Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, malé jsou 3 měsíce, plně kojím, váží 5 kilo, v noci spala třeba i 6 hodin tahem ted se budí po 2- 3 hodinách, není to hladem? nemám dávat kaši? asi ještě ne, že ve 3 měsících, kdy se dává kaše? díky
Rustovy spurt ve 3 mesicich. V tomhle veku, respektive mezi 4 a 6 mesici se spani casto kazi a hlady je to malokdy.
Prikrmy se davaji od 4-6 mesicu, zaciba se zeleninou.
Ve 3 měsících je další růstový spurt, během týdne by to mělo přejít. Rozhodně bych plně kojenému dítěti nedávala kaši. Do 6 m se přikrmovat nemá vůbec.
Rustovy spurt ve 3 mesicich. V tomhle veku, respektive mezi 4 a 6 mesici se spani casto kazi a hlady je to malokdy.
Prikrmy se davaji od 4-6 mesicu, zaciba se zeleninou.
@Tiger-lily opravdu? Me detska rekla, ze mam zacit. Jsou nam 4 mesice.
Kojila bych prostě častěji, pokud se vzbudí, nakoj. Nepřikrmovat, je brzy, rozhodně ne kaši! Kaši bych, pokud je to možný, dala až jako poslední…
Jinak mně se malá od narození budila každý 3 hodiny v noci na kojení.
@Dojcanis píše:
Jako na spoustu věcí jsou názory pravděpodobně různé. Po mých zkušenostech vím, že moje děti stejně jinou stravu než mm odmítaly, nejstarší dokonce do 8 měsíců, pěkně přibíraly, nic jim nechybělo… takže pokud dítě v pořádku přibírá, myslím si, že je kravina ho „trápit“ příkrmy tak malé
@Dojcanis píše:
Jsou dva názory. Jeden je, že dítě má být kojeno do 6 měsíců. Druhý názor (řekla bych „nový“ trend), že se má začít přikrmovat ve 4 měsících a zavádět alergeny (imunologické okénko? - snad nekecám, šlo to mimo mě, ale dočteš se tu o tom snad v každé diskuzi o příkrmech).
Dej na svoji intuici. Já začla malou přikrmovat v 5 měsících
Podle sebe - mně doktorka k tomu neřekla vůbec nic, ani co mám dávat.
@Pomka Řekla bych, že „staronový“
za dob našeho dětství se přikrmovalo už od 3 měsíců, většinou přeslazenými mléčnými výrobky a obilninami. Dnes se to cpe přes zavádění alergenů, ještě před pár lety se právě doporučovalo s alergeny dítě seznamovat co nejpozději. Za kostky cukru doporučované před 30 - 40 lety do dětské stravy by se dnes trhaly hlavy. Trend co nejdelšího kojení zase vychází z toho, že mm je pro dítě nejbezpečnější, narozdíl od jakékoliv jiné potraviny - zejména v zemích, kde nelze zaručit dobrou hygienu, je nezbytné. Tak asi tak, jak píšeš, nejlépe, když dítě samo projeví zájem o ochutnání jídla.
Můj syn je jedlík od narození, někdy se budil na jídlo po dvou hodinách, někdy jednou za noc. Je mu 5měsíců a stále to není stejné resp. 100%, někdy vstane 1×, někdy 3×- ale už ne po 2h. Neřeším a dám mléko kdy si řekne, po něm zase hned usne (v noci). Jinak příkrmy má od 5ti měsíců a je to poznat, sní méně. Samotná kaše na noc, žádná změna, míchám jí do mléka a vydrží spát déle než jen s mlékem.
@esmeralda44 píše:
Ahoj holky, malé jsou 3 měsíce, plně kojím, váží 5 kilo, v noci spala třeba i 6 hodin tahem ted se budí po 2- 3 hodinách, není to hladem? nemám dávat kaši? asi ještě ne, že ve 3 měsících, kdy se dává kaše? díky
proč kaši? Po té Ti stejně spát nebude.. normální růstový spurt, vydrž, ono to přejde.. koj dál dle potřeby. Příkrmy u kojených dětí - pokud nenabírají tak na doporučení pediatra, pokud jsou v klidu, tak ukončený 6 m. Dřív fakt nemá smysl.
@esmeralda44 Jedna dobrá rada. Děti nejsou roboti. To, že dítě spí nějak a pak se to změní, že něco jí a pak to najednou jíst nechce, že něco dělá/má rádo a pak to najednou odmítá, je naprosto přitozené.
Zvlášť to spaní umí být u dětí velmi proměnlivé a s hladem to v naprosté většině případů nemá co dělat. Stačí nemoc, zuby, náročný den, rychlý psychomotorický vývoj a celé slavné „naučila jsem si dítě dobře spát“ bere za své.
A buzení z hladu, pokud kojíš, poznáš podle intenzity sání dítěte. Takové to probuzení s řevem, jako by ho na nože brali, dvouminutové napití a dítě je zase v limbu, rozhodně z hladu není.