Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, mám se svým synem problém s jídlem. Přesto, že už mu je 18 měsíců, tak se mi zdá, že málo jí a hodně věcí odmítá. Hlavně nevím, jak do něj dostat oběd. Nemá rád brambory, rýži a teď už nechce ani těstoviny a to jsou jen přílohy…a to nemluvím o tom ostatním - maso vůbec žádné, polívky žádné.Když mu to nabídnu, tak odevšeho odvarací hlavu aniž by to ochutnal a když do něj náhodou něco dostanu,tak to hned plive. Už si opravdu nevím rady, co s tím? Jí akorát samé „blbosti“ - suchý rohlík, jogurty, sýry, kyselé okurky… To je asi tak všechno, takže chápete, že mám docela obavy.Sice se po tom málu co sní „dorazí“ ještě mlíkem - to by mohl skoro pořád, ale přece nemůže být živ jen z té trochy a mlíka???
.Máte s tím některá zkušenost a poradíte jak na to aby malej začal papat? Opravdu už nevím,jestli si jen postavil hlavu a časem se to zlomí, nebo jestli někde dělám chybu já? ![]()
Tady v těch situacích mě vždycky zajímá - a ty mu ty blbosti a mlíko dáváš, když ti normálně nejí? Co se stane, když mu dáš JEN normální jídlo? Snídani, oběd, večeři, svačinu, a nic mezi tím. Když budeš tvrdá, druhý třetí jídlo ti nesní???
Ještě dodám, zastávám názor „u plnýho talíře ještě nikdo hlady neumřel“, navíc nemám nejedlíky, veškeré záchvaty nejezení vždycky rychle (max. 3dny) přešly. Takže k tomuto tématu nemám co mluvit
Jen mě to fakt zajímá.
Vojta měl taky takový období kolem roka a půl, že nechtěl jíst. Jedl jen suchý těstoviny, suchý knedlíky, sem tam brambor s brokolicí… maso nechtěl vůbec. Za těch pár měsíců trochu zhubnul, ale nic tragickýho. Rozjedl se až teď.
Držím palce.
Tak můj synek má 19M ale toto období si taky prodělal.U každýho jídla jsem brečela, nechtěl NIC ! Pil jenom mlíko a pár lžiček v zanedbatelném množství. Zpívala jsem mu u jídla, četla, hrála divadlo nic. Brácha mi řekl že se na to mám vykašlat že přece není blbější než šváb nebo krysa a až bude mít hlad tak se nají. Byly to drsný slova ale něco na tom je, přestala jsem se stresovat (možná to i poznal) a teď jí více méně normálně. Líbí se mi co psala Ywett " u plnýho talíře nikdo hlady neumřel" když budeš pořád nabízet, podle mě se mu nemůže nic zásadního stát a jednou začne jíst
![]()
No, doteď jsem to dělala tak,že ke snídani má jogurt a trochu mlíka, ke svačince banán nebo přesnídávku, no a oběd ať udělám cokoliv, tak nechce. A protože mám strach, aby neubral na váze - protože má jen 9,5 kg, tak mu dám aspoň to mlíko s kaší
no a pak ke svačince rohlík nebo půl chleba s plátkem sýra a večer kaši + mlíko…už jsem zkoušela ho nechat i „vyhladovět“, ale to bych opravdu musela uvařit já nevím co, aby to do tý jeho pusiny vzal a snědl, ale ani to nevyšlo a vyhrálo mlíko…
. Asi to fakt dělám špatně ![]()
Nabízím mu toho dost a každý den, ale prostě nevezme nic…tak v tom holt budu pokračovat a modlit se a čekat, až začne konečně papat ![]()
Renny, až na ten oběd mi to nepřijde jako tragédie
Přijde mi, že toho sní dost.
Jen bych místo oběda nedávala mlíko s kaší. Proč by se dítě namáhalo s bramborama, když dostane mlíko? ![]()
Dítě po roce už nepřibírá tolik. Ani tolik nejí. Nemá čas a má mnohem víc pohybu. Maty mi ve dvou letech snědl snad půlku toho co v roce. Jednu svačinu jsem úplně vypustila.
Pro srovnání a hlavně tvé uklidnění (snad): Matyho porodní váha byla 3,85kg, v roce měl 9,3kg, v 18ti měsících 11,2kg a ve 3letech 14,2kg.
Co na váhu tvýho syna říká pediatr???
Příspěvek upraven 04.11.11 v 21:07
No ja se snazim byt tvrda a kdyz neji tak proste neji a nedostane nic do dalsiho jidla. Nemuze ladovat veci okolo a ta dulezita jidla odmitat. Nas mladej ji jak co. Obcas toho sni hodne ale vetsinou si rikam proboha z ceho je ziv. Ale myslim ze kdyz neni podvyziveny tak si muzu dovolit mu nedat nic na dosyceni. Mame za tyden 18 mesicu, 11 kg.
Já myslím,že on bere jako oběd to mlíčko s kaší a čeká na to, nejspíš mu sladká kaše chutná
ví,že to dostane… dala bych asi až svačinu
Mám doma to samé, ale čtyřleté, pomalu se to zlepšuje díky školce, ale má období, kdy nejí obědy ani tam. On si klidně počká na tu svačinu a pak zbouchá dva rohlíky a celé jablko, ale to neřeší problém s obědem ![]()
mám dceru 17m a mlíčko máme 5-6×denně - zkoušela jsem mlíčko nedat, ale to je pak řev - jí mi jak kdy polévky a miluje rýži a omáčky, ale odmítá maso, ovoce - občas teda kousne kousek banánu, ale jinak je hlavní zdroj jídla mléko - náš pediatr to nehrotí - prý do 3 let si nemám lámat hlavu
když má den D - jak já říkám věším prapor, že papá tak sní cokoliv - ale prostě mini množství - prostě mi přijdě, že jen ochutnává - jestli je to srozumitelné - sní talířek polévky, ale musí se dodlábnout mlíčkem má necelých 11kg a jsem v klidu
spíš jsem přemýšlšla o nějakých vitamínech, když nepapá ovoce - miluje teda rajčata a okurky
tak můj syn má 20 měsíců a taky mi na jídlo hází „bobek“. Ráno a večer má mlíko, dopo přesnídávku, někdy, ale opravdu jen někdy vezme zavděk banánem. V poledne sní polévku, ale to jenom některou. Rýži a maso nebo brambory jenom občas. A dokonce se naučil to,že když mu něco nechutná,tak to rovnou vyzvrací.A někdy to je tak, že to ještě nestihne skoro ochutnat a hned se poblije. A když mu dám druhou lžičku, tak ji zblajzne a sní to nakonec třeba celé. Odpoledne dostane jogurt a po jogurtech by se utloukl, ty by jedl klidně celý den + mlíko. Že by snědl ovoce, zeleninu nebo krajíc chleba nebo rohlík, tak o tom se mi může leda tak zdát ![]()
Dcera taky byla živá jen z mlíka, dost dlouho. Všechno ostatní jen okousala, požmoulala a tak. Trochu víc se rozjedla až nedávno po odstavení. A i teď považuju za zázrak, když sní celý jogurt ![]()
Pokud normálně přibírá, neřeš to ![]()
Ywett píše:
Tady v těch situacích mě vždycky zajímá - a ty mu ty blbosti a mlíko dáváš, když ti normálně nejí? Co se stane, když mu dáš JEN normální jídlo? Snídani, oběd, večeři, svačinu, a nic mezi tím. Když budeš tvrdá, druhý třetí jídlo ti nesní???
Tak mně osobně suchý rohlík a sýr nepřijdou jako blbosti
A jinak odpověď na tvou otázku: Moje dítě fakt bylo schopno nejíst a být živo jen z mlíka. Nedávat mu mlíko jsem nezkoušela.
chuanitka píše:Ywett píše:Tak mně osobně suchý rohlík a sýr nepřijdou jako blbosti
Tady v těch situacích mě vždycky zajímá - a ty mu ty blbosti a mlíko dáváš, když ti normálně nejí? Co se stane, když mu dáš JEN normální jídlo? Snídani, oběd, večeři, svačinu, a nic mezi tím. Když budeš tvrdá, druhý třetí jídlo ti nesní???A jinak odpověď na tvou otázku: Moje dítě fakt bylo schopno nejíst a být živo jen z mlíka. Nedávat mu mlíko jsem nezkoušela.
Taky rohlík a sýr neberu jako blbosti, to je podle mě plnohodnotná snídaně/svačina/večeře. Ale myslím, že zakladatelka blbostma myslela jakékoliv „dobrůtky“ mezi jídly.
Ale o tom právě mluvím, kdybys ani to mlíko nedala (pokud dáváš mlíko jako denní jídlo - moje malá dostává mlíko ráno, pak běžíme do školky a pak až snídá - to je jiná!), umřelo by ti dítě tvrdohlavě hlady nebo by se rozjedlo? Nebo by mu stačilo jen to mlíko třeba ráno 2 hodiny před snídaní? To by mě zajímalo!!! Na to mi nikdo není schopen odpovědět ![]()