3 leté dítě chce pouze mléko

4
19.9.24 10:44

3 lete dite chce pouze mleko

Ahoj, mam chlapecka, v zime mu budou 3 roky. Od malinka je hodne zavisly na mlece, nejdriv materskem, pak umelem. Jidlu nikdy moc nedal, jako miminko se i casto davil, spatne polykal (ted vidim srovnani s mladsi dcerou), ale mliko by pil porad. Problem je, ze to pretrvava s ruznymi obmenami doted. Nevadi mi, ze pije mleko (micham mu UM s normalnim anebo ovesnym, jak kdy), ale ze ho to zaplaca a on mi strasne malinko ji. Je to drobek, coz ma asi po nas a i s tim jidlem to bude mit po mne, pry jsem byla uplne stejna. Asi me to nijak nepoznamenalo ale moc jsem nevyrostla, coz je u kluka horsi nez u holky bych rekla. Taky si rikam, musi do sebe prece taky dostat ostatni ziviny a vitaminy a vsechno v mlece neni. Kdyz uz ji, tak chce vetsinou samy nesmysly, suchy testoviny, vselijaky kukuricny krupky, dostat do nej maso, ovoce apod. je skoro nemozny. Takze ja uvarim vyvar a plnohodnotny druhy jidlo a on skonci na suchych testovinach, vic do nej nedostanu ani za boha. Nekdy ma lepsi obdobi, ale vesmes ji malo. Ted se zase zacal probouzet i v noci a zase otravuje s mlikem a nekdy si ho i vyrve. To tomu samozrejme neprida. Nemate nejaky tipy, co s tim? Pujde do skolky a jak to teda bude delat tam, nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
41186
19.9.24 10:55
@Piminn píše: Více

motáš se trochu v začarovaném kruhu -) dáš mu UM, aby aspoň něco „snědl“, ale on se tím zasytí a pak to normální jídlo nechce a jedeš…měla jsem to podobně, dítka velcí nejedlíci, jedno se „rozjedlo“ v 8 letech, u druhého na to čekám…zavedli jsme pravidlo, vše alespoň ochutná, např. vývar dá 5 lžic a pak si může dát těstoviny, sní jedno cherry rajče atd…ale je to zdlouhavé a únavné, vydrž ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
19.9.24 10:59

Tohle je těžké, ale nastavila bych tomu nějaká pravidla. Třebas mléko k snídani a po večeři. V noci bych neustoupila, to už tříleté dítě opravdu nepotřebuje. Dávala bych neředěné UM, aby alespoň dostával víc živin. A prostě bych trvala na tom, že vše alespoň ochutná. Klidně bych měla misku s ovocem/zeleninou stále na stole, ať si dá, pokud bude mít hlad.
Nechodí do školky? Spousta dětí se rozjí tam, protože prostě nedostanou to, co si od maminky vybrečí, a hlad a kolektivní psychika je donutí jíst ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kocicka1987
19.9.24 11:17

@unuděná přesně tak, starší dcera toho doma moc není, ale ve školce si chodí přidávat, asi vaří lépe :roll: nebo doma nemá čas, kdežto tam jedí všichni a má na to klid…mladší mi v čerstvém roce sní vše a pak se dokojí, to je úplně jiný strávník, tak uvidím později :-)

• Citovat
  • Upravit
3712
19.9.24 12:16

@Piminn řekla bych, že teoreticky to chápeš, ale neděláš prakticky. Dávej mu to samé, co jis ty, jen v menším množství. K snídani jogurt s ovocem, bananovou placku s vlockami, kousek rohliku se sunkou a tak dale další chody. Vyprdla bych se na vyvar a dala mu hlavní jídlo. To, co jis ty. Ty jis taky suché těstoviny? Ja suché těstoviny nikdy detem nedavala a vlastně ani nechápu, proč některé maminky davaji. Aby to deti jedly samy a neuspinily se? Testoviny s omáčkou, spagety a tak..vecer normální večeři, aby se v noci nebudil na jidlo.. chápu, že jsou deti nejedlici, ale nevěřím, že jich je tolik..zkus omezit to mliko, nedavala bych a davala bych normální jídlo..jak sama píšeš, může přicházet o důležité vitaminy a minerály, ve školce z toho budou jen neprijemnosti a třeba i kvůli tomu jidlo do školky nepůjde…nemyslim to zle, ale prehodnotila bych to a zkusila to jinak. Jde o zdraví dítěte..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13755
19.9.24 13:18
@suzka1 píše: Více

To se celkem hezky řekne, nedávat suché těstoviny… Suché těstoviny se dávají, když dítě nechce s omáčkou. Tak prostě dáš suché, protože jsi ráda, že aspoň trochu nají.

A „normální večeři, aby se v noci nebudil na jidlo“ to se snadno napíše, ale když to dítě žádnou normální večeři nechce? Zřejmě jsi nezažila dítě, co nejí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
19.9.24 13:25

Jako já osobně si myslím, že spoustu nejedlíků si vychovávají rodiče sami tou nedůsledností, ale on je to začarovaný kruh. Dítě moc nechce jíst, neprospívá. Naservíruju mu oběd, vyzobne si tři suché těstoviny a konec. A maminka se zalekne, že bude ještě víc hubnout a začne mu nabízet cokoli, aby dítě jedlo, až jednou skončí na brumíkách, termixech a podobných pitominách. A logicky už nikdy nesní normální jídlo, protože ačkoli by mu už třeba chutnalo, ví, že může místo toho dostat nějakou ňaminu, v tomto případě to mléko. Zkusila bych tedy týden nedávat mléko víc než 2× denně (pro klid duše) a po zbytek času opakovaně nabízet normální stravu s ohledem samozřejmě na to, co dítě tak nějak semtam sní. Ve třech letech už musí pochopit, že mléko nedostane, když má na stole rohlík se šunkou. A že když sní tedy alespoň čtvrtku, může dostat trochu mléka na zapití například.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
19.9.24 13:30
@AnastazieB píše: Více

My jsme měli do 3 let jídelníček:
Ráno řídká kaše (mléko + pohanka nebo jáhly, uvařit, bez cukru, se skořicí a olivovým olejem).
Poledne hustší polévka z vývaru, s trochou masa a ve vývaru vařenými těstovinami.
Večer kaše.
Přes den bylo ovoce a zelenina v misce na stole.
U tohoto dítěte je to horší, ale zahustila bych to mléko na kaši a zkusila k obědu jen polévku. U nás je dvouchodový oběd zbytečný i teď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6034
19.9.24 13:31

Já mám podobné dítě. Taky by pořád pil mléko, budou mi v listopadu 3 roky. Jak byla horka, polevila jsem a fakt byla ráda, že hlavně pil. Teď už začínám zase mléko omezovat a má ho hlavně před spaním.

A už si zvyká. Takže to sice zkusí, že chce mléko, ale dostane místo toho jablko a případně vodu. A on ho hlad a žízeň donutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22511
19.9.24 15:30

V noci bych mleko nedavala. Zkazi si zuby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
19.9.24 18:40

Omez příděly mléka a postupně ho vysaď. Až bude mít druhý, třetí den hlad… začne jíst.
A neboj, tam kde doma jídlo je, žádné dítě hlady neumře.
Nabízej mu normální jídlo, hodně a čast.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
19.9.24 18:58

@jita555 kdyz tohle je fakt hrozny s nim, jasne, ze jsem mu to zkousela davat s kasi ale on proste vsecko pozna a pak to nevezme. Pozna i nepatrne mnozstvi kase, rozezna podle chuti sunar, kravsky i ovesny, pres den ho sidim roibosem s trochou ovesnyho a rikame tomu mliko, to docela pije. Ale je to proste velkej boj, moje dcera je maly kojeny miminko a sni toho pomalu vic, nebo minimalne s tim nejsou takovy potize. On se rozjedl trochu az v 8 mesicich a stejne u nej az do odstavu bylo MM top. Ja se snazim to omezovat na ranni mliko a pred spanim, ale rano pak neji vubec, k obedu jak kdy a nejlip se naji vecer. Jasne ze mu nechci davat v noci ale kdyz mi udela pulhodinovej hysterak tak povolim, musime se vyspat i kvuli miminu. Mama tvrdi, ze u me se to spravilo az v puberte, pak jsem zacala jist normalne vsechno. A to zrovna moje mama je takova ta, co za kazdym neustale beha a nabizi vyborny domaci jidlo vseho druhu, coz se taky snazim delat. Jinak ano, suchy testoviny se davaj detem ne proto, ze by mamka byla lina varit, ale proto, ze kdyz dostane testoviny s gulasem, jednou si je da a podruhy se sekne a ze to proste nechce a chce jen samotny testoviny. Tak mu das aspon samotny aspon s trochou oleje a jsi rada aspon za to (odpovidam na jiny komentar). Kazdopadne diky za nazory!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
19.9.24 21:06

@Tayen a vysadila bys ho opravdu uplne a nadobro? Proste prestat mu uplne davat mleko?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
19.9.24 21:11

@unuděná kdyz on je vtipnej i v tom, ze on ani tem sladkostem moc neda. Ja mu vylozene neupiram nic, kdyz si davam sladky, nabidnu mu taky, jestli chce a on si treba jednou zobne a hotovo :D a ne, ja si myslim, ze to je dana vec, rodice s tim nic neudelaji, ted mi to potvrzuje dcera, se kterou nejsou vubec zadny problemy ohledne jidla (zatim) a to ji varim stejne. Kdyz si vzpomenu, jaky boje to byly se synem od zacatku, jak ani neumel poradne polykat, porad se dusil, hruza… Kazdy dite je original a rodic ho muze pouze nasmerovavat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
20.9.24 07:42
@Piminn píše: Více

No a řešili jste ty problémy typu špatného polykání a dušení?? Vždyť to může být reflux, fyzická překážka typu krátká uzdička, intolerance, cokoli :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí