18měsíční - dovednosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
35792
21.2.15 19:45

Nase umi jenom psa, kocku a nove kachnu. Mama je zaroven i man mnam. Na nocnik nechodi, kdyz ji neco nejde tak jeci, kdyz neco chce tak chce do naruce a naviguje rukou co a kam. Vkladacky moc neumi, rada odbas kresli, nalepky, varit a hlavne se machat v drezu.. To je asi tak vsechno.. :think: Poslechne jak kdy, kdyz treba venku uz zakricim tak se zastavi. Neoblibnejsi slovo je NE, obcas se sama naji, ale spis musim ja dokrmit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.2.15 19:49

@Jane.Nem Já myslím, že v tomhle věku už jsou mezi dětmi obrovské rozdíly, které se zase serovnají až tak mezi 3.-6. rokem.
Můj začal v tuhle dobu o vkládačky a velmi aktivně i o knížky teprve projevovat zájem, zato třeba stále v podstatě vůbec (artikulovaně) nemluví (ale velice dobře rozumí i podle mě poměrně složitým věcem nebo situacím).
Zpívací hračky ho bavili dost okolo 8-12 měsíců a pak zase až po 19. měsíci, od 8 měsíců si ale hraje třeba s vláčkodráhou, má rád duplo, poslední víc jak měsíc si hraje s figurkama. Dlouho miluje vaření a od té doby, co chdí, vůbec jakékoliv domácí práce.
Podel mě je prostě důležité dítěti opakovaně nabídnout určité činnosti (skládání kostek, vkládaček, pomáhání v domácnosti, knížky, malování, „sport“) a nechat na něm, co ho zaujme a pak ho v tom případně podporovat.

@nikypiky92 No vidíš, jak je malá šikovná. :potlesk: Nějaké modelování u nás zcela nehrozí a kreslit musíme my (a zajímá ho to asi půl minuty), on jen rád běhá s pastelkou po bytě. :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
21.2.15 20:03

Já o své dcerce nepochybuji, vím že je šikulka, někdy až moc, ale říkám si, jestli třeba by neměla umět i jiné ( batolecí ) dovednosti a jelikož se o ty batolecí hračky moc nezajímá, je to docela těžké, k radosti jí stačí kolíčky, kyblíček, náklaďák a hafo gumových zvířátek, o TV nemá zájem, to jen když je večerníček a na telefon ví, že nesmí sahat, ale zároveň na ní vidím, jak chce dělat ty dospělácký věci, jako telefonovat, ťukat do pc, pít z hrnečku, sedět u stolu, teď i na nás začala volat mamí, tatí, babí, tetó a tak, takže opět vidím pokrok. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4256
21.2.15 20:05

Dcera 19mes- nocnik ne, velký záchod ji baví ale vykonat potřebu to ne. Umí 20slov cca, hraje si s panenkama-porad je svléká, pusinkuje. Obuje si sama boty, vezme si šálu a čepici. Obrázky -reknu úkaz mi koně atd ukáže. Občas štípe, kouše a vzteká se, slovo NE je u ni nejoblíbenější. Rada čmárá tužkou, chytá bubliny, pomáhá vařit. Pohádky ji nebaví, spis dětské pisnicky na které tancuje-kolo kolo, šla nanynka do zelí atd. Zvuky umí hada, sovu, ptáčka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.2.15 20:09

@Jane.Nem Hele, já jsem ráda, že kluka baví vařit a když je doma něco vylitého, tak jde pro hadr a začne to sám šmrdlat. Venku ví, co je to „jeď na kraji“, „stůj“ a na „jede auto“ se jde uklidit sám na krajnici nebo na chodník. Protože to je to, co bude v životě opravdu potřebovat. Nějaké paci paci (nikdy nedělal) či třeba recitace (pokud pominu rozvoj mechanické paměti) mu budou dobré tak maximálně na to, aby se někde do určitého věku mohl předvádět jak cvičená opice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
21.2.15 20:13

Naše malá říká… máma, táta, děda, bába, teta, piju - (pastelky), kytička, čiči - mňáu, haf - pejsek, papů, dej, ham, koukej, bubu - ( dudlík ), brm - pít, nyny - mazlince, mimí - minnie, mimi a miminko, maminko, nynynko, hačí, hají, houpy, tady, kde je? Tam je, jůů, čáááu, ahóooj, pápá, malá, auto, gaga, pipi, svítí, bůů, chro chro, bonbonky, dej,… Neumí říct pes, kočka, kachna a tak, ale umí vzít zvířátko a říct jak dělá, ale určitě je toho ještě víc, jen si teď nevybavim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
21.2.15 20:14

@Svistice Jo jo to naše malá taky, vždy když utírám prach, dostane jeden vlhčenej ubrousek a šmrdlá semnou. :mrgreen: Jinak z toho co umí venku je tak akorát stůj a dej ručičku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35792
21.2.15 20:22

Nase rika od vseho asi dve pisemena. Takze Au je auto. Ale zase se umi hezky loucit, rika bye bye a mava a kazdej dostane pusu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2214
21.2.15 20:34

Dcera ma 15 měsícu a umí asi 10 slov, ze zviřat psa, ovci, kačenu a ted krávu, ale jen zvuky, baví ji kostky a občas s brachou kouká na pohadky, ale to jen chvilku. Nejvíc ji baví brm papa za tatou, to umí dokonale a snaží se jíst sama. Syn v roce a pul krásně mluvil, jedl, znal části těla a červenou a modrou barvu poznal, dcera je trošku línější, pozná jen oči a pusu a snaží se nos, ale rozumí snad všemu co se řekne, dělá vše co vidí. Ví, že než někam jedeme, že se líčím, tak mi donese hned ráno líčení a hřeben, musim ji učesat a pak mi hlásí brm papa a chce jet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3423
21.2.15 20:38

Naše malá je už větší, ale v tomhle věku hodně nasávala. Uměla třeba barvy třídit a některé i pojmenovat. Nakreslila kolečko a o měsíc později i sluníčko. Spojovala slova a říkala krátké věty. Vkládačku zvládala už mnohem dřív. Navlékala kroužky podle velikosti a správně otočené. Měla oblíbenou hru, že hledala do páru třeba nějaké zvířátko a nosila ho třeba i z jiné místnosti. Nebo jsem jí řekla, co má najít a ona donesla obě. To byla pro nás taková oddechová hra na večer, protože jí to zabralo dost času někam dojít, něco najít, přinést, někdy to měla špatně, tak znovu :lol: Jedla sama, polívku už jedla sama ve 20 měsíci. V roce a půl byl taky zlom s odplenkováním. Do té doby proběhly 2 neúspěšné pokusy, kdy jsem ji posazovala já, což mě vždycky přestalo po pár dnech bavit. Ve zpětném pohledu to byla úplná zbytečnost. Jediné teda plus, že věděla, na co se má ten nočník vlastně používat. V roce a půl začala úplně sama chodit na nočník, žádné vysazování, prostě k tomu dozrála. Taky si uměla oblíct i sundat kalhoty a tričko a vyhrnout šaty při posazování na nočník. No musím ju pochválit :lol:, byla šikovná holka a pořád je. Mám plno těch pokroků i zdokumentovaných, tak nelovím jen v paměti.
Ale co teda bylo drsný, že byla od narození vzteklina pěkná. Fakt se vzekala už jako tříměsíční, prskala, nadskakovala. :roll: Výhodu to mělo, plynule tak přešla do vzdoru, co bývá cca od 2 let. :lol: Ani jsme to nezaznamenali. No má to po mně, mamka mi říkala : „to máš za to…“ :mrgreen: Taky byla vždy a pořád je taková dost náročná celkově, na pozornost, pořád nějaké požadavky, dohady s ní :roll:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3423
21.2.15 20:41

Joo a málem jsem zapomněla, musela mi pořád pomáhat. Do dneška má v kuchyni na lince dětskou deku na sezení (protože máme studenou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
3.3.15 18:16

Tak to my jsme také hodně dopředu, co se týče knížek, vkládaček, komínů atd. Taky mluvíme a dokonce umíme i 2 písničky a pár říkanek…také si dcerka dělá co chce a mám pocit, že se dostáváme do období prvního vzdoru - NE je dcerky oblíbené slovo. Bojujeme teď s vanou a koupáním - hysterie, dřív i hodina ve vaně byla málo, tak nevim no. Praktické věci, jako se najíst, pít z hrnku nebo nočník to je boj, nechce dodnes i když už by to uměla, když se jakože nedívám tak si relativně umí poradit…ale myslím, že to, co zaostává děti prostě doženou dřív nebo později. Koupila jsem teď pracovní sešit pro předškoláky - to teď u nás frčí, i když neplní úkoly, které tam jsou zadané, tak si v něm čmárá, vybarvuje, je tam hodně zvířátek, dopravních prostředků atd. tak rozšiřujeme slovní zásobu, tak možná můžete zkusit třeba tohle - ale bacha, pár obrázků už máme i na zdi, objevili jsme kouzlo propisky a pastelek :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí