Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky. Nemám zkušenosti s dětmi, řídím se čistě zdravým (teda doufám) rozumem, tak chci poprosit o radu. Kamarád má 2letou holčičku, pár let jsme se nestýkali, teď bysme rádi zase začali. I z toho důvodu, že naší malé je 1,5 roku, tak by si holky mohly hrát, skamarádit se.
Jenže ta jejich je taková.. divoká, abych tak řekla. Vzteká se, ječí, všechno musí být po jejím. Chodily do dětského kroužku, už nechodí, protože jiná maminka ji plácla - ubližovala jejímu dítěti. My u nich byli dvakrát, holčička naší nepůjčila žádné hračky, naopak ji pořád mlátila, strkala do ní, časem už byla „hodná“, tak se jí jen věšela na krk a cpala jí do pusy flašku, ať pije. Ale je taková hodně živá, pořád ječí, mává rukama, strká do naší, cloume s ní..
Naše se bála, brečela, škrábala se na mě - do bezpečí. Po cca 4 hodinách se otrkala a sama holčičku několikrát zatahala za mikinu, zjevně ve snaze jí to vrátit. Ta se rozbrečela a hned „žalovala“ mamince.
Omlouvám se, že to tak rozepisuju, snad to někdo dočtete. ![]()
Jinak já to řešila tak, že jsem holky nechala „jsou to děti, ať si na sebe zvyknou“, i když naše brečela. Nebo jsem si svou malou vzala k sobě, bránila ji a holčičce říkala „půjčíš jí nějakou hračku? tak ne, nemusíš, my se budeme jenom dívat. neboj, ona ti ji nebude brát, bude se jenom dívat, jak si hraješ ty“. Postupně se nám (po 2 hodinách) podařilo, že jí půjčila nějakou panenku, co nemá ráda, ale tak na deset sekund, když si naše s ní začala hrát, hned jí ji vytrhla a ječela.
Jako já vím, že to asi není úplně dobrý postup, ale šlo mi o to, aby jí něco půjčila doborvlně. Naše je zatím malá, nevadí jí, že se jakoby upřednostní ta druhá, že ona sama nic nedostane. Navíc si myslím, že tohle je na rodičích, to oni jí mají sebrat hračku, dát naší a když se to holčičce nebude líbit, tak jí dát klidně i na zadek.
Jinak oni kolem ní skáčou, řekne, že chce banán, hned ho dostane, když není, slíbí jí, že pro něj pak (až odejdeme my coby návštěva) hned půjdou do obchodu. Když se naštve, kouše je, škrábe.. Ale co mi vadilo a jsem jim to i řekla - oni se mi chlubili, jak je kousla, ukazovali stopy zubů a smáli se tomu. To je podle mě pitomost, holčička je vidí a myslí si, že je to ok. Vlastně jí tak v to podporují.. ![]()
Jak byste se chovali vy? Být to moje dítě, asi nejdřív zpřísním hlas, pak ji plácnu po ruce, klidně vemu hračku, dám druhému dítěti a at se klidně uvzteká. Dám třeba i na zadek, no prostě řeším to. Myslím si, že tohle je na nich, že já nemůžu vychovávat jejich dítě. = Mimochodem do toho kroužku přestali chodit kvůli tomu, že si cizí maminka DOVOLILA plácnout jejich holčičku.
A to jsem asi nenapsala - ono jí říkají „to nesmíš, nech ji, nesmíš ji být, je malá, bolí ji to, bojí se tě“. Jenže holčička se jenom směje a dělá to dál. Pak na ni třeba zařvou, ale.. nevím.. Přijde mi, že nemají žádnou autoritu. A tak nějak mi připadalo, že to není holčičkou, že spíš oni jí moc dovolí, oni moc jednají podle ní.
Nevím, no. Se mnou by naše asi měla ceres, kdyby se chovala takhle. Asi bych se chovala hodně jako „zlá matka“, ale poslechnout by musela. Ne že mi bude skákat po hlavně a já na ni budu hystericky ječet. Přísnost ano, jekot nepomůže. Asi tak, nevím, jak to vyjádřit.
@rejžička máš pravdu vychovávat cizí dítě nemůžeš
podle toho co píšeš, mi přijdeš normální, se zdravým rozumem co se týče výchovy dítěte. Takže já bych zkusila ještě tak 2× návštěvu a pokud by se jejich holčička chovala dál jako spratek, už bych tam nechodila. Ať si malou klidně naloží do octa, ale nenechala bych svoje dítě terorizovat aby plakala. Jasné že děti se o hračky přetahujou, vždycky většinou chtějí co má druhý, ale 2.5 leté dítě už má být vychované a mělo by poslechnout, neříkám vždy na 100%, ale v tom případě má zasáhnout matka dítěte a i kdyby měla 5× zopakovat, že do malé nebude bouchat, a pak ji šupnout po zadku. Pokud se ale jak blbka směje a ukazuje kousance od dcery tak si myslím, že je to ztracený případ a bude lepší když si najdeš jinou kamarádku.
@rejžička píše:
A to jsem asi nenapsala -ono jí říkají „to nesmíš, nech ji, nesmíš ji být, je malá, bolí ji to, bojí se tě“. Jenže holčička se jenom směje a dělá to dál. Pak na ni třeba zařvou, ale.. nevím.. Přijde mi, že nemají žádnou autoritu. A tak nějak mi připadalo, že to není holčičkou, že spíš oni jí moc dovolí, oni moc jednají podle ní.
Nevím, no. Se mnou by naše asi měla ceres, kdyby se chovala takhle. Asi bych se chovala hodně jako „zlá matka“, ale poslechnout by musela. Ne že mi bude skákat po hlavně a já na ni budu hystericky ječet. Přísnost ano, jekot nepomůže. Asi tak, nevím, jak to vyjádřit.
záleží na výrazu tváře a tónu toho vysvětlování a kárání, pokud mluví monotonně tak se nedivím že ji má holka na háku.
Kdyby mi někdo cizí plácnul dítě, tak by si něco vyslechnul.
Holčičce už asi začlo období vzdoru a rodiče to trošku nedávají. Ne vždycky je řešením dítěti naplácat na zadek. Ale rozhodně ničemu nepomáhá, pokud se dítěti ve všem ustupuje, posluhuje a nestanoví se jasné hranice, kam až může a kam už ne. A ty je potom potřeba dodržovat a je kolem toho spousta řevu (osobní zkušenost, mám doma zatím dva vzteklounky, nepočítám, že by třetí povahově vybočoval
), ale je to potřeba, po nějakém čase to začne nést svoje ovoce.
Ale na to si musí rodiče přijít sami, že opičí láska škodí nejen jim, ale hlavně tomu dítěti
Hmm, tak to ty rodiče si vychovávají pěkného spra.ka, promiň. Pokud by tohle dítě dělalo, tak bych se zachovala tak, jak píšeš na konci ty. Prostě poprvé okřiknout, vysvětlit, když to nepomůže, tak i plácnout, přece nebude mlátit rodiče a ostatní děti? Já mám zkušenosti s dvojčaty-prostě když jedno udělalo něco tomu druhému, tak se mu vynadalo, podruhé se mu udělalo to samé(malý Hooodně kousal malou, tak ho pak maminka musela kousat také, samozřejmě mírněji). Teď je to naopak a holka ubližuje klukovi
. Nemám ráda, když někdo rozmazluje děti, a tohle rozmazlování je, ale jsem také samozřejmě proti násilí na dětech, aby to nevyznělo tak, že mlátím děti, to ne, ale pokud mlátí ostatní děti, pochválené za to přece nebudou
.
Cizi dite tezko vychovas. Ja jsem navic takova povaha, ze kdyby mi to male dite lezlo na nervy, tak se nebudu stykat radsi s celou rodinkou. Nektere deticky jsou fakt k sezrani a kdyz nic nepomaha, tak si prece nenecham cuchat nervy a mlatit moje vlastni dite nekym druhym a agresivnejsim, resp. rozmazlenejsim.
@K.Black píše:
záleží na výrazu tváře a tónu toho vysvětlování a kárání, pokud mluví monotonně tak se nedivím že ji má holka na háku.
Spíš hystericky zaječí, tak bych to popsala. Je u nich pořád šílený jekot, nedá se tam ani pořádně mluvit - já nechápala, byla jsem z toho nervozni, jak jsem se ani neslyšela, nemohla pořádně dokončit větu. Holčička ječí, tak prostě mluví hodně nahlas, chvílemi křičí, když už je to naštve, zaječí na holčičku, ale mluví dál a tak pořád dokola. ![]()
@74paja píše:
Cizi dite tezko vychovas. Ja jsem navic takova povaha, ze kdyby mi to male dite lezlo na nervy, tak se nebudu stykat radsi s celou rodinkou. Nektere deticky jsou fakt k sezrani a kdyz nic nepomaha, tak si prece nenecham cuchat nervy a mlatit moje vlastni dite nekym druhym a agresivnejsim, resp. rozmazlenejsim.
To já právě vím - že ji nemůžu vychovávat, to je na nich. Plácnout ji musí oni, ne já. Jen nějak nevím, jak se chovat, jak to vyřešit. Asi sedět vedle malé a holčičce pokaždé odtáhnout ruku „ne, nesmíš ji bít, ji to bolí“ přísným hlasem a snad to pochopí. A když ne, vysvětlit jim, že tohle nejde a nestýkat se, no. Což mě dost mrzí. ![]()
@rejžička píše:
Spíš hystericky zaječí, tak bych to popsala. Je u nich pořád šílený jekot, nedá se tam ani pořádně mluvit - já nechápala, byla jsem z toho nervozni, jak jsem se ani neslyšela, nemohla pořádně dokončit větu. Holčička ječí, tak prostě mluví hodně nahlas, chvílemi křičí, když už je to naštve, zaječí na holčičku, ale mluví dál a tak pořád dokola.
tak to bude ono, pořád se u nich ječí a řve a holčička pak na zvýšní hlasu, nebo změnu tónu nereaguje.
Jak jsem psala, zkusila bych ještě dvě návštěvy s tím že bych k cizí holčičce používala stejné chování jako ke svému dítěti, mimo plácnutí, to na cizí dítě praktikovat nejde, a pokud by se dál chovala stejně, tak bohužel, už bych tam nešla.
No ono se těžko radí, když v tý situaci nejsme
souhlas s @lemanka vychovávaj pěknýho spratka… já bych jí teda asi srovnala, když toho nejsou schopný rodiče, když by šlo o moje dítě ![]()
Chce to tvrdší výchovu je rozmazlená.. sestřenice sice není až takovej hardcore, ale taky musí mít všechno a taky to dostane a je ve svých 5 letech na svou mámu až dost drzá.. ona kvůli tomu psala nějakému psychologovy, aby jí poradil, co s tím, ale místo toho vynadal jí.
Tak ja klidně můžu radit ja v takové situaci jsem. kdyby nějaka ženska dala mojemu dítěti přez ruku nebo nedej bože nazadek tak bych se asi hodně rozčílila. Takové věci dělají rodiče a nebo babičky, ale nikdo nebude vychovavat moje dítě anižbych stím souhlasila. když maminka nekoukala a zrovna její dítko něco udělalo tak jí to ma říct a ne ji to oplacet???Nikdo si nedovedete přetstavit jaké to je když si myslíte, že mate doma andílka a někdo vám řekne opak a nebo vy to víte jaké je dítě, že placa druhé, ale nevíte nebo se zatím snažíte to dítě odnaučit. ja byla ze synem u psychologa a on řekl, že prostě neví jak se ma kamarádit a upozornit na sebe. rozhodně mi připada jako nesmysl-někoho mlátit zato že jiného placl.Moc Vám vsem které mate ty hodné děti zavidím. Mi jsme také ta uřvana a ukřičená rodina..Naštěstí mam i kamaradky které občas příjdou na navštěvu a řveme na sebe navzájem aby jsme se slyšeli a děti at si dělají co chcou. Zasahujeme až když je to nevyhnutelné. Vaše kamaradka potřebuje podporu a porozumění ta malá se časem určitě naučí, že nema placat druhé. ![]()
To mi tak trochu připomíná výchovu dcery mé kamarádky, dlouho, dlouho se nic neděje když malá zlobí, že pak nakonec dostane za takovou prkotinu, že vůbec netuší proč dostala ![]()
@mamo dovolím si nesouhlasit. Časem se určitě nic nenaučí, pokud není k vhodnému chování vedená, což podle popisu @rejžička není. Kamarádka potřebuje aby se ji v hlavě rozsvítilo, protože to že dovolí holčičce všechno, je špatné, děti potřebují pravidla a hranice, ono i ony se pak cítí lépe, než když si můžou dělat co chtějí. A jsou chytré, takže by to pochopila.