Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, skoro 3 letá dcera se v posledních týdnech dopracovala k tomu, že vstává mezi 5 a 5:15. Nechce zůstat v posteli, ale vstávat a hlavně, abych vstala já. Někdy dám kapsičku, ještě si na 10 min lehne, ale stejně neusne, a pak zas vstávat vstávat. Vyspaná asi není, protože pak usne cestou do školky v autě. Přes den nespí, spát chodí ve 20:30, takže tak normálně. Vždy vstávala dřív, ale tohle už je na mě moc, chodím pak spát s ní a i tak po těchto probuzeních na ni nedokážu být zrovna milá… Máte nějaký nápad či zkušenost, co s tím? Díky!
Na můj vkus chodí spát docela pozdě. Divné, že vstává ještě za tmy. A také, že si nezdrimne po obědě. Můj tip - chod spát večer s ní, budeš vyspala.
No a když s ní prostě nevstaneš?
Dcera to zkouší také (čerstvé 3r), budí se kolem 5hod a že vstáváme, řeknu jí, že ještě ne, že je tma a noc a že ještě spinkáme. Zkouší to třeba 5× a pak to vzdá, otočí se a chrní do sedmi/půl osmé ![]()
Případně mě ještě napadlo pokud ještě pije mléko tak jí dá mléko (jestli kapsičkou myslíš ty ovocné, tak to ji musí probrat)
Moje trileta chodi spat v 18.30. Dej ji driv, nejspis bude strasne pretazena.
A spinka sama? Kdybys ji po probuzeni nechala dospat u tebe v posteli, neusnula by jeste?
@Pisni6ka mam skoro 4leta dvojcata a to same. A uz treba 2 roky to neni moc jine. Jsme vsak domluveni, ze kdyz je jeste mesicek, ze se zustava v posteli a funguje to, ale uz nikdo neusneme
Ale byt tebou, tak kapsicku bych ji nedavala, ty cukry v tom ji jenom „nakopnou“. Nasi chodi spat treba v 19h. Zase se rekne, ze uz mesicek pracuje a to znamena spat. Ja chodim spat max v 21.30,ale uz jsem taky unavena..moc neporadim, spis s tebou soucitim.
@Perníček22 píše:
No a když s ní prostě nevstaneš?Dcera to zkouší také (čerstvé 3r), budí se kolem 5hod a že vstáváme, řeknu jí, že ještě ne, že je tma a noc a že ještě spinkáme. Zkouší to třeba 5× a pak to vzdá, otočí se a chrní do sedmi/půl osmé
Případně mě ještě napadlo pokud ještě pije mléko tak jí dá mléko (jestli kapsičkou myslíš ty ovocné, tak to ji musí probrat)
Přesně to dělají moji skoro dvouletí. Taky chodí, z v pět vstavame.
Lehnu k nim do pokoje a už se naučili, že když chtějí, tak si můžou v pokojíku potichu hrát, protože ostatní lidi ještě spí. Vstáváme každý den přesně v sedm, kdy už jsou někdy i hodinku vzhůru. ![]()
Moje vstává v šest, dneska byla vzhůru už v půl. Neudělám nic, jinak vzbudí celý barák. Takže vstaneme a ona si jde hrát. Ale usíná většinou už kolem sedmé večer. Když jsem unavená, prostě jdu spát večer s ní. Nepomáhá nic, zvykla jsem si. Syn byl stejný. Teď už to vydrží tak do půl sedmé ![]()
Davala bych spat pozdeji a rano striktne trvala na tom, ze jeste spime. Nebo at si jde potichounku hrat a beda, jak te vzbudi.
@Elea9 píše:
Přesně to dělají moji skoro dvouletí. Taky chodí, z v pět vstavame.
Lehnu k nim do pokoje a už se naučili, že když chtějí, tak si můžou v pokojíku potichu hrát, protože ostatní lidi ještě spí. Vstáváme každý den přesně v sedm, kdy už jsou někdy i hodinku vzhůru.
To je prima, že se to takto naučili.
A jdou pak spát normálně až po obědě?
Naše malá pokud bych s ní v těch 5 vstala, tak bude nejdéle v 9hod hotová
![]()
Tak ja mam doma hrabenku.
Dcera kdyz nemusi vstavat do skolky, tak si spi i do 10. Prumer vstavani 9-10 hod., ale chodiva spavat kolem 21:30, o vikendu i v 10.
Kdyz byla mensi, tak mela obdobi, kdy chtela vstavat v 7, ale to jsem rekla, ze je jeste brzy, at spi a nevstavala jsem, tak usnula jeste.
Dávala bych dřív spát večer. U nás to tak má syn od roku a pár měsíců. Prostě vstává brzy. Druhý je to stejný. Jako nějaké domlouvání fakt nefunguje. Jsou vyspinkaní. Dvouletý usíná 20:00- 5:00. Nespí celou noc. V poledne si dá hoďku. Čtyřletý usíná hned po 19 hod. a spí do 5:00. Někdy vstanou později, ale to je max. v šest. Přes léto budou víc utahaní tak to bude asi lepší. Ten starší takto spí od 2,5 let, kdy jsme zrušili denní spánek. Předtím mi akorát začal chodit spát večer pozdě a vstával 4:30, tak teda vstával rok ![]()
Jo co by u nás fungovalo je posunout večerku. To by spali o to déle. Ale nám to s manželem nevyhovuje. Chceme chvíli večer klid. Chodíme spát nejpozději o půl desáté v týdnu. Já jdu občas i třeba v osm.
@Lucie_Sx třeba tohle jsem zkoušela. Držet v posteli a nebo ať si jen potichu hrají. Vůbec. Řev, pláč. Mají hlad, potřebují čůrat, kakat
záleží jakou ty děti mají potřebu spánku.
@Pisni6ka jestli nespí po obědě a chodí do školky, tak bude hrozně unavená. Dej jí spát dřív ať se dospí. Pak to zkuste třeba posunout. Ale třeba syn mi právě jde klidně spát v sedm a vstane klidně i později než běžně. Oni když se přetáhnou tak spí špatně. A školka je pro dítě opravdu náročná.
@Perníček22 píše:
To je prima, že se to takto naučili.A jdou pak spát normálně až po obědě?
Naše malá pokud bych s ní v těch 5 vstala, tak bude nejdéle v 9hod hotová
![]()
Chodí spát ve dvanáct, spí do půl jedné.
Oni spí ráno tak do těch šesti, když si v pět lehnu k nim a pak si hrají. Ale u nás je asi ráno vzbudí manžel, když vstává do práce. A večer pak chodí spát o půl sedmé a usnou tak do hodinky.