11měsíční zaostává ve vývoji?

Anonymní
26.5.19 12:43

11ti měsíční zaostává ve vývoji?

Mám 11ti měsíčního syna a obavy, že s jeho mentálním vývojem není vše v pořádku. Syn byl resuscitovaný (AS 2/7/10), ale podle neurologa se v půl roce jevil být v pořádku a dál není sledovaný. Rehabilitovali kvůli hypertonusu, ale aktuálně hezky sedí, lozí a cvičit už nemusí. Je usměvavý, všechno ho zajímá, kde co šustne, hned tam jde a zkoumá. Lozí i za námi, natahuje k nám ručičku a když na něj někdo „prdí pusou“ (nemám lepší označení té hry :mrgreen: ), hned „prdí“ taky, ví, když ho voláme nebo když něco nemá dělat. Hezky jí, všechno mu chutná. Někdy udělá pápá nebo vyplazí jazyk na požádání (ale musíme to dělat taky, slovům nerozumí). Byla jsem s ním úplně spokojená až do návštevy tchýně. Ta mi vysvětlila, že už má slabikovat (jeho největší výkon je hatlanina typu „dodidojki doe“, specializuje se především na zvuky), navlíkat kroužky na tyč, stláčet tlačítka na hracím telefonu, ukazovat (on se ani nekoukne, kam mu ukazujeme - kouká na prst), prohlížet si knížky a ne je odhazovat, o paci-paci a jak jsi veliký ani nemluvím. Omlouvám se za dlouhý text ale je to mé první dítě, kámošky žádné nemají a v rodině taky žádné nejsou. Na tabulky radši moc nekoukám, nemám tabulkování ráda. Chtěla bych ale vědět, jestli je to co malý zvládá v rámci standardu nebo jsme nějak mimo. :?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
767
26.5.19 12:49

Tvé dítě je naprosto v pořádku. Opravdu!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
26.5.19 12:55

Tchyne nekdy umi potesit :)… Me zase teta tvrdila ze vsechny jeji deti umely v roce recitovat basnicky :lol:!! Nic si z toho nedelejte, kazde dite je jine a vyviji se jinak rychle. Pro uklidneni dcerce je rok a pul a slabikuje az ted ;-). Kamaradka ma syna pres 2 roky a stale jenom slabikuje ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1557
26.5.19 12:57

Bud v klidu, je naprosto ok. Tchyne asi nebude odbornice na vyvoj deti. To ze Jarusky vnucka uz tohle v roce delala, neznamena, ze to musi delat i Vas Venousek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
26.5.19 13:03

Neporovnavat! Nikdy!!! Pokud máš nějaké pochyby, tak se zeptej doktorky. Ale předpokládám, že kontroluje, co dítě umí a neumí a upozornila by tě, kdyby se jí dítě nezdálo vývojove v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2193
26.5.19 13:08

Podle mě popis naprosto adekvátní k věku, navíc v tomhle věku může být během 14 dní všechno jinak… a třeba najednou umí úplně něco nového co neuměl… navíc pokud jste byli sledování odborníky, a ti chlapečka shledali zdravým… a ze by mel umět… tchyne je nějaký odborník? nebo vás jen chtěla rozhodit tím jak to její děti umělý a tím pádem jakože byla lepsiii… chlapeček není robot, dejte na instinkt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30966
26.5.19 13:09

Mimo je tchýně. Kde to vzala, že má umět tyto věci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
26.5.19 13:10

Ty tchyně by se měli zakázat ;) hele moje dcera má taky 11 měsíců, brzo jí uz bude rok a jako neco z toho co píšeš dělá, začala ukazovat, dělá tytyty, pacipaci, mává chodí od 9 měsíců… Ale do vcera byla její jediná slova tata, tata a papapapa, včera najednou začala žvatlat, ale stejně jí nikdo nerozumí… Ale třeba 1. Dcera, jak je veliká snad v životě neukazala, papa až po 1. roce, ukazovat taky později… Mluvit více jak 2 slova dohromady až okolo 3. roku, ted chodí do 1. třídy a je úplně normální, každé dítě má svůj čas… A treba za měsíc nebo 2 bude dělat vše, jen před tchyni ne😉…

Jo a ja si pamatuju jak jsem takhle s první stavěla kostky, že do roka by měla umět naskladat snad 3 nebo 4 a její největší zabava byla těma kostkama triskat o zem nebo kdyz jsem ji je postavila tak je shodit… Nechápala vůbec co po ní chci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
466
26.5.19 13:11

Tchýně je mimo. Můj tříletý ma řeč hatlapatla, to bych se musela odstřelit. Knížky ho nezajímaly dlouho. Prostě měl jiný zájmy. Podle toho, co píšes je úplně ok (narozdíl od tchýně :roll: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.5.19 13:21

Díky, opravdu jste mě všechny potěšily, holky. :srdce: Je fakt, že s tchýní nemáme nejlepší vztahy, takže její řeči obvykle moc neberu, ale zase je učitelka v MŠ, běhá po různých školeních o dětech, tak mám sklon brát ji v tomhle dost vážně (i když naštěstí zatím nejsme její věková kategorie :D ). Taky kritizovala, že nerozumí, že jí má podat hračku… :roll: Prostě jsem jen koukala. 8o

• Citovat
  • Upravit
715
26.5.19 13:21

Neboj. Tchyni vubec neposlouchej! Tvuj chlapecek toho umi dost. Je uplne v norme. Moje mala ma rok a pul a slabikuje az ted kratce. Moje mama na me taky zkousi to ze mala ma uz mluvit, chodit na nocnik a bla bla… jednim uchem tam a druhym ven

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
781
26.5.19 13:30
@Anonymní píše:
Mám 11ti měsíčního syna a obavy, že s jeho mentálním vývojem není vše v pořádku. Syn byl resuscitovaný (AS 2/7/10), ale podle neurologa se v půl roce jevil být v pořádku a dál není sledovaný. Rehabilitovali kvůli hypertonusu, ale aktuálně hezky sedí, lozí a cvičit už nemusí. Je usměvavý, všechno ho zajímá, kde co šustne, hned tam jde a zkoumá. Lozí i za námi, natahuje k nám ručičku a když na něj někdo „prdí pusou“ (nemám lepší označení té hry :mrgreen: ), hned „prdí“ taky, ví, když ho voláme nebo když něco nemá dělat. Hezky jí, všechno mu chutná. Někdy udělá pápá nebo vyplazí jazyk na požádání (ale musíme to dělat taky, slovům nerozumí). Byla jsem s ním úplně spokojená až do návštevy tchýně. Ta mi vysvětlila, že už má slabikovat (jeho největší výkon je hatlanina typu „dodidojki doe“, specializuje se především na zvuky), navlíkat kroužky na tyč, stláčet tlačítka na hracím telefonu, ukazovat (on se ani nekoukne, kam mu ukazujeme - kouká na prst), prohlížet si knížky a ne je odhazovat, o paci-paci a jak jsi veliký ani nemluvím. Omlouvám se za dlouhý text ale je to mé první dítě, kámošky žádné nemají a v rodině taky žádné nejsou. Na tabulky radši moc nekoukám, nemám tabulkování ráda. Chtěla bych ale vědět, jestli je to co malý zvládá v rámci standardu nebo jsme nějak mimo. :?

Muj prvni syn taky nebyl jak opicka. Neco ukazovat v knizce, slabikovat, jak je velky, paci, paa, nikdy. Nebo jen vyjimecne. Ale chapal, co po nem chci. Mluvit zacal az kolem 2-2,5 let. Budou mu v listopadu 4 a mentalne je o rok dopredu, naucil se pismenka, cte, co se mu dostane do rukou, jeho motorika je uzasna (chodi od 9.mesice). Taky jsem slysela, proc vic nemluvi, vic si nehraje a kdesicosi…

Tvoje dcera je zdrave mile stastne dite. Ty jsi matka, ty bys poznala odlisnosti. Neposlouchej chytre reci okoli. Kdyby neco, obrat se na odborniky.

S druhym synem mame vetsi trapeni, ale snazime se spolupracovat s odborniky, kteri nas vedou. Paradoxne tady rodina nechape, co jako u nej resime :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2550
26.5.19 13:32

Tchyni neposlouchej, já to poslouchám pořád, co sousedovic Pepík umí a ten náš ne :roll: Asi to mají některé v popisu práce a léčí si tím nějaký svůj komplex. Máš úžasného syna, který je v normě. Kamarádky dcera v 15 měsících mluvila jednoduchými větami. Syn umí máma, táta, baba, papa a to pouze když chce… Jestli jsi doteď byla v klidu, tak věř, že je vše tak, jak má být :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1413
26.5.19 13:34

Neboj, synovi je 1,5 a nemluví skoro vůbec, teda mluví, ale svou řečí, cíleně říká jen máma a nějaká zvířátka. Táta, bába a pod neříká. Je sledován, ale úplně z jiného důvodu ( jen já plaším) a všichni doktoři říkají, že je to v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
26.5.19 14:22
@Anonymní píše:
Díky, opravdu jste mě všechny potěšily, holky. :srdce: Je fakt, že s tchýní nemáme nejlepší vztahy, takže její řeči obvykle moc neberu, ale zase je učitelka v MŠ, běhá po různých školeních o dětech, tak mám sklon brát ji v tomhle dost vážně (i když naštěstí zatím nejsme její věková kategorie :D ). Taky kritizovala, že nerozumí, že jí má podat hračku… :roll: Prostě jsem jen koukala. 8o

Neboj, učitelky jsou kolikrát dost prasteny… Každé dítě je opravdu jiné. Ty tabulky jsou jen přibližné. A porovnávat dítě před lety a dítě teď navíc není úplně ideální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí