Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, netusite někdo, jak dobře má vidět predskolak? Syn bude mít za pár dní 6 let, písmena ho teď moc zajímají, tak pořád něco čteme a píšeme a všimla jsem si, že na větší vzdálenosti nebo malá písmenka nevidí. Na počítači (píše si ve wordu různá slova) musí mít písmo aspon 20, aby to dobře viděl. Na deskove hře ta malá písmenka nepřečte vůbec. Na televizi třeba taky ne. Říká, že to daleko a to malý je rozmazany. V 5 letech na prohlídce ale vše v pořádku, nepřečetl poslednibradek na té světelné tabuli, ale to prý ještě nemusí. Tak právě nevím, jestli je to norma, nebo máme letět k ocnimu. Brýle má napříč rodinou spousta lidí, takže bych se ani nedivila, kdyby je potřeboval taky. A určitě bych ho na ně chtěla zvyknout před nástupem do školy. Ale zase nechci zbytečně lítat po doktorech, zvlášť v této době. Tak díky za zkušenosti.
Na oční. Čím dřív, tím líp. Také jsme byli s dětmi preventivně - tupozrakost v rodině. U syna ok, ale u dcery se bohužel potvrdila.
Ahojda, je to dítě od dítěte. Starší dcera mi přišla, že od mala vidí „mizerně“, tedy oproti mně. Při každé prohlídce si lehké odchylky všimne i doktorka. Asi od 5ti let chodíme každý rok na specializované oční do nemocnice, a vždy verdikt na jednom oku 0, na druhém půl dioptrie (naposledy před měsícem). Kontrolováno kde co, dítě prý všude v normě. Je jí skoro 11 a pořád mi přijde, že vidím výrazně lépe než ona
Druhé dítě je bystrozraké po mně ![]()
@chaela píše:
Ahoj všem, netusite někdo, jak dobře má vidět predskolak? Syn bude mít za pár dní 6 let, písmena ho teď moc zajímají, tak pořád něco čteme a píšeme a všimla jsem si, že na větší vzdálenosti nebo malá písmenka nevidí. Na počítači (píše si ve wordu různá slova) musí mít písmo aspon 20, aby to dobře viděl. Na deskove hře ta malá písmenka nepřečte vůbec. Na televizi třeba taky ne. Říká, že to daleko a to malý je rozmazany. V 5 letech na prohlídce ale vše v pořádku, nepřečetl poslednibradek na té světelné tabuli, ale to prý ještě nemusí. Tak právě nevím, jestli je to norma, nebo máme letět k ocnimu. Brýle má napříč rodinou spousta lidí, takže bych se ani nedivila, kdyby je potřeboval taky. A určitě bych ho na ně chtěla zvyknout před nástupem do školy. Ale zase nechci zbytečně lítat po doktorech, zvlášť v této době. Tak díky za zkušenosti.
No, podle toho co pises, vidi docela blbe.na ocnim bych byla uz davno.
@Januška1912 no do teď žádný problém nebyl. Až když jsme hráli deskovku a měl přečíst čísla na karticce, tak mu to najednou nešlo. Začala jsem si víc všímat a zjistila jsem to, co jsem psala. Momentálně hledám někoho v Brně, ale je to dost oříšek. Všude špatně recenze, tak netuším, kam teda jít. Asi nakonec zajdeme jen na plus optix a podle výsledků pak teprve budu pátrat, kam dál.
Muze videt spatne a nemusi. Pokud ty uvidis z dalky nejake cislo nebo slovo a nebude to 100% ostre, dokazes si domyslet, co tam muze byt. To dite to jeste par let nedokaze a kdyz treba nerozezna jedine pismenko ze slova, neodvodi si nic. Coz neznamena, ze tvuj syn vidi dobre, jen ze tohle mi rekli na ocnim, kdyz jsem tam valila s prvnackou, presvedcena, ze bude mit nalez a po hromade mereni vyslo, ze ma vse v naprostem poradku.
Nemají ve školce možnost screeningu? K nám chodili pravidelně z nějaké firmy dělat oční vyšetření. Právě i u predskolaku. Jestli netrvá přímo na Brně, tak v Ivančicích je doktorka Klásková. Moc milá a má výborné recenze. A pod ordinaci je optika, kde mají pestrý výběr brýlí.
@VilaAnalka jo,to bylo první, co ke napadlo. Proto se tu taky ptám, abych si udelala obrázek, jak to vypada jinde. Třeba na světelné tabuli to vidím taky bidne, ale odvodim si to. To u něj neřeším. Ale ta písmenka na kartickach, v knížkách, pc, tv.. slova ještě číst neumí, vždy čte jednotlivá písmena, tak právě nevím. No ale asi ho objednám rovnou hned, prinejhorsim se dozvím, že je to ok.
Pokud máte brýle v rodině, měli jste být na očním už kolem jednoho roku, teď už je skoro pozdě. Neodkládej to, dítě by mělo přečíst i malý písmenka. Můžu ti doporučit skvělou dětskou oční kliniku Binocular v Litomyšli.
@chaela Šla bych na oční. Náš 5letý i 7letý přečtou font 12 i text na deskové hře. Preferují větší písmenka, je to pro ně komfortnejší, ale i ta malá přečtou bez nějakého většího úsilí se zaostřováním.
Měl by přečíst všechno normálně, ale u pediatra se dělá oční vyš. hrubě orientačně, při nejistotě určitě na oční. Změří ho spolehlivě přístrojem. Dobrá je MUDr. Kianičková v Bílém domě, chodím tam s oběma syny. Mladší má brýle od 2,5 let, měl i tupozrakost, lepili jsme okluzor, teď už je v podstatě v normě, zůstaly mu jen cylindry na astigmatismus.
Díky všem, právě o ty zkušenosti, jak jiné děti vidí, mi šlo. Půjdeme tedy radši na oční hned. Do Bílého domu chodíme na logo, ten jsme tam objednání na ortopedii, tak si přidáme i oční. Dětské jsem se ptala několikrát a říkala, že i když to máme v rodině, tak u ní ji vždy zrak vyšel v normě, tak není co řešit. U mladšího syna si nebyla jistá po tříleté prohlídce, tak jsme šli na plus optix a vyšlo mu to v pořádku. Straší byl tou dobou v pohodě, ale je pravda, že písmena tehdy neznal, nečetl. Tak uvidíme. Doufám, že vyrábí žlutý brýle
(jeho nejoblíbenější barva, sice mu vůbec nesluší, ale to je vedlejis).
@chaela Objednejte ho k očnímu na kompletní vyšetření. Syn má podobné problémy, neviděl zcela jasně, na určitou vzdálenost to má rozmazané, ale funguje úplně normálně. Vlastně jsme nikdo nevěděl, že má problém s viděním. Ve školce jim měřili zrak na přístroji Plusoptix a doporučili mu návštěvu očního. Ve výsledku má silný astigmatismus a rozvíjí se mu tupozrakost. Má brýle, cylindry na jednom oku 2,5 na druhém 1,75, po třech měsících jde na kontrolu kde se zhodnotí jestli bude nutná okluze oka nebo ne. Naštěstí mu na to přišli včas protože tupozrakost lze léčit pouze do 7-8 let když se zrak vyvíjí. Doktorka mi vysvětlila že tupozrakost je stav, když mozek nepoužívá horší oko, které je ve výsledku téměř slepé, způsobuje rozmazanost vidění a hlavně kdyby v budoucnu o to zdravé oko nešťastnou náhodou přišel tak zůstane téměř úplně slepý. Syn má brýle asi 14 dní a už je vidět velký rozdíl, přestal při vybavování přetahovat, je ochotný se ve školce účastnit skupinových pohybových aktivit, venku přestal být tak bázlivý. Vůbec jsem netušila jak zhoršené vidění dítě ovlivní. Mladší dceru určitě nechám prohlédnout dřív, tyhle vady jsou dědičné. Já mám taky astigmatismus, ale měla jsem štěstí že rovnoměrný takže nedošlo k rozvoji tupozrakosti. Problémy jsem začala mít až po porodu, protože při tlačení se jedno oko výrazně zhoršilo. Teď mám na řízení a počítač brýle a je to mnohem lepší.
@ProfZav tak zrovna na ivančickou paní doktorku jsem četla hodně špatných recenzí, tam bych s dítětem nešla. My s dcerami chodíme do Bílého domu k Mudr. Černé, která má ordinaci i v Pohorelicich. V Bílém domě je ale víc přizpůsobena na děti
Dcera šest let, tehdy pět a půl, si stěžovala, že špatně vidí… Vyšetření plus optix ok, ale na oční jsme šli.. A zjistili, že má 3 dioptrie, tupozrakost, lepíme oko a chodíme do dětské na pleocvičení… Říkal mudr., že pokud se nerozkapou oči, tak to vyšetření plus optix není optimální a nemusí dát ok výsledky…