Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych se zeptat, 1. září nastupuje dcerka poprvé do školky, myslíte, že je nutné nastoupit přesně prvního nebo nevadí když půjde až po víkendu?? Plánovali jsme ještě někam vyjet na prodloužený víkend… myslela jsem jen pocitově pro to děcko nebo tak.. asi blbost co?
promiňte mi divnou otázku
![]()
@kulisek9 Myslím, že by to chtělo prvního. Děti tam uvítají, je slavnostnější atmosféra atd.
Naopak - pocitově pro to děcko jak píšeš, je lepší nastoupit hned toho 1., kdy se s nima bude učitelka vítat a vyprávět jim o škole, prvně uvidí své spolužáky, každý má na lavici připravenou hromádku dárků, u nás teda probíhá i stužkování prvňáků od deváťaků a ředitele, to ale nemusí být všude, druhý den mají většinou dvě hodiny a úča s nima prochází školu, ukazuje družinu, jídelnu apod.,,, myslím, že to má pro to děcko velkej význam být ty první dny ve škole. Já bych to dceři nikdy neudělala, kdyby nešlo třeba o nemoc nebo něco fakt důvodnýho, určitě né kvůli prodlouženýmu víkendu. Jistěže by to to dítko nějak zvládlo i pak,,, ale pokud chceš „pocitově pro to děcko“, tak bych to nedělala.
A.
Kdyby to bylo mé dítě, dala bych ho 1. u nás v obou školkách to bylo slavnostní, děti se provázely, byly tam chvilku s rodiči, bylo vítání…v pondělí už jede normální režim. Takže já bych své dítě dala 1.9.
já se omlouvám, blbě vidím nebo co:(
Tak v tom případě všechno jinak, v případě školky o žádném extra slavnostním uvítání nevim, u nás asi nic nebylo, jelikož mají věkově smíšené třídy, takže prostě do každé přišlo pár nových dětí, v našem případě by nástup o dva dny pozdějc nevadil.
Malý má zdravotní problém a já ženu testy dopředu, aby to právě toho prvního stihl. Jde do nové školky i třídy a myslím si, že je hodně důležité, aby tam toho první byl, kdy jsou všechny děti, nebo alespoň víc dětí nových, učitelky více ukazují, vysvětlují a teprve se bude pomalu najíždět na klasický režim. Zkrátka si myslím, že je to lepší, i když malý nemá problém se zařadit do kolektivu. Nicméně se asi nic nestane, pokud nastoupí o pár dní později.
Ja si naopak myslím, ze je lepší nastoupit až po víkendu, u nás to prvního vypadá tak, ze malé děti řvou a učitelky nevědí, kam dřív skočit. Kdybych měla nějaké plány, vubec bych si nedělala těžkou hlavu a dala ji po víkendu ![]()
No já se právě ptám na školku, ne na školu.. se školou bych to samozřejmě neudělala, to je jasný ![]()
Mě obě děti nastupovaly do školky jindy než 1. září a na zdárný průběh školkové docházky to nemělo vliv. Jezdili jsme tou dobou pravidelně na dovolenou, to nám bohužel se školou skončilo.
Ani u nás se žádné slavnostní 1.září nekoná. Naopak, nové děti brečí, rodiče se vyptávají nebo na něco upozorňují, učitelka běhá od jednoho druhému, prostě zmatek. Divila jsem se, že tam toho prvního nebyly obě učitelky. Já bych tohoto tříleťáčka klidně ušetřila. ![]()
Tak to je super… ještě to nemáme jistý ten víkend, tak na 50%.. jen sonduju, jakej máte názor ![]()
@Jana206 píše:
Ja si naopak myslím, ze je lepší nastoupit až po víkendu, u nás to prvního vypadá tak, ze malé děti řvou a učitelky nevědí, kam dřív skočit. Kdybych měla nějaké plány, vubec bych si nedělala těžkou hlavu a dala ji po víkendu
Souhlas, nakonec čím míň dětí tam brečí, tím menší pravděpodobnost, že začne to moje taky.
Ale určitě bych do školky dala vědět, že dítě nastoupí až 5. Už kvůli odhlášení stravy.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.