Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hlavně si zjisti, do jaké doby druhou dávku hradí pojišťovna. Nevím, jak je to v ČR omezené, ale slyšela jsem, že když nenecháš naočkovat do určitého věku, musíš pak vakcínu uhradit sama. Možná proto doktorka tlačí, protože spousta rodičů by se na to mohla pak vykašlat, popřípadě nesehnala tolik peněz. To jsou ale jen moje domněnky, může to být jinak.
Očkuje se oficiálně „do dovršených 6 let věku“. V každé zemi je to jiné, nemá to nic společného s účinností. Doktorka na to tlačí proto, aby si vás přehodila do kolonky „naočkováno“. Jen papír.
Když to odložíš, nic ti nemůže. Maximálně podepíšeš odklad.
Mne dr. rekla, ze 1 davka pro zakladni ockovani staci a ze 2. ockovat nemusim a ani nechci
Dcera dostala 1.davku v necelých 2,5 letech a 2.davku až teď v 7,5 letech. Doktorka mě taky upozornila, že když už je to po 7. roce, že to pojišťovna nemusí chtít proplatit, ale že důvodem tak velkého odkladu byly předešlé febrilie. Už je to měsíc a zatím jsem nic neplatila, tak to asi prošlo. Bylo mi to ale jedno, klidně bych si to i zaplatila jen abych nemusela očkovat dřív. Jinak dcera po 2.davce vůbec žádnou reakci neměla, tak jsem ráda, že jsem dala „až tak pozdě“.
@monique1112 píše:
Mne dr. rekla, ze 1 davka pro zakladni ockovani staci a ze 2. ockovat nemusim a ani nechci
Toje pravda, za „očkované dítě“ třeba pro školku se považuje dítě s jednou dávkou.
@monique1112 píše:
Očkovat „musíš“, ale máš čas do šesti let. To už školka neřeší, pak už je dítě minimálně v předškolním ročníku.
edit: Nevím ale, jak to je třeba u soukromé školky, která očkování mít musí a nemá oficiální předškolní ročník. Tam by očkování (nebo doložené protilátky, popř. kontraindikace) asi být mělo.