Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, píšu anonymně, jde o choulostivou záležitost. Kamarádce se včera narodila dcera, váží pouhých 1,5 kg a měří 40 cm. Narodila se prý 34tt, ale to mi přijde hodně malá. Nevím, jak se k ní mám chovat, já rodila v termínu a bez komplikací. Mám jí blahopřát nebo ne. Určitě je hodně ve stresu…
Asi bych jí pogratulovala a řekla, že to určitě malá dožene… Ale též bych se zeptala, co říkají doktoři teda…
Nabídni jí pomoc (pokud můžeš) třeba s odvozem do nemcnice, s domácností, s nákupem… a hlavně jí nabídni, že pokud si chce popovídat, jsi tu pro ni. ale nenuť jí to. nám se narodil syn sice o něco později a větší, ale kvůli nemoci jsme absolvovali vlastně to samé jak s nedonošeňátkem, i když jen po o dost kratší dobu (10 dní). moc jsem ani sama nevěděla, co bych potřebovala, aby mi bylo líp, každou chvíli se to měnilo
no a plus posílat manžela aby koupil nějaký menší oblečky a další věci, co o tom neměl páru…já bych kamarádku, co už má dítě, nablízku uvítala ![]()
Jo a teda chlap jak to tak bývá se zavřel do sebe a já to neměla s kým probrat, ráda bych to někomu povykládala, i když teda nic moc situace (nemocné dítě, jsi bez novorozence hned od porodu atd.), ale to asi záleží fakt na osobnosti kamarádky
Dělali jí císaře, měli podezření na infekci. Hledala jsem si informace a pořád mi to nesedí, malá by v tomhle týdnu měla mít min 2 kg a cca 45 cm
. No snad bude malá v pořádku, nemám s tímhle zkušenosti, já rodila 40+2
. Zkusím jí zavolat, teda jestli se k tomu odvážím…
Určitě poblahopřej jako kdyby malá byla donošená a velká. Chození okolo jí určitě neprospěje, Koupila bych nějaký dáreček malé a mimince třeba kytičku. Zeptala se jak se malé daří a co doktoři a tak.
@ANEBjája píše:
Jo a teda chlap jak to tak bývá se zavřel do sebe a já to neměla s kým probrat, ráda bych to někomu povykládala, i když teda nic moc situace (nemocné dítě, jsi bez novorozence hned od porodu atd.), ale to asi záleží fakt na osobnosti kamarádky
právě vůbec netuším, jak se může cítit, prý jí pustí a malá bude ještě měsíc v inkubátoru, tohle si fakt nedokážu představit. Naštěstí její manžel to bere sportovně a malou budou prý zapíjet. Blbé je, že kamarádka je ještě k tomu doktorka, takže asi tuší všechny možné komplikace…
@Anonymní píše:
právě vůbec netuším, jak se může cítit, prý jí pustí a malá bude ještě měsíc v inkubátoru, tohle si fakt nedokážu představit. Naštěstí její manžel to bere sportovně a malou budou prý zapíjet. Blbé je, že kamarádka je ještě k tomu doktorka, takže asi tuší všechny možné komplikace…
zkus s ní promluvit, je to přece jen kamarádka, ne?
řekni jí, že tu opravdu jsi pro ni a že pokud chce, vyslechneš ji jak jen potřebuje. mě bylo blbé jen tak někoho otravovat tím, co se děje, ale kdyby mi to někdo z blízkých takhle přímo nabídl, moc ráda bych toho využila
@Anonymní píše:
já bych to vůbec neřešila, brala bych to tak jak to je, prostě se narodila dříve, ve 34 to není taková hrůza, jsou tu maminky, kterým se narodily děti ještě mnohem dříve a jejich drobečci to všechno dohnali, myslím, že to bude dobré, hlavně tu buď pro ni, ona potřebuje podporu, že to bude dobré, že na to není sama ![]()
@ANEBjája píše:zkusím jí nabídnout tu pomoc, s těma oblečkama máš pravdu, můj muž doted neví, jaké má syn velikost a to mu budou 3 roky… Já byla ráda, že koupil správný plenky. Asi jí nechám prvně trošku času a zavolám třeba až zítra, ted je to strašně čerstvé, mysleli jsme si, že si chvilku poleží v nemocnici a bude v pořádku…
Nabídni jí pomoc (pokud můžeš) třeba s odvozem do nemcnice, s domácností, s nákupem… a hlavně jí nabídni, že pokud si chce popovídat, jsi tu pro ni. ale nenuť jí to. nám se narodil syn sice o něco později a větší, ale kvůli nemoci jsme absolvovali vlastně to samé jak s nedonošeňátkem, i když jen po o dost kratší dobu (10 dní). moc jsem ani sama nevěděla, co bych potřebovala, aby mi bylo líp, každou chvíli se to měnilono a plus posílat manžela aby koupil nějaký menší oblečky a další věci, co o tom neměl páru…já bych kamarádku, co už má dítě, nablízku uvítala
Pogratuluj a nabídni pomoc, jestli bude něco potřebovat. Já rodila v 31.tt a neměla jsem tou dobou pro miminko ještě nic nachystáno, tak švagrová mi třeba vyprala a nachystala oblečky, tchýně přišla vytřít a tak
Šéfová z práce zase pomohla s veškerým papírováním ohledně nástupu na MD, já v tu chvíli na takové věci vůbec nemyslela…
@Anonymní píše:
Dělali jí císaře, měli podezření na infekci. Hledala jsem si informace a pořád mi to nesedí, malá by v tomhle týdnu měla mít min 2 kg a cca 45 cm. No snad bude malá v pořádku, nemám s tímhle zkušenosti, já rodila 40+2
. Zkusím jí zavolat, teda jestli se k tomu odvážím…
Můj malej se narodil v 35+2tt a měl jen 1950g a 46cm… Už se na to nepřijde..a jestli se malé v bříšku nelíbilo, tak je dobře, že jí vyhnali dříve..Aby to neskončilo hůře..třeba placenta jí davala málo živin ![]()
Určitě to dožene můj malej má v 8měsících už 9300g
Určitě pogratulovat a popřát oběma hodně zdraví a že to obě zvládnou. A když tak i nabídnout pomoc
Ano měla by být větší, ale prostě stát se může. Dcera se narodila v 35tt s váhou 1,3kg a 39cm. Byl to pro nás tenkrát obrovský šok, ale zvládli jsme to. Dneska dcera chodí do 2. třídy a nikdo by neřekl, že byla tak malinká.
@Anonymní píše:
zkusím jí nabídnout tu pomoc, s těma oblečkama máš pravdu, můj muž doted neví, jaké má syn velikost a to mu budou 3 roky… Já byla ráda, že koupil správný plenky. Asi jí nechám prvně trošku času a zavolám třeba až zítra, ted je to strašně čerstvé, mysleli jsme si, že si chvilku poleží v nemocnici a bude v pořádku…
třeba zrovna v tomhle týdnu je na oblečky času dost, ale já byla od rána do večera v nemocnici s malým a potřebovala jsem koupit odsávačku a další věci, který měli v obchodech otevřených pochopitelně jen když jsem bla u malýho…no a posílej chlapa kupovat odsávačku MM nebo vložky
Děkuji za odpovědi, zkusím jí pomoct, jak jen budu moct
a brát to, jako příchod dalšího človíčka, ikdyž malinkého a hlavně být optimista! ![]()
Zdravím všechny, píšu anonymně, jde o choulostivou záležitost. Kamarádce se včera narodila dcera, váží pouhých 1,5 kg a měří 40 cm. Narodila se prý 34tt, ale to mi přijde hodně malá. Nevím, jak se k ní mám chovat, já rodila v termínu a bez komplikací. Mám jí blahopřát nebo ne. Určitě je hodně ve stresu…