Matematika pro 5. ročník

Napsat příspěvek
Velikost písma:
173
15.7.12 08:13

Neumisa - zlomky a desetinná čísla jsou opravdu přesunuta na druhý stupeň. Pozor na to, inspekce to kontroluje. Já to dětem vysvětlila - přeci jenom se s nimi setkávají v běžném životě, ale hlavně nikam nezapisovat :lol:
Anonymní - největší problémy jsou i při zaokrouhlování, jinak procvičovat především násobilku a dělení dvojciferným dělitelem se zkouškou. V primě je matematika opakovací, stejně jako čeština.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26249
15.7.12 08:21

@luleå

to je možné - ale nám to inspekce nevytkla - byla tu před dvěma roky. V ŠVP to máme a normálně to učíme. A co vím, tak prima našeho místního gymplu na desetinná čísla a zlomky navazuje, berou to jako hotové učivo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
173
15.7.12 20:55

@neumisa
U nás byla inspekce před měsícem :mrgreen: Ohledně zlomků a desetinných čísel je rozpor také v přijímacích zkouškách na gymnázia a v matematických olympiádách, kde se to objevuje. Já sama jsem pro to učit, v páté třídě toho zase moc v M nemají a rozhodně to není nic náročného. Pá a ŠVP zdar :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.2.16 19:23

Moji dceru trapy desetiny čisla děleni slivni ulohy sřitani a odčitani apod

• Citovat
  • Upravit
30408
24.2.16 19:25
@Anonymní píše:
Moji dceru trapy desetiny čisla děleni slivni ulohy sřitani a odčitani apod
Čeština ji netrápí?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222
24.2.16 19:43

@hanka.br. :mrgreen: :pankac:

@Anonymní píše:

http://lmgtfy.com/?…
Holt je asi potřeba procvičovat, no… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9935
24.2.16 19:44
@Anonymní píše:

Dceru trápí matematika, tebe čeština. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
24.2.16 19:47
@Taka píše:
@hanka.br. :mrgreen: :pankac:http://lmgtfy.com/?…
Holt je asi potřeba procvičovat, no… ;)

Já jsem tím nemyslela nic zesměšňujícího. Školní úspěšnost dětí je do jisté míry ovlivněna školní úspěšností rodičů, takže se dá předpokládat, že dcera zakladatelky ve škole problémy mít bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222
24.2.16 21:16

@hanka.br. Jé, já to ani jako nic zesměšňujícího prvotně nebrala, pobavilo mě to jako takové, nenapadlo mě to brát jako urážku „zakladatelky“ ;) Ale jinak souhlasím, „dědičnost“ mám ozkoušenou na vlastní kůži.

Ještě k „zakladatelce“. Opravdu je potřeba procvičovat i doma. Já vím, jako dítě jsem učení doma nesnášela, je to otrava, ale potřebná otrava. Opakováním si to víc zapamatuje, vryje se jí to do paměti. Nejspíš třeba nebude excelovat v matematice, ale možná jí půjdou jazyky nebo bude manuálně zručná. Čert ví ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
24.2.16 21:23
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1185
29.12.16 12:34

Domácí úkol

Prosím o radu. Syn dostal. Domácí úkol. Má nějaké výsledky a přijdou mi správně, ale pořád hledám chyták. Zadání mi přijde zavádějící.
Adam, Boris, Cyril mají dohromady 102 Kč. Kolik korun má Adam, kolik Boris a kolik Cyril, jestliže budou mít stejně, když
a) Adam dá 3 Kč Cyrilovi
b) Boris dá polovinu svých peněz Cyrilovi
c) Adam dá třetinu svých peněz Borisovi

Synovo řešení
a)Adam 37 Kč, Boris 34 Kč a Cyril 31 Kč.
b)Adam 34 Kč, Boris 17 Kč a Cyril 51 Kč.
c)Adam 23 Kč, Boris 45 Kč a Cyril 34 Kč.
Vysvětlil mi jak číslům došel, přesto jsem z toho jelen. Připadám si úplně blbá :?
Děkuji všem za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
472
29.12.16 12:58

Podle mě to dobře není. Stačí se na to logicky podívat…Teda za a) jo ale co ostatní? Boris dá polovinu svých peněz Cyrilovi… Boris má podle vás 17 Kč a Cyril 51… Pokud by to tak bylo, měl by mít Boris 8,5 Kč, Cyril 59,5 Kč a 34 Kč Adam aby měli všichni stejně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
187
29.12.16 12:59

@Inam Netuším, jak to vysvětlit, ani jestli to mám dobře - prostě jsem zapojila logické myšlení, které mi ale při matematice vždy chybělo… :D

ale po chvilce přemýšlení mi to teda vyšlo takto a jen to první mám stejně…
a)Adam 37 Kč, Boris 34 Kč a Cyril 31 Kč
b)Adam 34 Kč, Boris 51 Kč a Cyril 17 Kč
c)Adam 45 Kč, Boris 23 Kč a Cyril 34 Kč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42240
29.12.16 13:08

Myslím, že a) má dobře, b má opačně Cyrila a Borise - protože takhle by musel dát polovinu Cyril Borisovi a u c) tam mi to vůbec nesedí, protože 45/3=15+23=38???.
Jinak a) 102/3=34. 34+3= 37 a 34-3=31
b) 102/3=34 34+17=51 34-17=17
c) Asi nevím, jak bych to řešila bez desetinných čísel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
29.12.16 13:14

@Inam
a) má syn správně: Adam 37 Kč, Boris 34 Kč, Cyril 31 Kč
b) Adam 34 Kč, Boris 68 Kč, Cyril 0 Kč
c) Adam 51 Kč, Boris 17 Kč, Cyril 34 Kč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin