12 dětí a hospodářství

14809
19.5.11 14:09

12 dětí a hospodářství

Tak nevím jak to ty ženský dřív dělalay. Měly na starost krávy, obdělávaly pole a k tomu měly 12 dětí. Já mám 4, z toho nejstarší je už na intru a někdy mám pocit, že mi musí nutně rupnout v bedně. Připadá mi, že ty děti jsou čím dál tím nespavější, neukázněnější, neposlušnější atd. Neumím si představit, že bych musela jít dvakrát denně dojit krávy a mezitím dělat na poli. To by se můj nejmenší asi zjevil.On mi totiž prakticky vůbec nespí a dny mi vyplňuje svým zuřivým řevem - tedy pokud hgo nemám na rukou. Ale jáý nechci, aby nade mnou pokaždý vyhrál.
Např. dneska jsem ho dala po obědě spát, abych se mohla učit se svou starší dcerou, ale než jsem umyla nádobí (cca 10 minut), tak už zase řval. Doted´řve jak tele, protože já už prostě nechci, abvy se mnou takhle cvičil - je najedenej, přebalenej, nychovanej za celý dopoledne dost a on bude řvát a řvát a řvát. Stejně ho nakonec budu muset zvednout, nebo mě raní mrtvice. No a pak mám ještě dvouletou a tu když dám po obědě pát, tak se jde třikrát vyčůrat, pětkrát napít, desetkrát jí něco spadne, tak mě volá…
Já vynaložím strašný energie na to, aby oni dva po obědě na 10 minut usnuli.
Jak to ty ženský dřív dělaly????? Porad´te mi někdo. Nejhorší je, že já už ho nemůžu poslouchat, já ho zakousnu a bude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24320
19.5.11 14:20

Popravde je jina doba. I nase mamy zvladali mnohem vice nez my. Chodili do prace zhruba od 1,5 dite.Zvladli uvarit,uklid,vyzehlit pohrat si s nama a jeste v rooce nas zvladli odplinkovat proste to lip umenili.Mame moc vymozenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
19.5.11 14:20

Pokud meli hospodarstvi a 12 deti, mivali i prarodice na vejminku, strycky, tety, i ty pra… no a hlavne tech deti meli 12 :mrgreen: Starsi se starali o mladsi…a hlavne: vsechno vyrazili ven i s dverma a domu se chodilo pul roku jen spat :lol:
Drz se, dneska jsem na mrtvici i ja, nejstarsak mi tu strasi druhy den doma, prave vzbudil nejmladsiho :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ish
5353
19.5.11 14:21

Zvládaly, protože musely a navíc se s dětma tolik necrcaly… před 100lety bys ty byla na poli, nejstarší ne na intru, ale doma vařila oběd, starší, cos s ní psala úkoly by běhala kolem zvířat a nastřídačku by by buď nesly jídlo tobě a mužovi na pole nebo hlídaly mimino. Případně by dvouleťák byl někde na kraji pole ve stínu, nedaleko od vás a tam by hlídal mimino.
Nebo bys mimino měla přivázané v šátku na zádech…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
19.5.11 14:24

Já to vidím tak, že za starých dobrých časů bys neměla nejstarší dítě na intru, ale doma, dcera by taky nebyla ve škole tak dlouho, jestli vůbec, čili by ses s ní nepotřebovala učit a starší by právě pečovali o ty prcky a ty by sis mohla v klidu dojit a kydat :lol: :lol: :lol: Nehledě na to, že by spoustu práce zastaly už ty větší školní děti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
19.5.11 14:24

Holky, malej vyhrál. Jdu ho vzít a vyrazíme ven. Normálně se mi točí hlava a chce se mi brečet, protože je to už k nesnesení. On spí v noci, ale ve dne mě prostě je bud´furt na ruce, nebo mě pronásleduje jeho ryk, kamkoliv se hnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
19.5.11 14:26

Dvouletak by pasl husy a mimino by spalo pod mezi v kosiku, nebo bys ho tahla na hrbu…pripadne ti prarodice…
Fakt jsem zasla, kdyz jsem se dovedela, ze decka ve dvou letech pasly husy a jen o malo starsi kozy a kravy. Muj dvouletak by na to koukal jak zjara…o starsich nemluve :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
19.5.11 14:27

A hlavně mě leze na nervy, že prostě nemám asi žádnou autoritu, že jsem tady asi za debila už i miminu.
Mně vyprávěla jednou babička, že její maminka, když její nejmladší řval, tak ho dala do košíku a odnesla na druhou stranu vesnice, aby ho neslyšela a šla si dělat svý. Až nějaká tetka jí ho přinesla, že tam Pištýnek řve, až modrá.

Příspěvek upraven 19.05.11 v 14:27

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ish
5353
19.5.11 14:27
eva valoi píše:
Holky, malej vyhrál. Jdu ho vzít a vyrazíme ven. Normálně se mi točí hlava a chce se mi brečet, protože je to už k nesnesení. On spí v noci, ale ve dne mě prostě je bud´furt na ruce, nebo mě pronásleduje jeho ryk, kamkoliv se hnu.

Do šátku s ním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
19.5.11 14:29
eva valoi píše:
Holky, malej vyhrál. Jdu ho vzít a vyrazíme ven. Normálně se mi točí hlava a chce se mi brečet, protože je to už k nesnesení. On spí v noci, ale ve dne mě prostě je bud´furt na ruce, nebo mě pronásleduje jeho ryk, kamkoliv se hnu.

Citim s tebou, moje miminko mi spalo pres den po desetiminutovkach od par mesicu :zed: Spani se rapidne zlepsilo az ted, to vydrzi v kuse i hodinu, pokud ho nekdo nevzbudi :cert: Donedavna dal 20 minut a slus. Asi poridim ty husy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ

Přesně tak, makaly i malé děti. Babička je ročník 28, nejmladší ze sedmi dětí. Byla nechtěná, narodila se cca 2 měsíce předčasně a neměla ani 2 kila. Maminka ji chtěla nechat umřít, ale babi se o svůj život bila. Dali ji do pekáče s vatou na pec místo inkubátoru a krmili čerstvě nadojeným kravským mlékem. Celé dny byla sama doma protože na ni prostě nebyl čas :cry: A žije…jenže celý život je nemocná a má psychické problémy.

• Citovat
  • Upravit
14809

Aešek řve a slintá a rudne a pěsti má zatátý. Ale at´., Já si ted´dojdu aspoň ještě na záchod. A s sebou ho tentokrát brát nebudu. Zavřu dveře do ložnice, zavřu dveře na záchod a neuslyším ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
19.5.11 14:30
ww píše:
Přesně tak, makaly i malé děti. Babička je ročník 28, nejmladší ze sedmi dětí. Byla nechtěná, narodila se cca 2 měsíce předčasně a neměla ani 2 kila. Maminka ji chtěla nechat umřít, ale babi se o svůj život bila. Dali ji do pekáče s vatou na pec místo inkubátoru a krmili čerstvě nadojeným kravským mlékem. Celé dny byla sama doma protože na ni prostě nebyl čas :cry: A žije…jenže celý život je nemocná a má psychické problémy.

Cerstvy kravsky mliko nedonosenci…ta teda mela tuhy korinek 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
QQQQ
19.5.11 14:31

Dřív se to neřešilo :nevim:

• Citovat
  • Upravit
50725
19.5.11 14:32

Mně taky přijde, že by ti pomohl šátek / nosítko (podle toho, kolik mu je). Neber to jako, že vyhraje nebo ho rozmazlíš, tak to není…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová