Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kolik hodin vám spí v noci i přes den 17 měsíční batole?
Nám spinkalo doposud kolem 14 hod denně včetně 2 až 3 hod poledního spánku, v posledních dnech už moc nechce spát přes den a začalo vylézat z postýlky. Když spí přes den má pak v noci problém usnout. Procházíme asi spánkovou regresi - jak jste to zvládly vy a jak jste zachovaly nastavený režim nebo ho případně upravily? Díky
14 hodin už dávno ne. V noci 9, přes den 1-2. Nemyslím že to je nějaká regrese, celý den už prostě neprospí, možná se trošku protáhne ta noc až si zruší denní spánek. Je jasné že čím starší dítě, tím min spí, to se asi otočí až v pubertě. Jasně že ten režim musím upravovat podle dítěte, jak bych ho prinutila spat když nechce ![]()
Starší mi v 18 měsících přestal spát každý den po obědě, ale ještě 2 měsíce se to střídalo, než jsme utli spaní přes den definitivně.
Moje má 19 měsíců a cca měsíc už bojujeme se spaním po obědě, je na ní vidět, že je unavená a ještě by to snesla, ale ne a ne usnout. To se jí povede asi 1-2× do týdne, že usne přes den na 2 hodiny, pak jde spát večer v 9 a vstává v 7. Jak neusne, tak jde spát už v 7 večer a vstává opět v 7, takže čas spánku je ve výsledku stejný.
Hlavně nerušit denní spánek, v tomto věku je denní spánek naprostou nutnosti. Spíše se podívejte na celkový režim a bdela okna před a po spánku. Ideálně 5/5 nebo 5.5/5
Mám extra nespavce co od 2 let nespí po obědě vůbec a v noci 22-7.00. 14 hodin denně nespal nikdy. Každé dítě je jiné.
Prostě bude spát míň od teď. Pokud má problém večer usnout, tak je buď moc, nebo naopak málo únavné, nebo prostě už 14 hodin je moc. ![]()
@saniska Spánek ruší dítě ne rodič ne?
Ndělá okna a spánek nutnosti je pěkné, pokud na to dítě je:)
@saniska píše: Více
Tohle nejde aplikovat na každé dítě. U staršího jsem taky poslouchala, že v roce a půl musí spát přes den. No některé dny zvládal, pak zase týden nespal.
Většinou jde jen o chybu režimu, nic víc. Děti běžně spí přes den i ve čtyřech letech, pokud k tomu mají podmínky a správný režim
@saniska a můžeš mi prosím napsat, jak správně má ten režim vypadat?
Dítě od 2 let nespí po obědě. Od 2,5 let chodí do soukromé MŠ, kde ani po roce odpočinku na léhátku neusne. Aktuálně jsme 40 km od baráku na výletě, čili přespalý v noci fakt není. Už delší dobu spí 22-6.(6.30 h) a víc nic. ![]()
Prosím zkušenější maminky o radu mám 17 m chlapečka přes den chodí spát po obědě kolem 12 a vstává 14-14:30.Ale problém nastává v noci kdy se pravidelně už asi 14 dnů budi v noci v 1 ve 3 v 5 a v 7vstava nevím co se stalo protože spával celou noc v klidu
![]()
Ahoj, to je podle mně přechodné období, určitě se to zase upraví. Mně děti (11 m a 22 m) takt mívají různá období - někdy spí dobře, ale někdy ne.