Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Krasne ráno maminky.
V pondělí jsem byla na běžné těhotenské kontrole v 20tt. Tam mi DR oznámila 4. Stupeň placenty - komplet překrývá porodní cesty + prý snad nějak zamotany pupecnik.
Junior je v poradku, vývojově pry dokonce týden napřed.
Komplikace jsem měla ze začátku těhotenství v prvním trimestru, lehké krvácení a spineni. Vždy se vyřešilo injekci, kapkami nebo ascorutinem. Od cca 14TT jsem bez těchto příznaků, ale DR mě velice vyděsila. Navíc ty články všude na internetu. Objednala mě ale klasicky až po 6 týdnech.
Jinak mi více tvrdne bříško a poboliva podbrisek, magnesium beru zatím 1 denně.
V pondělí 30.9. Mě ceka velký UZ v polovině těhotenství, tak jsem zvědavá, zda takto cerne scénáře se dozvím i tam.
Všude čtu, jak nastalo masivní krvácení, rychlý císař, bojovalo se o život dítěte i matky, krevní transfuze…
Prosím, pojďte mi říct, ze bylo vše ok.
Jsem těhotná podruhé, ale po 9 letech. Půl roku před otehotnenim jsem byla na kontrolni hysteroskopii - takže zde asi vznikla příčina…
Ahoj, taky jsem měla. Zjištěno ve 20tt, zákazany sex a víc mi neřekl. Takže jsem taky vše četla… A dala si klid na lůžku. Ve 32tt uz byla v pořádku nahoře. Držím palce, at vše dopadne v pořádku.
Edit : akorat mě poučil, že pokud mne budou vyšetřovat někde jinde, mam jim to říct, jinak by mohlo dojít k porušení. Samozřejmě mi to zapsal i do prukazky.
Měla jsem 16mm od vnější branky nebo tak nějak
@Eljasa a to jsi měla už v tom 20tt těch 16mm? Já to mám prave komplet přes a ještě nějak ten pupecnik do toho ….
@petulka.novopecena píše: Více
16 nebo 14mm.
Lezlo mi to dost na mozek. Pri kazdem pocitu vlhka jsem letěla na wc se kontrolovat. Ohledně pupecniku nic nerikal.
Měla jsem přes branku.
Zjištěno až ve 24tt, kdy jsem opravdu začala masivně krvácet.
Myslela jsem si, že je to konec, ale zvládlo se to a po 30tt už byla placenta bezpečně vysoko nad brankou.
Je třeba opravdu dodržovat klid, nenosit nic těžkého, žádná fyzická zátěž, sex, teplé koupele….
@Markéta188 takže jsi nakonec i rodila přirozeně? Super, ze jste to zvládli ![]()
Neměla jsem úplně přes ale pouze částečně. Zjistila jsem to kvůli velkému krvácení - z mého pohledu opravdu hodně a naprosto náhle - vložky neměly šanci to pobrat- v 17tt ( byl z toho týdne v nemocnici a následně 7 v klidovém režimu doma ). Naštěstí se pak vytáhla. Držím plec
![]()
@petulka.novopecena píše: Více
Ano, byla jsem schopna rodit přirozeně. Nakonec akutní CS, ale ten s placentou neměl už nic společného.
Jen se opravdu šetři a bude to dobré ![]()
Ahoj, take jsme mela, ale praevia.
Musis se opravdu hodně šetřit! Absolutně netahat nic těžkého, žádný sex a žádné sporty. Mně bylo doporučeno po prvním silném krvácení 24tt, jen lezet a odpocivat. Bylo to tenkrat narocne, kdyz jsem mela jeste 2 letou dceru.
Vše dobre dopadlo, ale mela jsem 3 hospitalizace a 4 dopadla akutním CS v 35tt. Malej je bozi a zdravej. Jestli chces napis do zprávy a drž se. ![]()
Ahoj holky. Tak jsem dnes byla na velkém UZ a placenta praevia centralis se bohužel potvrdila. Pan doktor řekl, ze se nehne, ze s tím počítat nemam.
V případě, ze začnu krvacet, ukončuje se těhotenství bez ohledu na to, zda je mimco ready nebo není …
Jsem ve 20TT, takže ještě dlouhá cesta plna nervu před nami…
Snad to vydrzime co nejdéle
![]()
@petulka.novopecena držím palce, ať to dotáhnete co nejdál a určitě pak napiš. Hodně štěstí ![]()
Pan doktor asi neni moc dobrej. Šance na vytáhnutí rozhodně je a myslim, že nejmíň 50%. Taky jsem měla, ve 20tt ještě placenta úplně přesahovala, po 30 nebo 32tt už byla zvednutá. Porod normální, přirozenej. Jen většinu těhotenství problémy s krvácenim/špiněnim. Ale i když se placenta sama nezvedne, tak to prostě obnáší přísnější sledování, CS a hospitalizaci před plánovanym porodem. To zas měla kamarádka. A ta zas na rozdíl ode mne neměla ty problémy se špiněnin. Ale zas se jí placenta nezvedla a rodila císařem, no ![]()
Ach jo, to muselo být mega stresující celou tu situaci projít 😔. Můj druhý porod nebyl zrovna procházka růžovým sadem, ale ty děsivé scénáře, co vidíš online, se málokdy naplno dějí. Třeba to jen přistupuj pozitivně a řekni doktorům všechny obavy – i když je to tak složitý, někdy pomáhá prostý hovor 😊. Hlavně zůstaň klidná a věř si ❤️.
Moc chápu Vaše obavy.🥺 Jediné, co bych doporučila, je maximálně důvěřovat lékařům a snažit se co nejvíc odpočívat. Každé těhotenství je jiné, takže držím palce, aby se vše zamělo k lepšímu. 🤞 Dejte si pozor na nadměrný stres, a když se něco nezdá, neváhejte kontaktovat lékaře spíše dříve.