Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neumisa - zlomky a desetinná čísla jsou opravdu přesunuta na druhý stupeň. Pozor na to, inspekce to kontroluje. Já to dětem vysvětlila - přeci jenom se s nimi setkávají v běžném životě, ale hlavně nikam nezapisovat ![]()
Anonymní - největší problémy jsou i při zaokrouhlování, jinak procvičovat především násobilku a dělení dvojciferným dělitelem se zkouškou. V primě je matematika opakovací, stejně jako čeština.
to je možné - ale nám to inspekce nevytkla - byla tu před dvěma roky. V ŠVP to máme a normálně to učíme. A co vím, tak prima našeho místního gymplu na desetinná čísla a zlomky navazuje, berou to jako hotové učivo.
@neumisa
U nás byla inspekce před měsícem
Ohledně zlomků a desetinných čísel je rozpor také v přijímacích zkouškách na gymnázia a v matematických olympiádách, kde se to objevuje. Já sama jsem pro to učit, v páté třídě toho zase moc v M nemají a rozhodně to není nic náročného. Pá a ŠVP zdar ![]()
Moji dceru trapy desetiny čisla děleni slivni ulohy sřitani a odčitani apod
@Anonymní píše:Čeština ji netrápí?
@Anonymní píše:
http://lmgtfy.com/?…
Holt je asi potřeba procvičovat, no… ![]()
@Anonymní píše:
Dceru trápí matematika, tebe čeština. ![]()
@Taka píše:
@hanka.br.![]()
http://lmgtfy.com/?…
Holt je asi potřeba procvičovat, no…
Já jsem tím nemyslela nic zesměšňujícího. Školní úspěšnost dětí je do jisté míry ovlivněna školní úspěšností rodičů, takže se dá předpokládat, že dcera zakladatelky ve škole problémy mít bude.
@hanka.br. Jé, já to ani jako nic zesměšňujícího prvotně nebrala, pobavilo mě to jako takové, nenapadlo mě to brát jako urážku „zakladatelky“
Ale jinak souhlasím, „dědičnost“ mám ozkoušenou na vlastní kůži.
Ještě k „zakladatelce“. Opravdu je potřeba procvičovat i doma. Já vím, jako dítě jsem učení doma nesnášela, je to otrava, ale potřebná otrava. Opakováním si to víc zapamatuje, vryje se jí to do paměti. Nejspíš třeba nebude excelovat v matematice, ale možná jí půjdou jazyky nebo bude manuálně zručná. Čert ví ![]()
Prosím o radu. Syn dostal. Domácí úkol. Má nějaké výsledky a přijdou mi správně, ale pořád hledám chyták. Zadání mi přijde zavádějící.
Adam, Boris, Cyril mají dohromady 102 Kč. Kolik korun má Adam, kolik Boris a kolik Cyril, jestliže budou mít stejně, když
a) Adam dá 3 Kč Cyrilovi
b) Boris dá polovinu svých peněz Cyrilovi
c) Adam dá třetinu svých peněz Borisovi
Synovo řešení
a)Adam 37 Kč, Boris 34 Kč a Cyril 31 Kč.
b)Adam 34 Kč, Boris 17 Kč a Cyril 51 Kč.
c)Adam 23 Kč, Boris 45 Kč a Cyril 34 Kč.
Vysvětlil mi jak číslům došel, přesto jsem z toho jelen. Připadám si úplně blbá ![]()
Děkuji všem za radu.
Podle mě to dobře není. Stačí se na to logicky podívat…Teda za a) jo ale co ostatní? Boris dá polovinu svých peněz Cyrilovi… Boris má podle vás 17 Kč a Cyril 51… Pokud by to tak bylo, měl by mít Boris 8,5 Kč, Cyril 59,5 Kč a 34 Kč Adam aby měli všichni stejně…
@Inam Netuším, jak to vysvětlit, ani jestli to mám dobře - prostě jsem zapojila logické myšlení, které mi ale při matematice vždy chybělo… ![]()
ale po chvilce přemýšlení mi to teda vyšlo takto a jen to první mám stejně…
a)Adam 37 Kč, Boris 34 Kč a Cyril 31 Kč
b)Adam 34 Kč, Boris 51 Kč a Cyril 17 Kč
c)Adam 45 Kč, Boris 23 Kč a Cyril 34 Kč
Myslím, že a) má dobře, b má opačně Cyrila a Borise - protože takhle by musel dát polovinu Cyril Borisovi a u c) tam mi to vůbec nesedí, protože 45/3=15+23=38???.
Jinak a) 102/3=34. 34+3= 37 a 34-3=31
b) 102/3=34 34+17=51 34-17=17
c) Asi nevím, jak bych to řešila bez desetinných čísel.
@Inam
a) má syn správně: Adam 37 Kč, Boris 34 Kč, Cyril 31 Kč
b) Adam 34 Kč, Boris 68 Kč, Cyril 0 Kč
c) Adam 51 Kč, Boris 17 Kč, Cyril 34 Kč
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.