Matematika pro 5. ročník

Anonymní
14.7.12 16:11

Matematika pro 5. ročník

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, co vaše děti v této třídě probraly v matice. Dcera jde po prázdninách na gymnázium a příjde mi, že v matice neumí skoro nic. Dělají ji problémy základní operace - převody jednotek, výpočty obvodu a obsahu, zlomky, procenta. Neumí vůbec trojčlenku.
Chci se zeptat, co se probírá v jiných školách, abych věděla na co se zaměřit v procvičování. Nechci učit nové věci, ale procvičovat to, co by měla už umět. Jejich učitelka zohledňovala ty ostatní - pomalejší děti, kterým učení nešlo a podle mne neprobrala učivo, které by už měly umět.
Předem děkuji za odpověď.
Omlouvám se za anonym, ale jsem z malého města.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26243
14.7.12 16:26

Probírá se:

dělení jednociferným a dvojciferným dělitelem, násobení dvojciferným činitelem, sčítání a odčítání zlomků, desetinná čísla - zápis, sčítání, odčítání, násobení a dělení 10 A 100, převody jednotek délky, obsahu, času, hmotnosti.

chceš i geometrii? Obvod a obsah je učivem 4.ročníku a už by měl být zvládnutý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.12 16:43

Děkuji za odpověď. Geometrii nepotřebuji, tu by se doučila až ve školním roce. Ono násobení a dělení taky není žádná sláva. A to dcera měla z matiky jedničku. A ostatní předměty jsou taky na pováženou. :twisted: Příští rok bude opravdu „maso“.

• Citovat
  • Upravit
18305
14.7.12 16:43

Tak tak - co nejrychleji doučit… Ne nějakou stresovou formou, ale pokud možno rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
14.7.12 17:04

Určitě i nějaké jednodušší slovní úlohy, ty jsem jako děcko nesnášela :roll:
zkus najít i na netu když zadáš Matematika 5. ročník, jestli ti nevyjedou nějaké testy, že by holka mohla trénovat.
Matika je na gymplu docela těžká a hlavně taky už se nikdo moc nebude zabývat jestli něco chápe nebo ne, u nás na ZŠ to taky bylo tak, že se jelo podle těch nejslabších, na gymplu to bylo naopak-tam tempo udávali ti nejlepší a zbytek se to musel doučit sám :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26243
14.7.12 17:09
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26243
14.7.12 17:11

A ještě mě napadlo… nedostala dcera v květnu nebo červnu přístupové heslo na portál proškoly. cz? mám za to, že se to rozdávalo všude a všem, každá školy dostala od ministerstva pokyn vygenerovat hesla a rozdat je…

edit: tak jsem zjistila, že to nebylo rozkazem pro všechny školy, ale zapojilo se jich jen 4000… beru svou myšlenku zpět…

Příspěvek upraven 14.07.12 v 17:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
14.7.12 17:12

Posílám odkaz na procvičovací hry do matematiky, třeba to pomůže :palec: U nás když se prcek měl učit a procvičovat, tak tohle ho bavilo.
 http://digifolio.rvp.cz/view/view.php?…

• Citovat
  • Upravit
Billi
14.7.12 20:03

Desetinná čísla a zlomky se po zavedení RVP už na 1. stupni ZŠ neučí. :roll:
Měla by umět základní písemné a pamětné operace (sčítání, odčítání, násobení, dělení). Dělení dvojciferným činitelem, násobili jsme snad i trojciferným.
Určitě by měla umět převody jednotek, obvod, obsah čtverce a obdélníka (my učili i trojúhelníka, ale já učila poslední ročník podle starého systému, tak nevím, jak to je teď).
Trojčlenka se na prvním stupni určitě neučí… Dokonce jsme neučili ani průměr…

• Citovat
  • Upravit
11733
14.7.12 20:04

Neboj, oni ji to na gymplu znovu zopakují a naučí, já jsem šla taky po 5. třídě na gympl a přišlo mi, že z matematiky nevím nic, dělaly mi problém zlomky, nechápala jsem je a to jsem byla jedničkářka, ale přišla jsem na gympl a najednou jsem všemu rozuměla, všechno se naučila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
14.7.12 20:14
@Billi píše:
Desetinná čísla a zlomky se po zavedení RVP už na 1. stupni ZŠ neučí. :roll:
Měla by umět základní písemné a pamětné operace (sčítání, odčítání, násobení, dělení). Dělení dvojciferným činitelem, násobili jsme snad i trojciferným.
Určitě by měla umět převody jednotek, obvod, obsah čtverce a obdélníka (my učili i trojúhelníka, ale já učila poslední ročník podle starého systému, tak nevím, jak to je teď).
Trojčlenka se na prvním stupni určitě neučí… Dokonce jsme neučili ani průměr…
…asi tak. Přidala bych ještě orientaci v číslech do 1000000 včetně rozkladu na řády, ze zlomků se dělaly jen základy, početní operace nee, zrovna tak desetinná čísla - seznámení, ale nic víc
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.7.12 20:27

Děkuji za odpovědi i odkazy. Tak to snad nebude tak hrozný, jak jsem si myslela. Každopádně budeme přes prázdniny procvičovat a v září uvidíme - dám vědět.

• Citovat
  • Upravit
26243
14.7.12 20:44

@Billi

desetinná čísla se učí v 5. ročníku, zlomky se začínají ve 4. třídě. Obě informace jsem vzala ze svých vlastních tematických plánů pro letošní a příští rok a školního vzdělávacího programu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
14.7.12 20:48
@neumisa píše:
@Billidesetinná čísla se učí v 5. ročníku, zlomky se začínají ve 4. třídě. Obě informace jsem vzala ze svých vlastních tematických plánů pro letošní a příští rok.

Teď jsem se dívala do RVP a o desetinných číslech a zlomcích ani slovo. Až na 2. stupni.
Taky jsem to měla v tematickém plánu a učila to, ale když jsem jela podle osnov. Teď už to není :nevim:

• Citovat
  • Upravit
26243
14.7.12 20:52

@Billi

zřejmě záleží na škole - u nás se to normálně učí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin