Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Cvič to sním nějakou zábavnou formou, malá začala skládat tvary cca okolo 18m a puzzle okolo toho druhého roku
Pokud chceš vědět, jak na tom byly moje děti, tak v tomto věku už vkládačky dělaly. Takové ty tvary začaly dřív, než obrázky. Vkládat obrázky začal starší právě v těch 2,5 letech, společně s legem. Mladší začal hodně brzy, ten už to dělal v 9 měsících, od 2 let skládal klasické 16-dílné puzzle, hrál člobrdo a klasické velké pexeso. Ale on je na tyhle věci šikovnější, než většina jeho vrstevníků, takže na tohle není zrovna správný vzorek. Nedělala bych si z toho těžkou hlavu, obecně kluky tyhle věci extra nebaví. Neznamená, že když to nedělá teď, že nebude za dva měsíce. ![]()
Synovi jsou 2 roky a 2 měsíce a nedává to ani náhodou. K Vánocům dostal autíčko, děláme ho denně a dodnes nic.
Edit: Myslím tvary. Obrázky taky nedává. Zvládá kostky do žirafy.
Možná ho to prostě nebaví ![]()
Náš mladej vkládačky celkem bojkotoval, bavily ho až puzzle (ideálně začít od takových těch dřevěných, 6 nebo 9 kousků), a u Bakugana mi dokázal, že jeho zručnost a schopnost skládat je obdivuhodná
Prostě to bylo to, co ho baví, vkládačky ble, hračky pro mimina, nezájem ![]()
Neřeš to. Přijde mi, že většina dětí to zvládá už kolem 1,5 roku. Náš syn to taky nedával. Pak mu to (asi kolem 2-2,5 roků) začalo jít. Ale ne 100%. Tvar dával většinou správně, ale jemná motorika, aby si to správně otočil, to bylo slabší. Pak jsem to s ním už přestala trénovat. Prostě ho to nebavilo. Pro naše aktivní dítě příliš klidová záležitost. Myslím, že se to na něm nijak neprojevilo.
Pro uklidnění - moje mamka mi říkala, že můj brácha to taky neuměl a to teď obhajuje docenturu
Takže buď v klidu.
Co je vkladani obrazku? Takova ta deska s vykouslym tvarem, do ktreho zapadne vytvarovana placka se spuntem na chyceni a namalovanym obrazkem? 21m tohle vkladat umi, vkladacku tvarovou (kolo, trojuhelnik, jak to propadne do nadoby), tam ji nejde pulkruh, jinak asi 5zakladnich tvaru umi. Temer to s ni necvicim. Na druhou stranu v tech 21m spoji vyjimecne 2slova, takze ono se to zas projevi jinde ![]()
Maly je 22 mesicu a nedavno se naucila vkladat tvary do otvoru. Nebo takhle, vi kam, nekdy tam sama ten tvar nezvladne strcit. Nijak zvlast jsme to nikdy neprocvicovaly, obcas jsem ji to ukazala, najednou vedela kam co.
@zuzouš náš ani nemluví. Má asi 5 slov o spojování si můžu nechat zdát.
Jinak pokud je to jediné, co neumí, tak bych byla naprosto v klidu. Každé dítě umí něco jiného. Jsou důležitější věci než vkladačky ![]()
@Billi me to nezneklidnuje, to spis jsem myslela jako povzbuzeni zakladatelce, ze i deti, co vkladacky umi, maji svoje mouchy. Nejstarsi dcera zacla spojovat az v 25m, ja uz tehdy hluboky vrasky
a behem pul roku se dostala mluvou pred vrstevniky
Vzpominam na tu zoufalost, kdy ona nechtela ani nic zopakovat a ja ji nakonec rozmluvila na slove Ho.no
![]()
Ahojte maminky
Mám takový dotaz, syn má 2,5 roku a neumí vkládat ruzne tvary a obrázky do vkládaček. Někdy se sice poštěstí ale to je málokdy…spíš mi přijde že to je náhoda, nebo to dělá podle paměti
jak ste na tom vy? Děkuji za odpovědi