2,5leťák nechce vařené jídlo

3157
5.5.14 13:50

2,5 leťák a jídlo

Synovi bude za chvíli 2,5 roku a já zjišťuji, že čím dál hůř jí. Od malička byl kojen, pak normálně příkrmy, bez problému, byl to jedlík, jedl a přibíral, takže jsem to nikdy neřešila. Ted už asi půl roku pozoruju, že v podstatě nesní žádný vařený jídlo. Jako že bych před něj postavila oběd a on to snědl. Maximálně tak talíř vývaru se zeleninou a masem, bramborama, nudlema.. to ano. Byl by živ jen z rohlíků a vůbec by mu to nevadilo. Sladký mu moc nedávám, takže si nemyslím že by byl nějak přeplácanej. Ale dám mu oběd, on řekne že chce rohlík, sní třeba dva. Když mu rohlík nedám a „nutím“ ho sníst oběd, tak se šprajcne a nedá ani lžičku.
Co jí - polévku - vývar - žádnou jinou, jabka, papriky, rajčata, pečivo s Lučinou, někdy šunku, uvařené těstoviny - ale úplně bez ničeho, denně vypije půl litru kravského mléka (to vyžaduje).
Jinak nic - ani krupičnou kaši, ani puding, žádné jogurty, pribiňáky, zkoušela jsem všechno možný ale nic, což by mě tak netrápilo, ale prostě zkoušela jsem to.. Vařený jídla nic. Jako nemám pocit že by mu nechutnalo, ale tak nějak z principu prostě NECHCE. :cert:
Otázka z ní, jak moc to hrotit? Mávly byste nad tím rukou, že se to časem poddá? Nebo začít nějak na tom pracovat (nevím teda jak).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Jemys
5.5.14 13:53

@marmelada78 :mrgreen: :mrgreen: Super diskuze, jsem zvědavá na odpovědi. Mám doma to samý. Jí pouze vývary, pečivo jen suchý, brambory jen suchý :think: Kdyby bylo po jeho, byl by živ z rohlíků a jablek. Občas sní trochu rajský. Jediný normální jídlo, co dá je ryba. Tajně doufám, že se chytne ve školce, až uvidí, že to jedí i ostatní děti

• Citovat
  • Upravit
47759
5.5.14 13:55

Počkám si na rady, máme doma něco podobného, zatím to teda nehrotim, ale rohlík místo oběda bych mu teda nedala :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30413
5.5.14 13:55

Já bych mu vařila polévku a pak mu nabídla to co mám pro ostatní a třeba se časem chytne a začne jíst i to ostatní. Jinak můj taťka vždy vzpomíná jak jeho bratránek byl dlouho živ jen na nudlové polívce a uheráku, nic jiného nevzal do pusy, pak se to zlomilo a jedl vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
5.5.14 13:57

@Jemys No fajn, je dobrý vědět že v tom nejsem sama :-D Já jen prostě nevím jak moc mám být přísná. Slyšla jsem názory jako - nechat mu to jídlo na stole a nedostane nic dokud to nesní, ani večeři atd.. ale to je mu úplně putna. Mám strach že když ho budu nutit tak se zabejčí ještě víc. Zas když si představím jak furt se cpe rohlíkama a chlebem.. tak nevím. On nesní ani banán, prostě má pár jídel, nejlíp suchý, do ruky, a nic patlavýho, zkoušela jsem brumíka, buchty, eeee..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
5.5.14 13:58
@ivana-domca píše:
Počkám si na rady, máme doma něco podobného, zatím to teda nehrotim, ale rohlík místo oběda bych mu teda nedala :think:

Nojo, ale co bys teda udělala? Nedala mu nic? Nebo jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
5.5.14 14:01
@marmelada78 píše:
Nojo, ale co bys teda udělala? Nedala mu nic? Nebo jak?

nedala bych mu nic do dalšího jídla, ale můj syn sní aspoň něco z obědu i když rukama :roll: Takže možná kecám a nechala bych se zlomit kdybych viděla, že nic jiného nechce jíst :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3157
5.5.14 14:03
@ivana-domca píše:
nedala bych mu nic do dalšího jídla, ale můj syn sní aspoň něco z obědu i když rukama :roll: Takže možná kecám a nechala bych se zlomit kdybych viděla, že nic jiného nechce jíst :nevim:

Jojo dřív taky občas aspon takhle něco snědl, ale fakt se to dost zhoršuje. A ted fakt nevím jestli jsem měla být nějak důslednější už dřív nebo co s tím. Já už ted mám prostě každej den nachystanou tu polívku pro něj, občas mu do toho hodím brokolici, květák, a on aspon to ohlodá, ale jinak děs běs. Rohlík jsem mu občas vrazila když prostě bylo navařeno a on se ničeho nedotknul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8780
5.5.14 14:03

Tohle mi malej udela jednou za cas, kdyz mu nekdo rozhodi rezim a cpe ho sladkym. Kdyz pak odmitne treba normalni veceri, jde spat hladovej. Nutit ho nebudu, ale nic jinyho taky nedostane. Rano pak zdlabne i sve nefavorizovane snidane (davam je po takovem dni zamerne) a pak uz ji zas normalne. Ale je fakt, ze odmala zeleninu miluje ve vsech formach. Jedine, co zacal odmitat, jsou polevky, ale to je podle me konzistenci, nenaji se sam a asi mu to vadi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
5.5.14 14:05

@marmelada78 mám doma to stejné. Taky chce místo oběda rohlík/buchtu/banán/jablko/chleba, nedostane. Prostě je oběd, tak se jí oběd. Další jídlo už mu dám jiné, ale prostě buď sní, co má na talíři, nebo bude mít hlad. Takže moje dítě má jídlo 5× denně a jí tak 2×. Nehubne, tak to neřeším.
V 90% případů neobědvá. Někdy sní třeba omáčku, nebo pár kousků brambor. Občas polévku. Ale vtšinou se v tom pohrabe a řekne, že nechce.
Pečivo taky nejí, chce ho, ale 2× kousne a jde ho hodit psovi, banány a jablka po něm dojíždím já… Kdyby bylo podle něj, tak je živej na šunce, jogurtech a UM.
Nenutím. Hlavně když pije.

• Citovat
  • Upravit
984
5.5.14 14:11

Malá se chytla, když jsme spolu jídlo vařili. Já ji říkala, co vařím a ji dala něco oškrábat ( né doslova ), umývat brambory, obalovat vše v rámci možností a taky jsem ji celou dobu vykládala, že to budeme papat a jak je šikovná, že se mnou vaří a že dáme napapat tatovi a že já taky a ona taky bude papat. prostě jsem kolem toho mlela a mlela :dance:. Malá se začala těšit až bude papat a když náhodou nechtěla tak jsem se ji zeptala proč nechce, vždyť to sama vařila a že se jí to povedlo a všichni to papáme. Když nezabralo zkusila jsem z půl hod. znovu, a pokud ani po druhé nechtěla, dala jsem něco jiného, ale pak na svačinu to zkusila znovu. Třeba to pomůže :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1889
5.5.14 14:17

Já už jsem ze stádia zoufalství přešla do stádia rezignace. :mrgreen: Tříleťák a nejoblíbenější je bramborová placka, suchý rohlík, toust, těstoviny, brambory, Nutrilon a termix. Občas dá polívku, kousek jablka, okurky. Slyším jen „nechci“ „nebudu“ a „nemám hlad“…ovšem nejčastěji „fůůůůj“ :-)
Doktorka říká, že žádné dítě dobrovolně hlady neumře…hm, no nevím…kolegyně syn po vyhladovění skončil na kapačkách v nemocnici. Prostě se zabejčil a nic s ním nehlo.
Já měla v plánu zdravý vaření, žádné sladkosti, žádnou televizi nebo ndej bože hračky u jídla…takže jíme s autíčkama a u pohádek a to často smažený bramborový placky, které miluje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
5.5.14 14:25

Ja bych to asi nejak extra nehrotila, davala bych mu to, co ji, at je aspon najezeny :-), ono se to casem podda, ve skolce ho to donuti :-). Mam doma taky 2,5 letaka, tak vim, ze pokud se sprajcne, tak s nim nehne nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1144
5.5.14 14:31

Já měla s dcerou (nyní 2 roky a kousek) období velmi podobný a dlouhý. V podstatě to začalo od prvních příkrmů a jelo to furt, jedla bídně bíííííídně, nechápala jsem, že některá malá miminka můžou jíst i bez zubů tužší stravu, to naše vypadalo, že vůbec neví, co to po něm chceme… Pak to vyvrcholilo okolo 15. měsíců- skoro nejedla ani nepila, spíš jen ochutnávala a šklebila se. Chtěla jen mlíko, a když se u nás náhodou objevilo pečivo, mohla se zbláznit, aby dostala. Měla jsem tak měsíc takovou krizi, že jsem jí občas ten rohlík dala, jen pro ten pocit, že aspoň něco jí. Pak jsem si uvědomila, že to takhle nechci nastálo, živit jí kupovaným pečivem a smířila jsem se s tím, že nebude jíst radši nic, než rohlík, nechala jsem to čistě na ní, věřila jsem jí, že ví, co dělá. Opravdu nejedla dost dlouho- měla dvakrát denně mlíko a k tomu sem tam něčeho lízla, nabízela jsem jen ta jídla, která jsem jí skutečně chtěla naučit jíst- zeleninu, obilné kaše, polévky.. žádný nesmysly, mlsky, rohlíky.. Postupně se to spravilo, ale trvalo to fakt dlouho. Teď jí až moc. K snídani polévku a kaši, k obědu polévku a druhé jídlo, někdy si i přidává, k večeři sní misku jídla a taky má někdy málo. Sní za den tři velká jídla a podle situace také malé svačiny. Prostě se z ní stal žrout, někdy nechápu, když vidím, jak to v ní mizí a kolik toho tam zmizí, že je to to stejné dítě, které se na nás u jídla před rokem tvářilo, jako že ho chceme otrávit..

Z toho vyplývá moje rada. Netrápit se tím. Být v pohodě. Vzít to tak, jak to je. Věřit dítěti, že nemá takový hlad, že tolik jídla nepotřebuje. Nabízet jen to, co se ti zdá vhodné. Když si nevezme, asi nemá hlad. Když nemá hlad, nesnažit se dávat něco „na chuť lákavého“ jen aby se najedl.. Pak nemá hlad ani u dalšího jídla. Nechat ho vyhládnout. Jakmile vyhládne, bude mít chuť i na normální jídlo a dá si ho. Opravdu to zkusit, nebát se, nijak mu to neuškodí, naopak prospěje.

Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
5.5.14 14:44

Já se těším, až ten náš nejedlík půjde do školky a že snad vlivem kolektivu jíst začne. Jen nevím, jestli přežije ten půlrok, než tam nastoupí. V podstatě je živ z mléka, vývaru, suchých těstovin, sem tam jogurt a chleba s pomazánkovým máslem a nebo tuňákem. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí