Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
v týdnu jsem byla na kontrole u dr. ve 23tt a zjistilo se, že se začínám trochu otevírat (cervix score mi napsala 1b, předtím bylo vždy 0b). Dr. mě uklidňuje, že zatím nejde o nic dramatického a u druhého těhotenství se může občas stát - ležet zatím nemusím, mám doporučené nic těžkého nenosit, odpočívat (jak to jde s dvouletým prckem) a megadávky magnesia. Prý to může být způsobené i větším stresem (který jsem minulý měsíc opravdu měla). Příští týden mám jít na kontrolu, jestli se nález na čípku nezhoršuje - pokud ano, bude se nějak víc řešit, jestli zůstane stejný, snad to bude OK.
Tak jsem se chtěla zeptat, jestli někdo máte podobnou zkušenost, a jak to dopadlo? Snažím se nestresovat, ale člověku to přece jen nedá - kdybych byla těhotná o dva měsíce víc, asi bych to tak neřešila, ale 23tt je fakt dost brzo, tak nevím.
Ahoj Galadwen
To je jasné, že ikdyž se snažíš, nejde na to nemyslet. Čípek se mi začal zkracovat a pootevírat kolem 25. týdne. Je to sice trochu víc než tvůj 23. týden, ale zase čekám první dítě a doktor říkal, že na prvorodičku nic moc… Měla jsem skoro od začátku těhu hodně stresů a taky mi bylo řečeno, že to může být tím. Brala jsem magnezko a od té doby se nález moc nezměnil.
Asi nikdo z nás, ani doktor, neodhadne jak se to bude vyvíjet. Musíš věřit, že to bude v pořádku, doktor si tě pohlídá. Když by to bylo vážné, už bys ležela na kapačkách a když ti nenařídil ani nijak přísný klidový režim, bude to určitě dobré. Odpočívej jak to půjde a přeju ať je to OK a pohodový zbytek těhotenství
Ahoj, já na tom byla skoro stejně, možná ještě trošku hůř. ve 24tt mi doktorka nakázala ležet s nohama nahoře.taky se mi začal zkracovat čípek. ale všechno jsme přestáli a klárku přemluvili a vydržela do 38+3. takže úplná pohoda, stejně se pořád jevila na UTZ o 7-10 dní starší ![]()
ale jinak doktorka má pravdu v tom, že to zhoršuje stres. my se třeba do toho ještě stěhovali a pak jsem byla 10 dní v nemocnici na kapačkách (ve 32tt mi nahmátla hlavičku). ale opravdu se to dá a pokud ti doktor řekl, že máš být v klidu a nic moc nezvedat, tak bych mu věřila. všechno bude v pořádku, neboj se! tak se snaž trošku odpočívat a nehonit se a říkat prckovi v břiše, že je ještě brzo na to, aby šel ven
já třeba klárku přesvědčovala, že jí ještě nepřišla postýlka a že by neměla kde spinkat (a porodila jsem dva dny potom co jsme dodělali ložnici
). sice standartně na tyto věci moc nevěřím, ale v tomhle případě to zafungovalo.
držím palce a všechno bude v pohodě, uvidíš!
Ahoj! Já jsem byla s holkama v 20. týdnu na výletu na Sněžce a v 21. týdnu CS2, takže doktor přikázal šetřit se a je fakt že jsem už žádný náročný výlety nepodnikala a rodila jsem ve 42. týdnu s úplně stejným nálezem, takže myslím že když trochu zvolníš a nebudeš tahat nic těžkého ani se moc namáhat tak můžeš být relativně v klidu.
Ahojky !
Já na tom byla úplně stejně - začala jsem se otevírat někdy ve 22tt. Způsobeno to bylo hodně velkým cestováním (v autě po dálnicích cca 900km za 3 dny). Pak jsem skončila doma, v klidu, spát jsem musela s podloženýma nohama, brala dávky magnezia a hlavně jsem nesměla jezdit autem delší cesty. Otvírání nepokračovalo, rodila jsem téměř přesně v termínu, bez problémů. Čekala jsem své první dítko a nejsem zrovna nejmladší
Takže hlavně klid a neboj - všechno dobře dopadne !
Držím palečky.
Já si právě dost dobře nedovedu představit, že bych skončila ve špitále nebo s povinným ležením v posteli, když mám dvouleté dítě. Sice bydlíme v jednom domě s rodiči manžela, ale babička na tom není zdravotně tak, abych jí mohla s čistým svědomím strčit malou na celý den až do konce těhotenství. Nehledě na to, že máme nasmlouvanou rekonstrukci koupelny, u které bych aspoň být měla.
A ještě jsem byla na minulé kontrole tak mimo, že jsem se ani nezeptala, co všecko teď nesmím - třeba aspoň trochu cvičit proti křečovým žilám a bolestem zad, delší procházky, nebo třeba sex
. No, jsem zvědavá, jak se to vyvine, mám i trochu problémy s tlakem v podbřišku a bolestmi v kříži, prý to může být od tvrdnutí, ale klasické tvrdnutí přitom vůbec nemám - tak nevím
![]()
v prvním těhotenství jsem měla CS 1 brzy, touhle dobou i víc. V druhém jsem měla CS 3-4.
Kamarádka měla CS7 před 30tt a nakonec rodila ještě po termínu
Celkově to CS brát s rezervou, ono taky záleží, kdo vyšetřuj, jaký má zrovna i den. Nemyslím to brát na lehkou váhu, ale pokud by byl problém, tak to řešej.
Šetřit se v rámci možností, na druhou stranu mít druhý dítě je výhoda v tom,že zas člově nemá tolik času o tom přemýšlet…já takhle byla s holkou permanentně nemocnou, k tomu jsme byly i v nemocnici, ve 20tt jsem jí nosila a chovala (3r, 17kg)…
Zkus se v rámci možností hodit do psychické pohody, šetři se v rámci možností a bude dobře:)