Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nakupte dalsi obrazkove knizky (korme tech proflaknutych Jaro Leto Podzim Zima jich je spousta nadhernych), pexesa atd a uzivejte. Kreslete, malujte, hybejte se…smejte se, chvalte… Do toho klidne ta vysetreni pro klid duse. Clovek i dite se uci lepe v uvolnene atmosfere. Babicky si klidne vemte nekde bokem a vysvetlete, at vas pred ditetem nestresuji a nerikaji ze je pozadu. ![]()
@Anonymní píše:
@blumen včera moje známá mi napsala že tak dlouho opožděně dítě jako je můj syn neviděla že bych to měla hned řešit dokud je čas pak že už bude pozdě ať jdeme na vyšetření tohle poslouchám skoro pořád
Nam nikdo nikdy nic nerekl, v tomto mame pohodu.
a vysetreni jakeho typu? Jako klidne bezte. Kamkoliv. Logo, psycho, pokud chcete. My byli na obou - logo i psycho. K logopedce chodi syn dal a na psych. vysetreni sice dle testu vysel atyp. autismus, ale psycholozka unesena, co vse syn ukazal, kam co priradil, a co nakonec i rekl (u nas ohromny posun v radu par mesicu), tak mi rikala, ze nemusim mit strach, ze tak chytre dite uz dlouho nevidela.
My tedy ten pripadny autismus budem sledovat trochu dal, ale jakmile se rozmluvil, je hned veseleji.
Jinak vim o mnoha pripadech, kdy dite do 3 let nemluvilo a pak zacalo ve vetach, a v tech konkretnich pripadech maji vsichni vys. skolu. Pak vim o klukovi, ktery s tim zapasil do 6 let, a take dnes funguje ok.
Uplne bych to nezanedbala. Klidne obehala jakekoliv vysetreni (i at zacpu usta tem „chytrakum“), klidne nechala na osteodynamice projet pater, jazylku (zda neni neco bloklyho), nezatracovala bych ani detox vakcin nebo aspon obecny detox. No a hlavne bych si uzivala sikovneho ditete. Prohlizejte si knizky dal, zkousejte malovat, jednoduse povidat, at to muze lepe zachytit… No z toho popisu, jak mu jakoby neco brani, bych si klidne tipla tu jazylku, nebo klidne blokadu v celisti (nebo komplet krcni blokada - existuje skupinka na fb kiss syndrom - takove deti vetsinou pozdeji mluvi, ale nemusi to tak byt). Dela to divy, i kdyz se o tom prd vi..
Jeste bych si tedy uvedomila, ze lidi, kteri kritizuji, maji kolikrat dite, kteremu to jde samo. Neznamena to, ze jsou lepsi rodice. Spis mozna cim vic ukazuji na domnele chyby druhych, tim spis maji rodicovsky mindrak nekde jinde. Nebo ne rodicovsky, ale jiny. Ja si to take zazila, ale moc dobre si uvedomuju, kdo me soudil ci stale soudi - nejsou to uplne stastni lide, i kdyz vynakladaji velke usili o dobry vnejsi dojem.
A to, ze nekomu dite mluvi brzy, neznamena ani to, jak bude uspesne v zivote apod. Akorat tak prd.