Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@smajlik40
Pyelonefritida (zánět v ledvině) nemá co dělat v ambulantní sféře, aspoň tedy na začátku terapie. Kolik má dítko kg?
Pokud má nad 6,5 kg, tak je ATB poddávkováno. Normální nález na ultrazvukovém vyšetření urotraktu pyelonefritidu nevylučuje. Kdyby už byly detekovány morfologické a zánětem indukované změny na ledvině, tak by byla nutná dokonce dvojkombinace ATB do žíly.
@smajlik40 Oj,tak snad bude maličká co nejdříve v pořádku. Dobre, že jste šli. U nás dr CRP nedělá, jen se koukne a,,léčí,,.Takže jsem věděla, že by maximálně udělala rozbor moči diagnostickým proužkem, což jsem si mohla udělat doma.
@smajlik40 A moc držím palce, ať je malíčká co nejdříve v pořádku! Snad už ji je teď lépe a atb zabírají.
@smajlik40 píše:
O možné hospitalizaci se vůbec nezmínila
ahoj, tak moje malá (9mesicu)mela horečky od soboty 22.2. V pondeli 24.2. jsme sli dětské i s močí. Teplotu mela uz jen 37,5. Mela u doktorky spatne hodnoty v moči i CRP. Ihned nas poslala na detske do nemocnice kde se potvrdil AKUTNI ZANET LEDVIN. Od včerejška dostava antibiotika do žíly. Bude je dostávat 3× denne 3 dny a pak dostane šířil, kdyz se to zlepší. Pry je to u malych dětí dost nebezpečné, tak bych to nepodcenovala. Tak at jste brzy zdraví
![]()
@BMRL píše:
ahoj, tak moje malá (9mesicu)mela horečky od soboty 22.2. V pondeli 24.2. jsme sli dětské i s močí. Teplotu mela uz jen 37,5. Mela u doktorky spatne hodnoty v moči i CRP. Ihned nas poslala na detske do nemocnice kde se potvrdil AKUTNI ZANET LEDVIN. Od včerejška dostava antibiotika do žíly. Bude je dostávat 3× denne 3 dny a pak dostane šířil, kdyz se to zlepší. Pry je to u malych dětí dost nebezpečné, tak bych to nepodcenovala. Tak at jste brzy zdraví![]()
oprava: po 3 dnech dostane sirup
@BMRL prdelka malá…
Ať jste brzo fit. Dceři nikdo odběry předtím nedělal ani moč. Začíná mě to děsit ![]()
@lampicka11
Diky moc
odkud jsi?
Anička nemela kašel ani rýmu. Ale na vyšetření moči i to CRP máš nárok. Kdyz tak rekni doktorovi, ze by jsi to chtela nechat udělat, nebo laborator. Ale aspon něco. Ja jsem si taky myslela, ze to bude jen chřipka. A ted mi tu spinka. Ale uz mela 3× kapacku a je skoro bez teplot. Jeste budou volat na jedny vysledky, nekam je posílali dal, tak uvidime.
Tak ranní ATB malá vyzvracela, jeli jsme tedy k doktorce znovu. Dělala jí znovu CRP a to bylo 70 ( vcera 90), změnila jí ATB na Augmentin- ten má malá už 2 hodiny v sobě. Pokud nebude ATB zvracet, tak to prý na nemocnici není, kdyby je zvracela, tak nás pošle.
@smajlik40 píše:
Tak ranní ATB malá vyzvracela, jeli jsme tedy k doktorce znovu. Dělala jí znovu CRP a to bylo 70 ( vcera 90), změnila jí ATB na Augmentin- ten má malá už 2 hodiny v sobě. Pokud nebude ATB zvracet, tak to prý na nemocnici není, kdyby je zvracela, tak nás pošle.
Proboha živého! Co to je za kreaturu! Proč mění cefalosporin II. generace za potencovaný aminopenicilin (jisté indikace jsou)?!? Moč teda vyšetřila, nebo ne? Hazarduje se zdravím vaší dcery. Vstupně je mnohdy vhodné, aby sérové koncentrace ATB byly vysoké, takových se běžným dávkováním většiny ATB nedá dosáhnout. ![]()
Změna ATB, je jelikož malá ty původní zvrací, tyto nová nakonec do sebe již 2× nasoukala. Moč v pondělí vyšetřila jen z nasáklé plenky. Zítra povezeme nabranou do zkumavky. Dle lékařky není nutná nemocnice z důvodu poklesu CRP. Dnes ještě říkala, že zánět močového ústrojí není jistý, může to prý být i něco jiného.
@smajlik40
Vyšetřovat z nasáklé plenky je jako věštit z křišťálové koule…
Po nasazení ATB mohou být močové nálezy do jisté míry ovlivněny, správně se má moč vyšetřovat před nasazením ATB. Vaše lékařka je snad myšlenkami v jiném časoprostoru, co teda vlastně léčí?
![]()