Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Klid, donosila jsem na2 prsty otevřená a to od 20 tt.. Hlavní je se netresovat, do nemocnice jdeš, aby tě pár dní pohlídali, že nic víc ![]()
Proc si tě v nemocnici nenechali už dneska? Lež lež lež, opravdu veeelmi klidový režim. Každý den, každý týden navíc bude super. A snaž se být psychicky v pohodě, to taky hodně pomůže!!! ![]()
Takhle. S takovým čípkem můžeš vydržet několik týdnů, ale samozřejmě nemusíš. Je to hrozně individuální. Mně se začal čípek zkracovat ve 23tt a porodila jsem 32tt, ale takto moc krátký jsem ho neměla. Důležité je, že jsi za hranicí životaschopnosti. Držím palce.
Edit: Ležela jsem 10 týdnů v nemocnici a v této problematice se dá se říct vyznám, jsem zdr. sestra, když budeš chtít, napiš.
Měla jsem něco podobného loni s tím, že moje anamnéza byla 5 potratů před tímto těhotenstvím. Udělali mi urgentní cerkláž (dr. Koucký u Apolináře), celou dobu jsem měla vaginálně podávaný progesteron (nejdřív Utrogestan, ten mi nedělal vůbec dobře, tak pak Crinone gel do 36TT) a Clexane…a i když mi bylo tvrzeno, že klidový režim údajně nemá vliv, tak jsem 100% přesvědčena, že nejvíce pomohlo LEŽENÍ s podloženou pánví (respektive vypodložené nohy postele), kdy jsem kromě hygieny a jídla opravdu ležela nonstop.
Výsledek? Porodila jsem 40+1 nádhernou zdravou holčičku ![]()
Takže jestli Ti mohu poradit: lež, trvej na vaginalnim progesteronu (zabraňuje zrání děložního hrdla) a miniheparinu - a nech si nabrat moč & stěr z čípku, aby se vyloučila případná infekce. A zvaž možnost cerkláže. Pokud si to dobře pamatuji, provádí se do 26TT.
Mooooc držím pěsti!!
Čípek 3mm, po vyloučení infekce cerkláž v Podolí (moc se jim ale do ní nechtělo), porod ve 40+0 🙂 ta cerkláž mi hodně pomohla psychicky, byla jsem po IVF a 4 potratech. Držím palce!
Jak pise @MiliX, tak u Apolinare jsou na tuto problematiku nejlepsi odbornici. Ta cerklaz v kombinaci s progesteronem po vylouceni infekce je nejjistejsim resenim. Osobne se take priklanim k nazoru, ze klidovy rezim neni moc ucinny.
Byla jsem 26+ kousek a cipek 5mm..na cerklaz dle dr bylo pozdě, jen prisny klidovy rezim doma.do nemocnice jsem chtela sama, ale dr rekl, ze mi doma bude lip. ležela jsem fakt poctivě, zvedla se jen jidlu a do koupelny. o vsechno se starali manžel a moje mamka. s kazdym tydnem jsem byla klidnejsi..voda mi rupla v noci 37+2..dcera zdrava, porod v poho. Moc ti drzim pěsti!!!
![]()
@Anonymní píše:
Holky prosím uklidněte mě, že to zvládnu. Dnes jsem šla na klasickou kontrolu a čípek 5mm, otevřená na 1 prst. Hned ráno nástup do nemocnice.
Je nějaká šance, že tohle dopadne dobře?
Na miminko jsme čekali 6 let, jsem po dvou ZT a když to konečně vyšlo, tak teď tohle. Jsem psychicky na dně
Jak to dopadlo?
Ahoj, tak nakonec jsme to moc dlouho nevydrželi a před týdnem, ve 28tt jsem porodila chlapečka.
Nicméně brouček zatím prospívá a já věřím, že tu dlouhou cestu nakonec zvládneme! ![]()
Holky prosím uklidněte mě, že to zvládnu. Dnes jsem šla na klasickou kontrolu a čípek 5mm, otevřená na 1 prst. Hned ráno nástup do nemocnice.
Je nějaká šance, že tohle dopadne dobře?
Na miminko jsme čekali 6 let, jsem po dvou ZT a když to konečně vyšlo, tak teď tohle. Jsem psychicky na dně