Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Promin, ze napisu neempaticky prispevek, ale kdyby mi dite vstavalo v sedm, pres den spalo hodinu az dve a pak usnulo v devet, budu blahorecit bohu ![]()
@Zmatka V pohodě, chápu já jen že mi do teď usínala do půl 8 prostě občas se poštesti a uspávam do 30 min ale jinak hrozny nemám žádný večer 🤣 nevím jestli není třeba prespala přes ten den nebo co s tím
@moncahavlova píše: Více
Dítě není robot, který se dá naprogramovat
Tak usne v devět. Mně syn usínal i v jedenáct třeba. Pak se to postupně podařilo posunout a teď chodí spát v devět. Má 2 roky a měsíc. Přes týden vstává nejpozději v 7h, pokud se nevzbudí sám dříve. A spí 1-2h přes den.
@moncahavlova Téměř každý měsíc má dítě něco špatně. Usínání večer, vstávání ráno, jídlo,… Jestli ty zbytečně se vším nestresuješ ![]()
@Dahlia0409 Jen prostě chci pro dítě tak nějak režim i kvůli ní aby se dobře vyspala i kvůli nám s manželem aby jsme měli nějaký večer. Ano špatně mi jedla ale teď se naučila jíst celkem hezky sama víceméně 😊 a to vstávání bylo jen období sice hrozny ale přešlo to 😊 možná si moc hlídám to bdělé okno a od malinká mi tak nějak vždy nejdéle v 8 spala tak prostě teď když mi usíná v 9 je to pro mě dlouho… Ale dřív jak 20:45 ani nezívá, nešudla si ocicka nic je plná energie ![]()
Každé dítě je prostě jiné. Buď nedávat spát přes den, nebo to holt přežít. Máš dítě, ne robota, kterému na všechno dáš program
Jak jsem psala, syn má dva roky a prostě vše přizpůsobím situaci. Kdybych měla všechno rozebírat, tak nedělám nic jiného ![]()
Jak by se usínalo tobě, kdyby tě někdo nutil spát o dvě hodiny dříve než potřebuješ?
@Amalthea jenže ona ještě 4 dny zpět usínala v pohodě do 20 minut a dávám spát plus mínus po stejně dlouhém bdělém okně každý den je minimálně 7h vzhůru než jdu začít s uspáváním a vždycky za chvíli spala teď najednou bum ani neprojevuje večer únavu a má energie nevím jestli to nechat bejt nebo třeba ráno budit dřív nebo přes den budit dřív
@Amalthea Vlastně se bude měnit čas že jo třeba tak reaguje na to a pak se jí to jakoby zase srovná, už to nebudu řešit za chvíli se to stejně změní
@moncahavlova Nedrazdi
. Za celych 12r s detma se mi nestalo, ze by nektere uslo ve 20
. U 20m holek jsem dekovala, kdyz spaly o pulnoci. A neco jsem si pustila jen na sve jedine neschopence
.
Ja tyhle diskuse rozklikavam, abych potesila spolunestastnika, a ne aby se mi otevirala kudla v kapse
. A je to nadsazka a trochu vtip, ale fakt bud rada, jak ti dite spi
, muze byt mnohem mnohem hur a nepreji Ti to.
Kdybych v tomhle věku nechala dítě 7 hodin vzhůru, tak by bylo přetažený a usnulo by pozdě. Vždycky bylo nejvíc aktivní ve chvíli, kdy na něj padáka únava. Ve chvíli, kdy zíval, mnul si oči, tak už bylo pozdě. Takže bych odpoledne zkusila dávat spát o něco později.
@moncahavlova víš,co mi nejvíc v tohle době pomohlo? Přestat hledat důvody pec se tohle nebo támhleto stalo a přizpůsobit se dítěti. Když jsou v tomhle věku, prostě ty a manžel musíte jít trochu stranou. Nebude to trvat věčně. Čím jsou starší, tím méně spánku potřebují. Neřeš nějaká pitomá bdělá okna a naslouchej svému dítěti. Když s ní ten čas využiješ příjemně, bude to lepší pro vás všechny, než když s ní skoro dvě hodiny ležíš a jsi nervózní, kdy konečně zabere. Ty děti to z nás cítí a zrovna si dají na čas
@moncahavlova My řešili pozdní usínání dcery taky ve 20m, ale já bych to nebrala v 21 hodin jako pozdní usínání… ona začala usínat tak 22-23.. přišlo to najednou tak nějak… no my zrušili uplně polední spánek… sedalo si to tak 14 dní, byla už od pěti unavená tak jsem se ji musela hodně věnovat čtením, hraním… dávala jsem spát kolem půl sedmé a spala fakt do rána… a bylo to fajn. Věkem se posovalo večerní usínání postupně… Noo ale nevím zase zda bych to řešila kvůli usíná ve 21hod…to mi nepříjde jako taková hrůza no ale tak zkusit to můžeš…
Obavam se, ze s tim nic moc nenadelas, mne pomohlo se s tim smirit. Moje dcera taky usinala priblizne od kvetna kdy ji bylo taky 20 mesicu do konce leta kolem pul desate. Chodila jsem spat chvili po ni.
V te dobe jeste spala po obede a potom najednou proste vydrzela byt dele vzhuru, nedalo se s tim nic delat. Chvili po druhych narozeninach prestala spat pres den, tak ted usina kolem sedme, ale je to bez psycho pauzy pres den. ![]()
Zdravím potřebuji poradit dcera mi začala usínat až v 9 večer 😐 Má 20 měsíců. Před 14 dny jsem změnila uspávání uspávala jsem v sedě na posteli a měla jsem jí na nohách a už jsem si řekla že je těžká tak jsem si ji vzala do postele a zpívám a usíná vedle mě. Ze začátku usínala do 20 min ale teď už prostě 4-5 dní jdu uspávat v půl 8 kdy je prostě někde 7h vzhůru už jenže usne až před 9 což je na mě prostě pozdě. Pak nemám už ani energii na to si večer něco pustit 🙈 Ráno vstává kolem 7 a přes den spí hodinu někdy něco málo přes hodinu. Co s tím aby uspávání netrvalo takhle dlouho? Nebo aby mi usnula do těch 20h? Večer ani nezívá, nešudlá se je plná energie… Skáče, blbne atd