Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Trval celkem od 00:00 do 3:45, ve 3:20 mi praskla voda, ve 3:45 byla malá na světě. Porod byl sice téměř o 18 hodin kratší, ale za to hrozně bolestivý. Klidně bych si zopakovala ten první.
Je to individuálne, ja som mala prvý vyvolávaný trval cca 14 hodín, druhý po odtečení plodovej vody 12 hodín a silnejšie bolesti ako pri vyvolávanom.
Každý porod jiný ☺️️
První porod ve 40. TT dlouhý, bolesti jen v zádech, nohou.
Druhý vyvolávaný také ve 40. TT, bolesti jen do břicha a za hodinu po podání tablety byla malá venku. Ze sálu jsem šla po svých.
U prvního porodu mi praskla asi v 11 v noci voda, ale nic dál se nedělo. Ráno kolem sedmé mi zavedli čtvrt vyvolávací tablety, po ní se rozjely bolesti, ale byli to jen poslíčci. Druhý den ráno opět čtvrtka vyvolávací tabletky, po ní už porod běžel krásně. Když jsem byla na osm, bolesti se zastavily, takže jsem kvůli dlouho odteklé vodě dostala oxytocin, po něm už přišlo tlačení. Od odteklé plodovky 42 hodin, od opravdových porodních bolestí 10. Syn se narodil pět dnů před termínem.
Druhý porod se rozjel sám, do porodnice jsme jeli, když jsem měla kontrakce po pěti minutách. Voda mi sama neodtekla. Na konci se vyskytla komplikace, malý měl špatně ramínka. Ale od přijetí v porodnici se narodil za pět hodin. Pět dní po termínu.
Bolesti víceméně srovnatelné, všechno šlo do zad, u druhého už jsem měla zkušenost, takže mě to nezaskočilo, věděla jsem, co mi dělá dobře a jak si najít lepší pozici. V tomto to bylo pro mě jednodušší. Jen tam komplikace mi pak na konci dala dost zabrat, hrozně to tlačilo na velké finále, ale ještě to k tlačení nebylo, tak jsem musela vydržet a čekat a tohle byl hnus fialový. Každopádně porodní asistentky byly skvělé a zvládli jsme to se synem bez úhony. Nebýt toho závěru, byl by pro mě druhý porod méně náročná, protože už jsem věděla, co a jak.
První vyvolávaný v 39tt kvůli preeklamsii.. po první tabletě cca 6.. začali kontrakce okolo 11hod.. ve 2:30 bylo po vsem.. s nastihem kvůli PA která to chtěla mít už z krku.. ( souzeno zpětne po zkušeností z druhého porodu)
Druhý porod začal sám.. a 7 ráno lehké kontrakce, pruhem.. v 8 stále lehké, ale po 2 minutách.. odjezd do porodnice.. cestou kontrakce trošku ustoupili.. v 9hod přijem cestou do schodů prasklá voda.. kontrakce stále snesitelné.. do při monitoru už to bylo nepříjemné v sede.. otevřená na 7prstu.. cesta na porodní box 9:30.. znovu monitor na 20 min, protože se nestihl dotočit.. tentokrát už v leze, kontrakce po minutě.. otočení na bok pro dorotivani hlavičky.. celou dobu kontrakce snesitelné.. 3-4 tlačení a prcek byl bemkjz bez nastrihu.. PA krásně vedle porod nenechala mě tlačit jak zbesilou a chránila hráz..
Výsledek krásný, rychlý porod.. bez vyčerpání a poranění.
Za mě tedy druhý porod rozhodně lepší.. roli v tom určitě hrálo i to, že člověk věděl do čeho jde.. já jsem v celku stresař, takže i tím byl asi první porod o něco horší.. ale co se týče bolesti.. tak druhý porod téměř bez.. kontrakce téměř bezbolestné nemusela jsem ani prodychavat.. jediné co bylo nepříjemné, byl tlak prcka když lezl ven.
Takových porodu klidně ještě 10 ![]()
Ahoj, jaký byl váš druhý porod když první byl vyvolávány jak dlouho trval kdy se spustil? Dřív či dyl? Sem 37tt a strašně bolestivé poslicky.. Zajímají mne vaše zkušenosti byla bych ráda kdyby jste se mi tu rozpovídali (rozepsali) o vašich porodech děkuji