Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, mám doma rok a půl starou dcerku, zajímalo by mě, jak jsou na tom vaše dětičky ( nebo byly ) v tomto věku, co vše umí, chápou, poslechnou? Mně přijde, že mám doma docela rebelku, jako zručně šikovná je, rozumí, ale absolutně neposlouchá, i přes zákazy a plácnutí po prďce nepřestane a ani jí to netrápí, má z toho legraci. Někdy jsem z ní fakt na palici..
Jinak co umí… sama se nají, řekne si o jídlo, o pití, řekne si kdy chce jít spát, pojmenuje zvířátka a řekne jaké dělají zvuky, pojmenuje běžně používané věci a činnosti… hraje si sama, ale třeba stále nechápe vkládačky, taková ta kostka do které se vkládají různé tvary, co se týče hraček má v oblibě spíše hrnec, vařečku, kolíčky, papiloty a takovéto podobné věci.. zpívající a blikající hračky se u nás nečapou, takže takové ty rozvíjející hračky leží na polici. Umí paci paci, jak je veliká, malá, stůj, sedni a nevim už ani co ještě, ale třeba na nočník chodit nechce, zkoušim to pořád, ale bezúspěšně, nechci nijak srovnávat co kdo umí, jaké dítě je chytřejší a podobně, jen se snažím dcerku posunout dál a přijít tak na nové dovednosti, mě třeba nenapadá moc co bych s ní mohla dělat, je to fakt taková rebelka, všechno sama a jen to co chce ona.
Díky za odpověď.
Ja bych rekla, ze mas na 18m velmi sikovne dite a dal to neresila
dite nepotrebuje trenink, ono se v podstate rozviji tak nejak samo, kdyz ma kolem sebe dost podnetu a pece.
rekla bych, ze krome ukazovani v knizkach, mluveni, zpivani pisnicek atd. neni treba moc vymyslet.
@Anonymní píše:
Jen ti můžu napsat, že moje tříleté dítě toho tolik neumí
ja tohle chtela napsat o svem 2,5r, ale zmekla jsem. ![]()
@Ali-Ali Já jsem to ani nijak neřešila, ale dnes jsem byla s kamarádkou a ta má 10 měsíčního chlapečka a říkala mi jaký mají na celý den program a tak, já právě za celý den si s malou akorát dřepnu do pokoje a nějak se tam vyblbneme, něco málo pojmenujeme, ukážeme co je koníček a kde bydlí a jak dělá a tak dále, ale jinak zbytek dne je spíše okřikování… nesahej na to, nelez tam, nech tu kytičku a podobně. Tak jsem se nad tim trochu zamyslela a řekla si, jestli fakt se jí nemám věnovat víc.
Jinak během dne se samozřejmě tulíme, chodíme na procházku ven, na kačenky, za babičkou, prohlížíme knížky, skládáme kostky na sebe. Ale třeba když něco dělám ( vařim, uklízim, žehlim… ) tak malá prostě pobíhá po bytě a dělá co uzná a vhodné, ale třeba vůbec se neozve, že má naděláno v plíně, neřve, netrápí jí to, takže dokavad neucítím bobana, tak v tom je, a to si myslim, že by už umět měla…
Příspěvek upraven 21.02.15 v 19:06
V tomto věku už kluci měli brigádu, teda jen na kase v supermarketu. ![]()
Ba ne, sranda, myslím, že jsi popsala dítě naprosto odpovídající věku, šikovnou, některé děti nezvládají ani to. Tebou popsané hračky mé kluky taky nezajímaly, nebo je zaujaly v pozdějším věku, resp. staršího syna později a mladšího třeba vůbec, protože pod vlivem staršího bráchy řadu hraček k jeho věku naprosto „přeskočil“, ignoroval. A svéhlavost, neposlouchání,… klasika, pamatuju si u staršího brutální scény při oblékání ven (18m měl taky v zimě, takže každodenní horor), neposlouchání pokračovalo ještě dlouhou dobu
(mladší 2letý mě má na háku furt). Nočník v tomto věku ani omylem, já to nijak nelámala, při minimálním pokusu o nátlak syn utíkal, jen když nočník zahlédl, to nemá vůbec cenu. Mladší sám jedl, starší se v klidu nechá krmit i ve 4,5 letech
. Ale zas našel na obloze Venuši
, holt každé dítě perlí v tom, co se mu líbí (nebo jeho rodičům
).
Máš opravdu šikovnou holčičku, malýmu je o měsíc mín a říká pouza baba a děda, sám nejí, o jídlo a pití jsi neřekne, taky moc neposlouchá, dělá si co chce, na nočníku už chvíli sedí, když ho posadím, ale ještě neví na co je
Náš syn v 18 měsících uměl nějaké říkanky (ne mluvit, ale ukazovat, teď má skoro 23 měsíců a stále nemluví), pak uměl pracovat s vkladačkama, rád si hrál s dřevěnýma puzzle - buď jednoduché tvary nebo zvířátka, oproti vrstevníkům byl a je zručnější a pohybově nadanější, teď už je i bez plenek, ale zase nemluví a občas mi příjde, že nevnímá, co mu říkám. Každé dítě je jiné a nějaké srovnávání nemá cenu, ony to doženou a ve školce se většinou hezky srovnají.
@Jane.Nem
tak ja si myslim, ze mate uplne dokonaly program - neco si pohrat, prochazka, nejake nove vjemy venku, precist knizku, ale taky sama objevovat byt, byt okrikovana a korigovana, i to dite potrebuje podle me. a stejne tak se musi obcas trochu nudit, aby se naucila si sama najit zabavu.
u starsiho jsem zjistila, ze on se chvili „poflakuje“ po byte, ale pak si sam zacne s necim hrat a desne se do toho zabere. i to se musi naucit a na to potrebuje svuj cas o samote (s matkou za rohem samozrejme
)
Děkuji za odpovědi, je fakt vidět, že každé dítko se rozvíjí jinak, naše malá už třeba běhá od 11. měsíce, takže teď je fakt jako drak, doslova běhá a žádná překážka jí nezastaví, vyšplhá se skoro kamkoliv, včetně naší postele, která je dle mě celkem vysoká, ale nemám žádné kamarádky se stejně starými dětmi, takže nemám ani ponětí co by dítko mělo znát. Jinak tatínek se jí věnuje hodně, to třeba když já jsem v práci, nebo když doma nemám čas, naučil jí kde jsou očička, nosánek, pusinka a krásně to ukáže, jen od té doby všem vypíchává oči.
Jediné co mě trápí opravdu nejvíc, že je surová na zvířátka, máme kočičku i pejska a doslova je týrá, tahá za ocas, za nohy, háže po nich hračky a né a né jí to vysvětlit, že je to bolí, oni jsou navíc takový ňoumíci, že si to nechají líbit, kdyby se po ní ohnali, možná by to už nedělala. ![]()
@michee Jinak malá tak na všechno ukazuje a většinou v obchodě na bonbony a říká… bonbonky deeeej! a to prostě je mazec, protože slovo bonbonky říká úplně nejdokonaleji jako nic jiného. ![]()
@střepina Naše malá jen vidí nočník a řekne mi čau a jde… ![]()
@Samamama My teď čekáme druhé, tak jsem zvědavá, jestli naší malý ta samostatnost vydrží, ono se říká, že když dítě uvidí jak máma pečuje o to malé, tak potom také vše vyžadují… krmení, držení flaštičky a tak. ![]()
Příspěvek upraven 21.02.15 v 19:22
Máš moc šikovnou holčinu ![]()
My máme doma 17 měsíčního kluka. Mluví pořád, ale jen tu svou hatmatilku
slova umí jen máma, táta, auto, toe (to je), pap (papat). U zvířátek umí jen pejska „hauauau“ (haf haf).
Ale zase miluje vkládačky, stavebnice a pod. Tvary umí u své vkládačky skoro všechny, baví ho i dřevěné puzzle. Stavebnici vydrží skládat i 20 minut bez mojí asistence.
Ukáže na sobě hlavu, břicho, pupík, nohy, uši, nos (na vyzvání ukaž…). Sám se nají i napije. Sice nemluví, ale gesty se vyjadřuje celkem srozumitelně (když chce jíst, spinkat, jít si hrát do patra). Taky dělá malá, paci paci, papa, plácne si s tátou.
Miluje knížky a ukazovat co tam je. Pozná auto a psa na obrázku.
Vzhledem k tomu, že je ještě malinký, tak poslouchá hezky, i když taky občas testuje hranice.
Jinak si hrajeme spíš chvilkama. Pracuju dost, takže si musí hrát i sám bez asistence.
@Jane.Nem Náš starší se v samostatnosti nijak nezhoršil, on totiž nebyl nijak zvlášť samostatný ani před narozením mladšího
. A naopak, mladšímu šlo leccos lépe a dříve, starší brácha ho táhnul, a něco pak dělal mladší lépe (má obecně větší chuť k samostatnosti, starší je na sebeobsluhu dost líný, pokud se najde někdo, kdo ho obslouží), takže se občas i starší začal víc snažit, aby ho malý brácha nepřeválcoval
. A jako dobrý trik se často ukázalo staršímu zdůrazňovat, že něco mladšího naučí/naučil on, dmul se pýchou a snažil se.
@Jane.Nem mam stejne starou dceru, ma teda 17 mesicu, brzy ji bude 18m. napsala jsi, to stejne, co umi i ta moje. akorat neumi primo zvire pojmenovat ale vzdy jen rekne zvuk. z takove te vkladaci kostky umi najit ve tvarech kruh a da ho do spravneho otvoru. rekla bych, ze na svuj vek umi hodne, ale je neposlusna.kdyz uz teda na ni zvysim opravdu hodne hlas, tak to vetsinou zabere.ale jinak ma ze me srandu, i z placancu na zadek.
super šikovné dítě máš! Sandra už 20m toho zdaleka tolik nezvládá. Nočník nezájem a taky ji nevadí chodit s bobkem v plíně. Neukazuje, ne napodobuje. Az na slovo mama, Ježíš a papa nemluví. Nechává se krmit i když už to jakž takž zvládá. Hračky jí nebaví. Stourat se v telefonu, ipadu apod.by jí šlo a bavilo. Rada opakuje melodie téměř cely den si pobroukává. Fouká bubliny, modeluje, kreslí a úplně nejraději neposlouchá
![]()
Nase 18m taky neposlechne, je to uplne normalni k veku. Naucila se od segry ne, nechci a nebudu a to je konec ![]()
Mas sikovnou princeznu, umi toho hodne ![]()
Nase uz si na nocnik rika, mluvi ve vetach, ale mysli, ze hodne dela starsi sourozenec.