Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
chtěla bych se podělit se svou zkušeností a trochu se vypsat a poradit..jak by jste reagovali vy?
Jsem 13tt od cca 9tt komplikace krvácení, drobný hematom, beru progesteron a ascorutin klidový režim.
1. Screening před týdnem dle ultrazvuku vše v pořádku ale z krve vyšlo riziko DS 1:290.
Ještě pred screeningem jsem absolvovala Nipt test balíček plus - vše negativní. Ale kvůli obavě z DS jsem včera v Prenatalu postoupila podrobný ultrazvuk. Podle Dr. vše v pořádku žádné známky DS. Ale opět se objevil drobný 2mm hematom a přitom už jsem týden bez špinění a krvácení. Navíc ale byla zjištěna polydaktylie tedy že miminko má jakoby nadbytečný prst na ruce. Dr říkal že se nejedná o žádný významný nález, že se to občas objeví. Bud odpadne nebo se podvazuje po porodu. Já jsem z toho všeho ale hrozně nervózní ve spojení s pozitivní DS.
Mám hrozné obavy, že dítě opravdu nebude zdravé 😞
@dotazt strachu se nikdy nezbavíš. Mě nevyšel dobře druhý screening, strach jsem měla zbytek těhotenství a pak ještě cca další rok než jsem zjistila, že syn je opravdu v pořádku. Bohužel nikdo ti nedá jistotu, že tvoje dítě bude zdravé. Známé se narodil chlapeček s prsty navíc a má Bardet-Biedlův syndrom. Po porodu zjistili, že má ještě drobnou vadu na srdíčku a měl velký problém s pitím mléčka. Měl nedovyvinutou nějakou záklopku (přesně nevím). Vše se časem upravilo a naštěstí nemá mentální retardací. Moje sestřenka je mentálně retardovaná, nízkého vzrůstu a ještě má PAS. Tetě bylo 23, když se narodila.
Ale zase mám kolem sebe spoustu případů, když screeningy nedopadly a děti jsou naprosto zdravé.
@dotazt Mela jsem taky z krve 1:290, ale utz ok, takze mi to zvysilo na kombinovany 1:790. Prsty mam neprimou zkusenost. Tam teda byla potreba operace. CCa do roka se cekalo jak co roste, aby vedeli jestli se to da odstranit, nebo je treba tu kosti k sobe nejak pospojovat (zdvojene prstiky)
@hospodki píše: Více
Jenze ona ma tech 1:290 kombinované riziko. Udelal se ultrazvuk, tam ok, pridaly se vysledky z krve a je z toho 1:290.
Nemusí to být Down, těch syndromů jsou mraky. Poraď se s lékaři o možnosti invazivních testů- choriové klky nebo amniocentéza. Uvidíš, co ti řeknou vzhledem k anamnéze. Tyhle testy jediné ti dají 100% odpověď ohledně Downova syndromu a jiných. Jinak měla jsem kamarádku s nevyvinutými prsty na jedné ruce (malé, srostlé, chybějící články…), ale krom toho byla zdravá a mentálně zcela v pořádku.
@Tarena píše: Více
vzdyt pise doslovne: ale z krve vyšlo riziko DS 1:290…a ze utz ok. Kde pise, ze je to kombinovane? Vylozene pise, ze z krve ![]()
Ale ono se někde počítá riziko jen z krve? Ten výsledek 1:XYZ je vždy kombinace UTZ a biochemie, ne? Já jsem asi nikde neviděla, že by v protokolu psali UTZ 1:1000, Papp+beta Hcg 1:200…
Vždycky uvádí jedno finální číslo, nebo se pletu?
Pokud byl negativní NIPT, tak bych se Downa nebála. Nenabídli Ti odběr plodovky? Jestli se hodně bojíš nějaké vady, tak bych šla. Mě to pomohlo se uklidnit. Nám zase měřili pořád krátké stehenní kosti a strašili achondroplazií atd. Narodil se zdravý kluk, jen byl celkově drobný. Teď ve 3 měsících je na horní hranici délky. Takže stres pomalu celé těhotenství a zbytečně..
Jeste jsem nikdy nevidela pocitane riziko z krve. Vzdy se krev prida k utz a vyjde finalni score.
Kamarádka porodila holčičku se 6 prstíky na ruce. Neměla v tom 6. prstíku články, v podstatě to byl jen takový útvar.
Oni to mají v rodině ze strany otce, tam už se to objevilo v minulosti 2×.
V necelém roce ji ho odstraňovali.
Toho bych se nebála.
Jinak pokud si podstoupila NIPT a je negativní, tak to pravděpodobně bude v pořádku.
Nějaké riziko je tam bohužel vždy (myslím zdravotně obecně).
Příspěvek upraven 02.10.26 v 10:35
K tomu podvazování prstů po porodu- to už se snad nikde nedělá
dřív se myslelo, že děti necítí bolest, ale zjistilo se, že je to naopak a že to podvazování hrozně bolí. To už se snad všude odstraňuje operačně. Doufám. Jinak je to zvláštní, že vyšlo riziko z krve a navíc je prstík. Můžeš absolvovat ještě nějaký podrobnější test, ať už z krve nebo tu plodovou vodu?
Omlouvám se špatně jsem to napsala. Kombinovaný výsledek utz + krev 1:290. Ale dle utz vše v pořádku. Postoupila jsem před screeningem v 10+1 tt Nipt testy rozšířeny balíček a vše je negativní. Dr mi další řešení nenabídnul dle něj v pořádku i podle lékaře který dělal 1 screening. Na odběr plodovky mam strach jelikož mám rizikové těhotenství. Za týden mám kontrolu u své Dr tak se poradím ještě s ní.
@Kníže Ignor @Tarena tak ja jsem uvidentne dostala oba vysledky, proto je pisu a proto reaguji na dane slovni spojeni. Zakladatelka napsala doslovne - ‚Riziko z krve‘ a ne ‚kombinovane riziko‘. Jestli to myslela jako kombinovane, ma to napsat jako kombinovane. Ona to doslovne rozlozila jako krev a UTZ zvlast. howgh
Jj. Napsala to divne. Ale jsou vlastne 2 typy vysetreni.
1. Jdes na krev před utz. A pak dostanes uz rovnou kombinované score
2. Jdes na krev v den utz. Pak dostanes score z utz a az jsou vysledky krve, tak dostanes kombinovane.
U krve nedostavas score, ale muzes podle hodnot poznat, ze je neco spatne.
@Tarena píše: Více
diky za zbytecne vysvetleni, ale myslela jsem, ze jsem se vyjadrila jasne. JA (!) jsem dostala skore z krve, vysledky utz a pak kombinovane, tudiz mi opravdu neprijde divne, ze by ty vysledky takhle dostal i nekdo jiny.