Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,
s manželem by jsme si přáli 3. miminko.
Jsem po dvou sekcích (před 11 a 4 lety).
Můj pan doktor mi ale po 2. porodu řekl, že už bych další miminko mít neměla. Krom klasických nevolností, bylo vše naprosto v pořádku. Děti jsou zdravé. Je mi 37 let. Chtěla bych se zeptat na zkušenosti, dobré i špatné, jestli jste některá řešila podobné dilema.
Děkuji, P.
Mám tři sekce s odstupem od sebe 4 roky a 17 měsíců.
Podle lékařské zprávy se při té poslední obtížně dostávali k děloze kvůli srůstům, ale to se dá, myslím, čekat po každé sekci. Jinak bylo vše v pohodě. Hojila jsem se dobře.
Při té poslední jsem si nechala udělat i sterilizaci a mám jednou pro vždy klid.
Mam tri sekce, po te treti mi rikali, za dalsi uz nee, i duvod - mam hodne srustu. V nekterych porodnicich ale obecne od treti sekce odrazuji bez toho, aby byl nejaky konkretni duvod. Takze asi zalezi, co ti presne rekli. Jinak to az tak raritni situace neni, znam vic zen, co maji za sebou 3 sekce. Ja v podstate mela nejake drobnejsi komplikace pri prvni i druhe sekci (poprve hnisani jizvy a druha sekce take z duvodu velmi slabe jizvy, podruhe varix a silne krvaceni), treti mela nejhladsi prubeh a nejlepe jsem se hojila.
Mam také za sebou 3 s. c. A to s velkými odstupy (8 a 15 let). Ale klidně by to mohlo byt i dřív (chtěli jsme asi po 5 letech a doktor neměl zadne námitky, jen jsem nemohla otěhotnět).
Jen je standardní postup udělat zase císaře.
Hojení jsem měla Ok, laktace také. A to jsem k tomu byla hodně nemocná (měla jsme v těhotenství ledvinové kameny).
A také jsem si nechala udělat sterilizaci.
Moc vám všem děkuju 😊. Naděje 🙏🏼 Také jsem si říkala, že bych si pak už nechala udělat sterilizaci. Můj pan doktor je asi starší škola, nechtěl mi ani zavést tělísko, že prý po sekci ne. Ale kamarádka ho má, také po 2 sekcích a úplně v pohodě.
@PetraS85 Pokud byla druha sekce bez operacnich komplikaci, tak neni duvod id dalsiho tehotenstvi odrazovat. Ten nazor, ze max. 2 sekce, uz je davno zastaraly a prekonany.
Ja sem pred tydnem mela 4. sekci - vsechny tehotenstvi i CS bez problemu.
Pokud se nikdo nezmiňoval o tom že bys měla hodně tenkou jizvu před druhou sekci tak asi není důvod trefí dítko nezkusit..mam kamarádku která má za sebou 3 sekce a teď má nového partnera a gyndar jí říkal že kdyby chtěla ještě mimčo že teď je akorát ta pravá chvíle..že má tělo připravené…a to ten gyndar není žádný mladik (přes 50)
Zase ale známá měla dvě sekce a u druhého těhotenství měla děložní stěnu jen cca milimetr a prý byla tak průhledná že přes ni doktoři mimčo viděli…takže tam jasné řekli že by to byl velký risk mít ještě treti…přitom ještě týden předtím to prý vypadalo že bude moct rodit spodem…
@PetraS85
1.sekce - jednovaječná dvojčata - bez problémů, jako rybička ![]()
2.sekce - jedno dítě 4,100kg - před sekcí kontrakce několik hodin, bolesti po sekci (neodcházely plyny), břicho nechtělo splasknout, velké bolesti, horší hubnutí, ošklivá jizva a necitlivé břicho…
3.sekce, jedno dítě cca 4,100kg - plánovaný císař, bez bolestí, sekce bez potíží, rozhodně lepší než druhá sekce! jizva není skoro vidět (nevím jestli nebyl chirurg spíše plastik
) jde vidět cca 2cm jizvy, jinak do ztracena. Obtížnější hubnutí, ale méně potíží s břichem než u druhé sekce.
Těhotenství k indikaci třetí sekce přišlo nečekaně, nikoho to neudivilo, doktoři uplně v klidu a domluvila jsem si rovnou sterilizaci při zákroku. Sice nepříjemné, protože se to domlouvá nějaký čas před porodem, nesmí se člověk zpozdit, nesmí porodit dříve…a moje těhotnství byly nepříjemné, takže jakékoli vyřizování bylo náročné.
nějaké jejich interní plánování operací.
@PetraS85 píše:
Moc vám všem děkuju 😊. Naděje 🙏🏼 Také jsem si říkala, že bych si pak už nechala udělat sterilizaci. Můj pan doktor je asi starší škola, nechtěl mi ani zavést tělísko, že prý po sekci ne. Ale kamarádka ho má, také po 2 sekcích a úplně v pohodě.
Měla jsem po 2. sekci telisko. Ne tedy hned. Muj gynekolog je kamarád, byl léta primářem v jedné okresní nemocnici.
Holky, děkuju moc 🙏🏼! O srůstech, ani o tenké jizvě žádná zmínka. Možná popřemýšlím o změně lékaře ![]()
@Vladusxx Ja mela pred druhou sekci jizvu v nejtencim miste 1.8 mm a pred treti 6.3 mm, to mi chvalili, jak se to krasne zhojilo. Spis pred druhou meli strach a sla jsem hned den po mereni jizvy. Takze ani to nemusi byt kontraindikace.
Měla jsem před 2. porodem ve 36 tt. jizvu 6mm. Takže jak čtu, je to v pořádku
@Tuhy_LU mě můj gyndar nabízel tělísko hned po šestinedělí ( taky sem po sekci)…ale nechtěla sem s tím že brzy plánujeme druhé…