Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Neboj, mě každej prorokoval jak budu tlustá
Přibrala jsem hlavně na začátku - taky cca. 8 kg pak se to zpomalilo a přibrala jsem už jen 4 kg.. Poslední měsíc jsem nepřibrala už nic - no max. půl kila.. A to jsem rodila až ve 41+6.. Takže nakonec jsem přibrala 12 kg, tak půlka zůstala v porodnici, do půl roka jsem bez jakékoliv námahy byla na váze před otěhotněním a za dalšího půl roku jsem byla o dalších pět kg lehčí.. Stále kojím, tak uvidím, co bude až přestanu
Ale poslední měsíce váha už stojí..
Ahojky já jsem ve 32tt a přibrala jsem 10kg..
a hlavu si ztoho nedělám. ![]()
Kazdy pribira jinak ja ve 22 tydnu mela 9kg do plusu ted jsem 28tt a mam 14kg a doktor mi rekl, ze je to v poradku a nemam se tim stresovat. Kazde telo je jine, nekdo nabere 5-7kg za cele tehu a nekdo 25-30.Mam rizikove tehu od 18tt musim lezet a kdyz clovek ji a pohyb ma minimalni, tak kila jdou i rychleji nahoru.
Neres to. Jsem ve 21tt a taky mam 7kg nahore s neprejidam se. V nejakych tabulkach je to v norme. Po porodu to shodis, neboj. Pri 1.tehotenstvi jsrm pribrala 24kg a do pul roku to bylo pryc a to jsem nekojila! Drz se a opatruj se. Pa ![]()
@gabriela82 Jé, tos mi udělala velikou radost! přesně tohle jsem chtěla slyšet
Díky moc! Jen doufám, že taky budu kojit…straší mě, že holky s velkýma prsama s tím mívají problém, ale snad je to jen pověra.
@marienela Já si myslím, že nic nezkoriguješ
Kamarádka jedla celý těho zdravě (neměla na žádný mekáče chuť, ale na ovoce a zeleninu jo) a přibrala 31kg, a to před těhu jedla hlavně nezdravě
Jiná jí, co chce, má nahoře 1kg. Ke konci těho od toho 36tt se už většinou nepřibírá. Já měla ve 21tt mínus 3kg, ve 32tt plus 11 a teď ve 36tt mám nahoře 9kg (2kg jsem shodila ani o tom nevím) a to ti můžu říct, že mým nej jídem se stal hamburger, hranolky…
Tak jsem se šla podívat.. Na začátku jsem měla kolem 70 kg - nevím přesně
ve 22 týdnu 77 kg, ve 26 týdnu 78 kg, ve 31 týdnu 79 kg, ve 34 týdnu 80 kg, ve 39 týdnu stále 80 kg, ve 41 týdnu 81 kg.. Takže ke konci se to skoro nehýbalo ![]()
Tak ja pribirala silene celou dobu
zacinala sem 63/180…uz v prvnim trimestru sem mela nahore 8kg…kdyz mi doktorka navazila 85kg tak sem to prestala sledovat uplne…ale uz v porodnici zustalo 15kg - neli vic..pac sem to brala z tech 85
…zbytek se drzel dokud sem kojila…po ukonceni kojeni do nejakych dvou trech mesicu bylo pryc vsechno a byla jsem na puvodni vaze ![]()
Že řešíš kraviny, které se tu řeší stále a stále dokola… Každý prostě přibírá jinak… A držet ‚dietu‘ v těhotenství je pěkná kravina. Z toho, co píšeš, že jíš… Zeleninu, ovoce… Nevím proč nabíráš tak, jak se ti nelíbí… Ono si říct, že si dám večer ovoce je možná horší než si dát nějakou bílkovinu, když už teda chceš jíst ‚kvalitně‘. Já od začátku těhu jím tak, jak jsem byla zvyklá i předtím, ale to je prostě zas nějakým návykem ‚zdravější‘ stravy a hlavně té kombinace kdy, co… Jsem 33+2 a mám 7 kg nahoře, ale zase jsem malá, drobná a přírůstek váhy mám naprosto ideální, ale musím uznat, že jen proto, že jsem těhotná nemusim vybílit lednici, nemusím spořádat celou taulku čokolády a radši si dám prostě steak… Pak jdu někam a dám si svíčkovou, ale je to o pravidelnosti! Snídaně, oběd, večeře… Minimálně a o svačiny to doplnit nějakou tou mňamkou, nemít mňamku jako základ stravy… Každopádně nehladovět a nebo jíst monotónně zeleninu, která ti toho moc nedá! A pokud nabereš 20kilo tak co jako? Když pak budeš chtít, dolu to dáš, znám plno takových maminek, kterým to nevydrželo víc jak půl rok po porodu! Takže se nestresuj, pokud Ti váha dělá vrásky, trochu si to ohlídej, ale je blbost neustále myslet, co můžu a co ne…
Já přibrala za celý těhotenství 27kg začínala jsem na 48kg a skončila na 75. Akorát to na mě nebylo vidět ![]()
Ja zacinala na 60 kg a dnes ve 21+4 mam taky skoro 7 kg nahore. Naivne jsem si na zacatku rikala, ze priberu max 10 kg.
A to jsem nikdy nebyla tlusta, spis hubena nez stihla. Ale myslim, ze kdybych chtela, tak bych tak nepribrala. Mala chce treba o pulnoci nanuka, tak ji ho prece nebudu odpirat.
Taky jim hodne ovoce a v tom je hromada cukru.
@marienela, ahojky… já jsem ted ve 23tt a na kontrolu jdu zítra, tak jsem zvědavá kolik kg bude zase nahoře
posledně to bylo celkem 4kg. U prvního těhu jsem se nijak moc nehlídala a celkově jsem přibrala 16kg a v porodnici jsem z toho nechala tak půlku (dcera vážila bez pár gramů 4kg
) uvidíme jak na tom budu tentokrát.
S jídlem jsem na tom stejnš jako ty, nemyslím, že bych se nějak obecně přežírala a jedla za dva až tři, ale občas mě přepadnou „chutě“ někdy na ovoce, jindy na čoko, a někdy bych se utloukla za něčím slaným… a tak si dám, jen se snažím „nesežrat“ celou milku, ale jen kousek a to je asi tak vše, co dělám… těho si zkrátka řekne, co a kolik čeho chce… no a od včerejška mě začala pálet žáha, tak předpokládám, že chutě na čoko skončí.
nemyslím, že něco děláš špatně, buď v klidu…
mám známou, která během prvního těhu se fakt nehlídala a dopřála si vše a celkem nabrala 25kg, po této zkušenosti se u druhého těhu hlídala, jedla max. zdravě, omezila vše nezdravé a sladké a stejně přibrala 25kg… takže co má být se stejně stane ![]()
já si říkám, že je fajn, že máme termín na začátku léta (1.6.) a tak budeme moci drandit s kočárkem venku a na bruslích, a tak to třeba pak půjde lépe dolů ![]()
hlavně, ať je mimi ok a ty taky… a už víte, co to bude?
@Kies píše: Že řešíš kraviny, které se tu řeší stále a stále dokola… Každý prostě přibírá jinak… A držet ‚dietu‘ v těhotenství je pěkná kravina. Z toho, co píšeš, že jíš… Zeleninu, ovoce… Nevím proč nabíráš tak, jak se ti nelíbí… Ono si říct, že si dám večer ovoce je možná horší než si dát nějakou bílkovinu, když už teda chceš jíst ‚kvalitně‘. Já od začátku těhu jím tak, jak jsem byla zvyklá i předtím, ale to je prostě zas nějakým návykem ‚zdravější‘ stravy a hlavně té kombinace kdy, co… Jsem 33+2 a mám 7 kg nahoře, ale zase jsem malá, drobná a přírůstek váhy mám naprosto ideální, ale musím uznat, že jen proto, že jsem těhotná nemusim vybílit lednici, nemusím spořádat celou taulku čokolády a radši si dám prostě steak… Pak jdu někam a dám si svíčkovou, ale je to o pravidelnosti! Snídaně, oběd, večeře… Minimálně a o svačiny to doplnit nějakou tou mňamkou, nemít mňamku jako základ stravy… Každopádně nehladovět a nebo jíst monotónně zeleninu, která ti toho moc nedá! A pokud nabereš 20kilo tak co jako? Když pak budeš chtít, dolu to dáš, znám plno takových maminek, kterým to nevydrželo víc jak půl rok po porodu! Takže se nestresuj, pokud Ti váha dělá vrásky, trochu si to ohlídej, ale je blbost neustále myslet, co můžu a co ne…
Souhlas
![]()
Ja jsem pribrala 10 kilo celkove… ale do sedmeho mesice jen dve kila… delala jsem cisnici a delala jsem trikrat tydne 16 - 18 hodin denne…
Takze nejlepsi je pohyb proti pribirani..
Ahoj holky,
jdu si pro uklidnění, radu, vaše zkušenosti. Začala jsem těhotenství na váze 63kg/170 cm, teď jsem ve 21+6 a mám už 70 kg. Moje mamka i babička přibraly těch 7 kilo za celé těhotenství a každý mi říká, že pořádně se začíná přibírat až v 6. - 7. měsíci. Tak mě úplně děsí, kam tímto tempem dojdu…nechci přibrat 20-30 kg (když vím, že nenabírám vodu, neotíkám). Myslíte, že to jde teď nějak zastavit, nebo zpomalit? Samozřejmě vím, že nemůžu držet diety, ale třeba začít se víc hýbat, nejíst pozdě večer…Jím docela zdravě, kvalitní věci, ovoce, zeleninu, ale často podléhám chuti na sladké a taky pozdě večeříme (kolem 9. hodiny). Nemáte někdo tu zkušenost, že jste třeba přibraly více na začátku než na konci těhotenství? Já přibírám od začátku, v privním trimestru mi bylo hodně špatně a pomohlo jedině skoro nepřetržitě jíst (za první trimestr jsem měla nahoře 3kg).
Snažím se každý den chodit pěšky, dvakrát týdně cvičím těhotenské cviky na balóně. Říkala jsem si, že tělo si řekně, co potřebuje, tak jsem se třeba sladkému až tak nebránila, prostě jím, na co mám chuť, s ohledem na pravidelné dodávky nutných živin, vitaminů, ale zdá se, že bych to přece jen měla asi víc korigovat…co myslíte?