Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte holky, máte někdo zkušenost s tím, že by váš chlapec mluvil v ženském rodě?? Říkala jsem to doktorce ve dvou letech, že se to někdy stane, když je převážně s maminkou a okolo samé ženské, ale zdá se mi, že je to spíš horší.
Malý začal mluvit poměrně brzo . Už před rokem říkal, nějaké slova, v roce a dvou měsícíh měl slovní zásobu dobrou a tak v 16 měsících říkal spojení i jdnoduché věty.
Hlavní problém je ten, že mi mluví takto.. Já přijela za tebou. Jsem ukoupaná, učesaná namastěná..fJá udělala bobana, Já su šikovná atd, atd..
Nevím, cos tím
Opravíme ho, že je ukoupaný, ale stejně nic.. Neřekla bych právě, že je jenom s ženskýma
Docela chodme i mezi kluky,t ak nevím..
Jinak sklony takové- myslím, ženské nemá, že by třeba… normálně si hraje s auty, chování jak chlapec, neni nějak plačtivý, uskostlivý, mamináček, .. tak nevím kdy to řešit jestli to řešit nebo co s tím..
V prosinci mu budou teprve 3 ale přijde mi, že je to horší než lepší..
Dokonce mi řekl, že je fešanda ![]()
Neboj, můj bratránek takhle taky mluvil (i později), a to s ním byl doma na RD jeho táta. Teď bratránek mluví naprosto normálně
.
Kvaček časem to určitě pochopí nelámej to přes koleno. Tohle dělal bratránek snad ještě ve 4 letech
Doma jediný kluk s máminkou a 3 ségrama
A naučil se to.
Dcera ve 3,5 letech taky ten rozdíl moc nechápe. O sobě mluví jako o holčičce, ale o mladším bráškovi taky - Vojtík udělala
Upozorním, opravím, ale víc nic.
Takže neřešit, opravovat a přejde to
![]()
No vždycky vidím ty vykulené očí , když volám Kubi, a on mi odpoví já su unavená ![]()
Brácha to v době, kdy vyrůstal bez tatínka se mnou (starší ségra) a s maminou, dělal taky. Kontakt s chlapy měl hodně, přesto taky o sobě často mluvil v ženském rodě a chtěl nosit šatičky a sukně jako já. Dnes je mu 22 a věř mi, že je genderově v pořádku ![]()
Synoveček to dělal taky. Cca do 3 let mluvil o sobě ve 3. osobě a ještě ženského rodu. Takže: Tomášek přišla, Tomášek viděla… Opravovali ho, ale nevím, jak to zabíralo…
Přešlo ho to s nástupem do školky, kdy byl s více dětmi. Teď už mu je 8 a je naprosto normální kluk ![]()
To snad mluví všichni kluci, ne? Taky se není čemu divit, když tráví většinu času mezi ženskýma:-) Ale neznám žádnýho, kterýmu by to zůstalo:-)
Tak znepokojovala bych se, pokud by tak mluvil i za další tři roky
, ale teď je ještě fakt maličký a čeština je hodně těžká…
Určitě to neznamená nic zásadního.
Majda zas šíleně komolí tvary sloves (Sněz to - Už jsem to snězla!), no řeknu vždycky nenápadně správný tvar (ano, jsi šikovná, žes to snědla) a nechávám to být.
Oni na to přijdou.
promiň ![]()
Myslím si že je ještě dost malý,vlastně to nemůže chápat…
Nechala bych to být když to dr ví,stejně se asi nic nezjistí ale dávala bych si před ním pozor na pusu,zdá se že se mu líbí opakovat slova po druhých,možná bych to obrátila s tím že bych řekla třeba:jsem fešák -zda se chytne…
tak ono se to spíš zhoršuje právě
Neřeším, jestli je na kluky
ale spíš, jestli to mám nechat být..
Protože všichni hledí , prý to nikdy neviděli, neslyšli a kdoví, jak dlouho se to bude odnaučovat
I kdyby byl na kluky, tímhle se to nejspíš projevovat nebude ![]()
Většina kluků tak mluví,jsou doma s maminkou a tá říká (dělala) a děti to papouškují.Neboj to přejde jenom vždy oprav a bude to dobrý
U nás to bylo stejné. Byla jsem z toho taky trochu rozpačitá. Tchýně mě tenkrát uklidňovala že manžel to dělal taky. Nepamatuju si už v jakém věku to syna přešlo, mám dojem že kolem 2-2,5 let. Děti se učí gramatiku od toho s kým mluví nejčastěji a to bývá zpravidla maminka.
tak ono se to spíš zhoršuje právě
Neřeším, jestli je na kluky
ale spíš, jestli to mám nechat být..
Protože všichni hledí , prý to nikdy neviděli, neslyšli a kdoví, jak dlouho se to bude odnaučovat --------------------------------------------------------Tak to je pěkná blbost co to říkají,žekni jim ,že je to normální