Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Možná je to nějaká virózka, náš nejmladší (3,5) měl cca týden zpět úplně to samé. U něj se teplota i 37.1 okamžitě projeví naprosto šílenou protivností, protože jinak bych to na něm vůbec nepoznala. Nebylo mu lautr nic. Trvalo to tři dny a pak už nic. Celý týden byl v mš a dnes opět byl protivný a opět má 37.1. Tak nevím…
Večer bývá teplota vyšší, možná to tak má normálně. Nechala bych ho být, když ho nic netrápí, jen ho sledovala. Možná z toho něco bude, možná ne.
Můj syn taky nemocný nebývá, ale už se párkrát stalo, že měl několik dní vyšší teplotu (taky nesrážím, pokud mu není špatně) a pak najednou klesla a nic z toho nebylo. Podle mně na něj šla nějaká lehčí nemoc a ta teplota jí zahnala.
Tak teplota je vždycky večer nejvyšší, takže na tom nevidím nic divnyho.. pokud je jinak OK, tak bych ho akorát nedávala pár dní do školky (pokud teda chodí), aby třeba ještě něco nechytil, pokud se už ‚pere‘ s nějakou lehčí virózu, tak aby se mu to nerozjelo ![]()
K té naměřené teplotě co popisuješ: letos v březnu jsem byla se sedmiměsíční dcerkou v nemocnici, měla zánět ledvin. Lékaři mi říkali, že ví, že někteří zdravotníci odečítají u kojenců (někde do půl roku věku, někde do jednoho roku věku) z naměřené teploty půl stupně, ale ve zdejší nemocnici to nedělají. Není důvod odečítat, když je dítě bez teplot, tak taky přece neodečítáme.
@elena.78 píše:
K té naměřené teplotě co popisuješ: letos v březnu jsem byla se sedmiměsíční dcerkou v nemocnici, měla zánět ledvin. Lékaři mi říkali, že ví, že někteří zdravotníci odečítají u kojenců (někde do půl roku věku, někde do jednoho roku věku) z naměřené teploty půl stupně, ale ve zdejší nemocnici to nedělají. Není důvod odečítat, když je dítě bez teplot, tak taky přece neodečítáme.
Nechápu logiku… Když je dítě s teplotami tak odečítáme když bez tak neodecitame…? Já myslela, že se odečítá jen teplota měřená v konečníku protože tam je „větší teplo“ (prokrvení) ![]()
@janickaIII
Toto mi zdravotníci řekli, od té doby prostě neodečítám (při měření teploty v konečníku). Když se nad tím ale zamyslím, tak ta teplota uvnitř těla (v konečníku) je nejvíc přesná. Kdybych měla rozlišovat chladnější x teplejší místo, tak bych tedy naopak měla přičíst nějakou hodnotu v případě, že teplotu naměřím např. v podpaží..
ale nechtěla jsem se hádat, jen jsem napsala svoji zkušenost. Asi zde bude platit to známé „sto hlav, sto názorů“.
@elena.78 díky. Já se nehadam. Jen jsem myslela, že ti řekli důvod proč. Upřímně si myslím, že nějaký 0,5 stupeň je stejně jedno a zas takový rozdíl to není. A souhlasím, že konečník je asi nejteplejší místo…
Ahoj holky,
Jdunsi po dlouhé dobe pro radu, spis potrebuju uklidnit svou úzkost. Mam 3,5 leteho chlapečka, ktery moc nemarodi, tak nevim, pac teplotu merim 2× do roka, tak jestlibto je normální. Ještě jsem ho merila v zadku a podotýkám teplota, kterou píšu je s odectem. Předevčírem prisel muž s nim domu večer z procházky, za chvili mel rudé tváře, přišlo nam ze je horký, zmerila jsem. Ho, mel 37.2. Byl unaveny z celého dne, nespal, hrozne toho nachodil. Šel spát, v noci a ráno bez teploty. Rekla jsem si, že ho změřím večer druhý den( nevim proc, byl normální naprosto, asi mi hrablo) mel teplotu 37.5. Dneska rano a celý den opět bez tt, max do 37 st. A ted večer pred spaním zase 37.2. Je to normální? Pres den mel normalni režim, behal, skakal, choval se naprosto normálně, ani unavený nebyl, ani nechtěl usnout po obědě. ( žádné léky nedávám, klesne vzdy sama) poradíte? Děkuji, mam tu teplotu jeste měřit?