Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky pomoc,
malá má 3 roky, doteď nebyla moc nemocná - podruhé v životě dostala antibiotika . Poprvé jsem jí je dávala do čaje, jelikož jinak ne a nebyl problém -to ale měla rok a 3 měsíce. nyní 4 dny tepoloty vysoké, šli jsme k doktorce, dala nám antibiotika sirup a malá je nechce, na lžičce ne, v aplikátoru ne, do čaje ne, když použiju násilí vše vyzvrací. Zkoušela jsem úplatky, výhružky prostě nic - co teď ? Jak je do ní dostat? Mám strach, že skončí v nemocnicic na kapačkách. Teď tady začíná kašlat. Já si už nevím rady
Ivulka
Pokud nespolupracuje, zpacifikovat tělo a dávat aplikátorem, ALE po troškách a nejlépe dát ten aplikátor jakoby mezi tvář a dáseň dozadu. A zkusit pak dát zapít něco, co má ráda, nebo jídlo…a vysvětlovat. V tomhle věku by to mohlo fungovat.
S holkou jsem se nabojovala dost, nejvíc pak v nemocnici na kapačkách (z jiného důvodu). Pokud k tomu užívá i něco jiného (na kašel, na teploty), tak to nedávej současně, ale v odstupech (kvůli tomu boji s ní).
Na naší malou (3,5 roku) funguje slíbit jí nějakou dobrotu (u nás želatinový medvídek), kterou dostává jen za odměnu, a schovat ji u ní v pokojíčku (musí ji rychle najít). Malá se těší, jak půjde hledat a rychle si nechá nepříjemnou věc udělat. U nás sirupy „jedou“, ale léčili jsme takhle afty propolisem (3 dny nejedla, jen pila a přitom je drobek). Byl to boj, ale touha najít medvídka vždy zvítězila. Jo a taky měla slíbeno, že až to zvládne, tak ji hodně pomazlím. Takže se chodila mazlit s medvídkem v puse
. Držím palce.
Jedine preprat dcera mi to take vzdy vyzvracela. Proto se ze mne stal homeopat - kulicky jim mooc chutnaji. K tem antibiotikum - trik je v tom, ze kdyz ji to das aplikatorem nebo strikackou, tak musis v leze a pak ji v te poloze nechat, jakmile se zvedne, tak ti to zase vyblije, takze pockat v leze. No a kdyz ti to vyhodi zase tak pockat a zkusit znova - my jsme musely mit i 2 baleni antibiotik. Musis si na ni sednout a kolena ji dat na ruce a soucasne ji tim i fixovat hlavu a sup - nesmi se moc rychle ani moc pomalu. Je dobre ji zmacknout nos, protoze ji to nuti polknout …
Podle veku predpokladam, ze bere tak 5 ml 2× denne, coz se da zvladnout, a k tomu asi nejaky ten sirup…
Ja byla s dcerou i na pohotovosti, protoze jsem nebyla schopna to do ni vpravit a dalo nam to vsem celkem zabrat. Ted uz to zvladam ric pic. Delam to v koupelne na prebalovaci podlozce, pro pripad ze by zvracela, bohuzel nekdy zvracela i 3×. Byl to boj..
Tak at to zvladnete
Bubina
Neboj, já se s malím taky peru. Kapky na teplotu a na kašel to do sebe kopne, dokonce i sám chodí že si dá. Naposled měl k sirupu ambrobene frťánka, tak pil z frťánka a děsně ho to bavilo
.Sirup na teplotu je taky absolutně bez potíží - říká tomu ňam ňam kapičky. Ale jak má atb, takjako kdyby je cejtil na sto honů. … takže přemlouvám, stříkám do pusy tou stříkačkou z nurofenu po částech, popř. ho prostě položím, chytnu mu pusu jednou rukou jako za tváře aby ju otevřel a na dvakrát mu to dám a pořád na něj mluvím že je moooc šikovnej a ať to pěkně spolkne, a vychvaluju ho až do nebes. Pak teak ten 3 den už krapet rezignoval, sic se nejprva cukal ale pak otevřel papulu a spolkl atb.
Ale zkus nalákat na nějakou odměnu … za to nic nedáš … držím pěsti
Ahoj Ivulko,
Nejmenuje se ten sirup Klacid?
Měli jsme s tím taky potíže, Filípek se snažil, zkoušel, ale prostě to nemohl ani spolknout. Druhý den jsem zavolala doktorovi a začli chodit na píchaný penicilín a byl klid.
Radím se poradit s doktorem a zkusit jiný sirup nebo píchaný. Násilím to nemá cenu akorát se pak z toho může poblinkat.
Vendy
My měli taky Klacid a taky byl boj. Ovšem když čtu popis od Bubiny, tak to tak hrozné nebylo, protože jsme to do něj nakonec dostali vsedě, nezvracel ani jednou. Klacid ovšem nezabral, dostali jsme Augmentin. Přišla okamžitá úleva a od té chvíle lék v pohodě bral.
Pokud Eliška vidí aplikátor např. od Nurofenu, tak ji honím po bytě, ona si pamatuje, jak jsem jí dávala , když měla horečkua byla menší. Tak jsem tedy dala ATB násilím,. sedla jsem na ní a dala ten aplikátor právě jak jste radili mezi dásně a tvář a pomalu asi na 6× jsem to do ní dostala, nechala jsem ji ležet a poté vstala. Samozřejmě celou dobu za příšerného řevu. Ale nevyblila to a já byla rozhodnutá , že to tak budu dělat bohužel pořád. Dala jsem jí před tím vybrat jestli na lžičku nebo trubičku, ona vybrala lžičku, ale utíkala. No a večer jsem opět říkala, že jdeme papat vitamín, tak jestli chce z lžičky nebo trubičky, ona opět vybrala lžičku, ale tenokrát stála, na 2× to spolkla, měla sice kolem toho řečí a kňučení, ale v pohodě, dneska ráno taky z lžičky, tak snad už to půjde.
Děkui všem za rady a doufám , že vaše dítka nejsou nemocná
Papá
Ivulka
Ivulko no hurá, to je fajn
. Ono to chce asi u všech překonat ten počáteční odpor a vzdor, a prdelky pak rezignují. Já jsem se s Jájou i domlouvala - otevři pusu a honem si vem kapičky.NE. držel si pusu. Jájo, otevři pusu nebo se budem prát.NE. No tak jsem hopoložila, a už orvíral skoro dobrovolně.Já nevim proč to dělá když ví že to nic ošklivýho není a že ho stejně pak přeperu ![]()
vendys - atb. jsme měli 3krát. naposlet ten augmentin (či jak se to jmenuje) a dvakrát ospen. Pravda, ono ve všech je cítit ten penicilin, al ejinak jsou to mňam sirupy. Ale jára jak viděl že to beru, tak prostě ne a ne a ne. To dělaj snad schválně nebo co ![]()