Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, máme takový problém. Moje 12-ti letá holka nemá druhé zuby (má jich jenom 9) a já nevím co s tím mám dělat. Říkala jsem to zubařce ale ta mi tvrdí že je to v takovém věku normální. Já si ovšem myslím že ne (pravdu samozdřejmě mít nemusím),všichni moji příbuzní kteří mají takto velké děti tak už dávno mají druhé zuby (vím že to nemusí být stejné jako oni) ale trápí mě to. Neměl někdo něco podobného se svými dětmi? Prosím kdyžtak napište ![]()
Úplně nechápu dotaz, jestli má celkem 9 zubů nebo 9 trvalých a zbytek mléčných?
Dceři (12) chybí vyměnit 1 pětku, zbytek už má trvalé. Jak zubař, tak ortodontistka říkali, že obvykle se všechny zuby vymění a narostou (s výjimkou osmiček) do 13 let.
@Jahru má 9 trvalých a zbytek mléčných, měla mít rovnátka ale zubařká říká že počkáme až ji vypadnou všechny. Už ji 3 roky žádný zub nevypadl (doufám že píši srozumitelně)
@Renata.1989 píše:
má 9 trvalých a zbytek mléčných, měla mít rovnátka ale zubařká říká že počkáme až ji vypadnou všechny. Už ji 3 roky žádný zub nevypadl (doufám že píši srozumitelně)
Požádala bych zubařku o panoramatický rentgen, aby se zjistilo, zda jsou druhé zuby u dcery vůbec založeny.
Já třeba nemám dolní pětky - velmi dlouho (skoro celou základní školu) jsem měla mléčné a po jejich vypadnutí už druhé nevyrostly (nebyly v čelisti založeny). U tvé dcery to může být podobný případ.
Dělala dceři zubařka rentgen? Na tom bych trvala. Synovi takhle zjistil na ortodoncii, že mu jeden horní špičák roste mimo mléčný zub a že by ho nevytlačil (ale vyrostl by mu za ním). Nechávali jsme špičáky tedy vytrhnout (protože už v té době podstupoval léčbu na ortodoncii a tímhle by se mu to, co jsme už srovnali, mohlo zase úplně rozhodit.
@Renata.1989 píše:
@Jahru má 9 trvalých a zbytek mléčných, měla mít rovnátka ale zubařká říká že počkáme až ji vypadnou všechny. Už ji 3 roky žádný zub nevypadl (doufám že píši srozumitelně)
A dělala zubařka panoramatický rentgen, jestli jsou druhé zuby vůbec založené?
@vedma007 dobře děkuji za rady od vás, doktorka nás objednala až na říjen protože dříve nemá volno. Ale budu na tom tedy trvat
![]()
V 15mi trhali 2 mléčné, druhé zuby rostly pod nimi na šikmo. Pak to srovnali rovnátka
A máte udělaný rentgen? Máme v rodině několik případů, kdy některé druhé zuby prostě nevyrostly. Jde to vidět na rentgenu, jestli jsou založené. Podle mého zubaře je to celkem běžné.
Taky bych trvala pro KLID na rtg, ale není to vůbec neobvyklé, jedna dcera má všechny druhé zuby už od necelých 12, ale druhá má pár mléčných ještě ve skoro 15 a je to OK, už se jich skoro zbavila, na rtg vše v pořádku, čekáme na asi 2 poslední, aby se mohla nasadit fixní rovnátka…
@Marmarram nemáme,já vůbec netušila že takový rentgen existuje. Zubařka se o tom vůbec nezmínila ![]()
@Renata.1989 píše:
@Marmarram nemáme,já vůbec netušila že takový rentgen existuje. Zubařka se o tom vůbec nezmínila
ty netušíš, že existuje panoramatický rentgen? ty nechodíš k zubaři?
Tak můj brácha měl mléčný zub ještě ve 20. Dcera nemá dvě čtyřky, vůbec nebyly založené.
Synovi bude 12. Výměněných zubů má 10, jedničky, dvojky a horní čtyřky. Pak má šestky a rostou mu horní sedmičky. Dcera 8 let má pouze vyměněné jedničky, a to jedna vypadla před týdnem. Dle zubaře vše v pořádku, ten rozptyl je široký. Rentgen nakonec absolvovali a oba nemají založené 2 pětky, stejně jako je nemám já. Nicméně je mi 42 a stále mám dočasné, dle rentgenu jsou zatím v pořádku. Oběma narostly i později mléčné zuby. Okolo roku měli teprve první zub. Nejmladšímu je téměř 14 měsíců a je stále bez zubů. Mám být v klidu, tak jsem. Buď bych byla klidná nebo si vyžádala ten rentgen.
Anonym - zdravotní informace, děkuji.