Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky jsem už hotová z našeho syna. V září mu bude 4,5roku. Do školky chodí od loňského září. Celý rok s problémama ale nějak se to dalo. Ne že by zlobil to ne ale měl vždy období, kdy řval jak pavián, že do školky nejde…pak zase chodil v pohodě. Asi 7měsíců nechtěl kreslit, modelovat…nikdo ho nenutil a nakonec i to překonal. Myslím, že i mezi dětmi je oblíbený.
Teď mají ve školce 6týdnů prázdniny. Po prázdninách nastupuje do 2hé třídy kde bude mít jiné paní učitelky. Už teď řve, když se o tom zmíním. Nechci vůbec vidět co se bude dít. Kromě toho jsem ho tam chtěla nechávat spát a brát si ho ve 14,30h. Loni ve školce nespal.
Mám být tvrdá, odtáhnout ho tam a čekat až si zvykne nebo co dělat? Mám ho tam nechávat spát?
Děkuji
A nemůže zůstat v té původní třídě? Já do školky chodila ráda, ale do teď si pamatuju, jak jsem brečela, když mě chtěli z „maláčů“ přeřadit do „velkáčů“
Nakonec jsem zůstala v „maláčích“, než jsem šla do školy
![]()
Já bych ho tam nechala.Toto jsem měla se synem. Myslim že ho to zas přejde. Já ho tam dávala kdysi na těch 5 dní v měsíci jak se smělo. Takže jsem to udělala vždy na konci a na začátku měsíce. No a bylo vždy vymalováno, Ale nakonec si zvyknul. Jakmile ustoupíš, tak budeš ustupovat pořád. Pokud sis jistá že problém není nějaký ve školce, neustoupila bych.
Ahoj mě když se takhle nejstařší syn vzpouzel, že do školky chodit nebude- taky mu bylo 4,5 když začínal - byl to jeho první rok tam (nějak tak uprostřed školního roku měl takový divný období), tak mi dětská doktorka řekla, že do školky prostě chodit bude, že mu to máme vysvětlit tak, že tatínek jde do práce a děti chodí do školky. A polední spaní, že k tomu patří taky. 3 dny vyváděl a pak si zvykl, dopadlo to tak, že když jsem pro něko v těch 14,45 přišla, zlobil se, že chtěl jít ještě s ostatními na zahradu, tak jsem pro něj nakonec chodila i v 16.00. ![]()
Teď bych to dělala tak, že bych o školce vůbec nemluvila a prvního září ho tam prostě zaveď. Přeju pevné nervy. Stani
PS: mě to v září čeká poprvé s dcerou, tak jsem taky napnutá, jak to dá ![]()
@kate02 píše:
A nemůže zůstat v té původní třídě? Já do školky chodila ráda, ale do teď si pamatuju, jak jsem brečela, když mě chtěli z „maláčů“ přeřadit do „velkáčů“Nakonec jsem zůstala v „maláčích“, než jsem šla do školy
![]()
![]()
![]()
![]()
Řešila jsem zda ho nenechat u malých dětí ale tam by zase znal učitelky a neznal děti. Krom toho by musel příští rok přeskočit 2hou třídu a jít k předškolákům…Takhle půjde se svýma dětma až do školy.
Ahojky já teda ještě nemám děti, ale neustupovala by jsem. Je mu skoro pět a to není tak málo, potřebuje se otrkat než půjde do školy, pže tam to pak bude ještě horší…
Já jsem šla do školky v necelých 3 a můj brácha měl 5,5
(mamka už musela do práce), no a dopadlo to tak že já nejmenší z maláčů jsem pravidelně chodila k velkáčům utěšovat bráchu
, no a přežil
![]()
Že? taky si myslím…
řekla bych že brácha si to nesl s sebou ještě dlouho
a já samostatná snad už od plíny
![]()
Nemůže to být tím, že mu školka nevyvuje? U nás půl roku klid, pak řev, spát tam nechtěl, nic.. Pak jsme změnili školku, byl nadšený a to mu vydrželo, teď se mu po školce dokonce stýská. Prostě se v té minulé nudil, pořád jen kreslili, což ho nebavilo… Jinak já neustoupila, prostě v té minulé být musel, ale byl strašně otrávený, vůbec se tam netěšil, nic. Jenže člověk toho moc neudělá… Pokud chodíš do práce, tak tam prostě chrupkat musí.. počítej s tím, že ustoupíš jednou a bude to vyžadovat pořád…
Taky bych neustoupila, nevím jak musíš nebo nemusíš do práce, ale kdybys musela, takový otázky by tě ani nenapadli. V září ho tam vezmi, pár dní nebo týden po bez po obědě a pak pyžamo a nazdar. U nás platí pravidlo, že čím víc se s tím crcáme a řešíme to, tím je to horší.
Takhle staré dítě nemám, ale myslím, že 4,5 roku je už dost na to, aby pochopil, že i děti mají nějaké povinnosti.
Jsem připravená neustoupit a vy jste mě v tom jen utvrdili. Spát bude hned. Jakmile ho nenechám hned na spaní tak už s ním pak nehnu. Je to hrozný paličák…beran…Je chytrej jak liška ale když nechce tak prostě nepochopí a hotovo.
@Stani1701 píše:
Jéjej, berany mám dvavím co to je. Tak hodně štěstí.
My máme beránka a 2letýho kterej je znamení panna. Musím říct, že bych nikdy nevěřila, že mohou býtsourozenci tak rozdílný. Už teď vím, že malej bude v pohodě a i školku zvládne. O toho velkýho si dělám starosti a mám strach co bude pořád.
Určitě neustupuj. o školce bych teď mlčela, sama bych na toto téma diskusi nezaváděla. pokud se zeptá, tak bych jednoduše oznámilla jak to bude v září a nepřipouštěla další diskuse. dcera chodí od roka do jeslí a taky měla období, kdy mi stávkovala se školkou. ale prostě šla a šla domů až po spinkání. je to její povinnost, jako u tebe a manžela chodit do práce.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.