocit, že se už laktace snižuje nebo kdyby to nastalo, tak musíš odsávačkou po každém kojení odsát všechno mléko z obou prsou - když neodebere miminko, tak musí maminka ;)

Nevím, jestli malé stačí kojení z jednoho prsa nebo si vezme z obou, ale mělo by se to dělat tak, že se nakojí z obou prsou - je jedno, jak dlouho - časem se neřiď, prostě dokud pije, tak pije, až nechce, tak ji trochu probrat a dát druhé prso. Já jsem se snažila ji u jednoho prsa udržet aspoň 8min. Pořád jsem ji budila a nutila pít, střídala polohy…
Další kojení začínáš tím prsem, kterým jsi předchozí kojení končila.
Důležité je i kojení v noci - mělo by být aspoń dvakrát za noc. Ani ne kvůli miminku( ale potřebuje přibírat, tak zkus budit), ono se žloutenkou dokáže spát hodně dlouho, ale kvůli tvorbě mléka.

Přeji hodně trpělivosti a kdybys něco potřebovala, klidně se ozvi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1674
23.1.13 18:11

Ona právě ze stříkačky pije dobře, dokrmovali jí v porodnici tím, když ode mě vypila tak 20, 25. Při kojení se snažim budit, střídám ty prsa, jedno, druhý a zas zpátky první. Je možný, že se mi tvorba mlíka fakt snižuje, protože den dva zpátky vypila párkrát i 50. Mám váhu a vážim před a po kojení vždycky, jinak bych nevěděla, kolik vypije vůbec. Na kolik bych jí měla teda dokrmovat? Až na 80?? není to moc, když pije těch 40-45 max?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5829
23.1.13 18:26

@randr mrkni na kojeni.net pokud se nemýlím, tak mimi má za den vypít zhruba 1/6 své váhy. takže vypočti množství na den a pak přibližně rozpočítej dle počtu kojení :)
pochopitelně nemusí to být pokaždé stejná dávka… uvidíš, ono seto poddá. držím ti palce.
když by bylo nejhůř, tak neváhej kontaktovat laktační poradkyni. ty penízky se ti 100× vrátí- vím velmi dobře, co stojí UM :roll:

tak ať se daří! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
23.1.13 19:35

Ahojky, tak to se naše dětičky narodily ve stejný den - 12. 1.? Můj syn je taky předčasně - ve 35+3 tt. S tím dokrmem - já svým maminkám doporučuji dokrmovat u prsu odsátým MM - stříkačkou do koutku pusinky. Dělala jsem to tak i teď, než to naskočilo v porodnici (jsem laktační poradkyně) na plný plyn. Jak jste na tom celkově váhově? Už se blížíte k porodní váze, nebo ještě ne? Mi malý pije v rozmezí 50 - 100 ml - ale je to jak kdy, někdy spí 4 hodiny a někdy jen dvě. Kolik Ti maličká spinká po čistém nakojení? Neprobudí se?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1674
23.1.13 21:03

@Lili5
ahoj, spala by určitě tak 5 hodin, kdybych jí na kojení nebudila. Dnes jsem jí vážila a měla 2270, ale včera na kontrole u doktorky jí navážili 2240, každá váha asi váží trochu jinak, poroní váhu měla 2280, narodila se 35+5. bdim jí po 3 hodinách a když vypije málo tak po dvou. Teď jsem zkusila dokrmit tou stříkačkou. Trochu mi to teklo vedle a taky nevím, jak rychle to mám pouštět. Teď hrozně škytá, le to teda škytává často i po kojení. A jedna šestina váhy to by bylo 376 na den něco kolem těch 50ti no, 47. Pije mi tak těch 40, když se zadaří. Takže na kolik bych měla dokrmit, aby to bylo hezky na přibírání? Tak na těch 60?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1674
23.1.13 21:04

@Lili5

jo a narodila se 13.1 a mimichodem, jmenuje se Lili :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1674
23.1.13 21:12

Jinak mě ty boje s kojením fakt stresujou, vzhledem k tý její žloutence, pořád přemýšlím o flašce… prostě před každym krmenim odstříkat tu přesnou dávku, ona by to za 10 min vypila a hotovo, žádnej stres…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová