Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Děti nejsou hloupé. Nic by se jí nestalo. Dříve bylo normální, že 3 leté dítě hlídalo svého mladšího sourozence. Třeba u nás to tak bylo, protože neměl kdo jiný pohlídat na nějakou chvíli. Takže bych to tolik nedramatizovala
.
Opravdu je to o diteti. Na zahradu veset pradlo nebo o patro niz chodim bezne. Nekdy az do sklepa pritopit
. Dcera ma 4 roky a mame dohodu, ze vzdy vi, kde jsem a kdyby neco potrebovala, tak zatuka na okno, pokud jsem na zahrade. Kazdy zna sve dite nejlepe a vi, zda by samotne zvladlo byt viz. situace 5- lety chlapecek a jehovisti- zvladl to bravurne. Odnest moc k mudr. zrejme nestoji za ten risk.
Svého tříleťáka bych samotného nenechala, s jeho téměř osmiletým bráchou na chvíli u pohádek už jo. Ale když jsem nechávala dítě poprvé samotné doma a šla do školky, měla jsem na vrchu v kabelce papír s adresou a větou, že mám doma samotné malé dítě. Pro uklidnění. Kdyby mě třeba srazilo auto.. Teď už chodím bez papíru, tak snad se mi to nevymstí ![]()
@Rezii píše:
Ahojte maminky, dcera je nemocná, teplota okolo 38, ani nesrazim, jinak nic moc, cuci na pohádky, pospava a ja potřebuju odnest doktorce moč. středisko máme pět minut. přemlouvá mě ať ji tu necham že bude koukat a bude hodná. Nechce se mi:/ ale je fakt že navlikat ji chuderu do téhle zimy a pak ji tam táhnout pěšmo - nemůžu ji vzít jsem v osmém mesici rizikového - je faaaakt otrava. Riskli byste to?
Normálně bych ji tu chvilku nechala. Vždyť jsi hned zpět, pokud máš obavu, klepni na sousedku. q
@Rezii píše:
Ahojte maminky, dcera je nemocná, teplota okolo 38, ani nesrazim, jinak nic moc, cuci na pohádky, pospava a ja potřebuju odnest doktorce moč. středisko máme pět minut. přemlouvá mě ať ji tu necham že bude koukat a bude hodná. Nechce se mi:/ ale je fakt že navlikat ji chuderu do téhle zimy a pak ji tam táhnout pěšmo - nemůžu ji vzít jsem v osmém mesici rizikového - je faaaakt otrava. Riskli byste to?
10 minut? Za 10 vteřin stihně spoustu věcí, které mohou skončit katastrofou. Napište prosím, že si jen děláte legraci a nemyslíte to vážně… Jde o ohrožení života dítěte.
@PetrVesely píše:
10 minut? Za 10 vteřin stihně spoustu věcí, které mohou skončit katastrofou. Napište prosím, že si jen děláte legraci a nemyslíte to vážně… Jde o ohrožení života dítěte.
Buďte v klidu, k žádnému ohrožení nedošlo;):);) když si přečtete diskusi asi budete nicméně trochu překvapen.
@Rezii Jak myslíte, jsem rád, že je to v pořádku. Co by mě mělo překvapit?
Že minimálně třetina maminek zde se přiklání k názoru, že by chvíli nechaly. Já jsem plašan tak jsem to nakonec nezrealizovala, ale vaše vyjádření je silně přehnané. To byste musel být za zadkem dítěti jednak 24 hodin denně, když na to přijde, udusit se může i celkem nenápadně v noci v pokojíčku, a taky až do puberty, devítileté děti mají někdy o dost divočejší nápady než hodná trochu nemocná tříletá, která má oči jen pro princeznu Sofii v telce.
@Rezii píše: Že minimálně třetina maminek zde se přiklání k názoru, že by chvíli nechaly. Já jsem plašan tak jsem to nakonec nezrealizovala, ale vaše vyjádření je silně přehnané. To byste musel být za zadkem dítěti jednak 24 hodin denně, když na to přijde, udusit se může i celkem nenápadně v noci v pokojíčku, a taky až do puberty, devítileté děti mají někdy o dost divočejší nápady než hodná trochu nemocná tříletá, která má oči jen pro princeznu Sofii v telce.
No upřímně, snad to někdo nevezme zase jako urážku a nenahlísí adminovi, nepřekvapilo by mě, i když by jiný názor mělo 80% maminek.
A o divokosti nápadů dětí, mi chvilku vyprávějte, mám jednoho co má už víc jak 20 let a druhý má právě 3,5 roků a ano, za zadkem by to chtělo být 24 hodin denně. Zrovna dnes malej krájel mrkev, jeho oblíbená činnost nožem s malými zoubky, a ukrojil dost velký kus a nacpal si ho do pusy a nešel mu ven… Oba rodiče v místnosti a byla z toho celkem dost nepříjemná a nebezpečná situace. Pokud má třetina maminek názor, že 3,5 leté dítě je možno doma nechat samo 10 minut bez dozoru, ještě nemocné, prosím, ale já bych si to nikdy nevzal na svědomí, a nikdy bych si to nedovolil nikomu radit. Co na to tatínek mimochodem?
@PetrVesely každé dítě není chodící katastrofa… Můj syn by se díval na pohádky anebo si hrál s autíčkama nebo kostkama. Nenapadlo by ho někam lézt nebo dělat něco nebezpečného a zakázaného. Samozřejmě jsem nenechávala nic vařit a zavřela jsem okno.
@PetrVesely píše:
No upřímně, snad to někdo nevezme zase jako urážku a nenahlísí adminovi, nepřekvapilo by mě, i když by jiný názor mělo 80% maminek.
A o divokosti nápadů dětí, mi chvilku vyprávějte, mám jednoho co má už víc jak 20 let a druhý má právě 3,5 roků a ano, za zadkem by to chtělo být 24 hodin denně. Zrovna dnes malej krájel mrkev, jeho oblíbená činnost nožem s malými zoubky, a ukrojil dost velký kus a nacpal si ho do pusy a nešel mu ven… Oba rodiče v místnosti a byla z toho celkem dost nepříjemná a nebezpečná situace. Pokud má třetina maminek názor, že 3,5 leté dítě je možno doma nechat samo 10 minut bez dozoru, ještě nemocné, prosím, ale já bych si to nikdy nevzal na svědomí, a nikdy bych si to nedovolil nikomu radit. Co na to tatínek mimochodem?
Tatínek je rozhodně menší plašan než já a nevidí všude katastrofu. Mírná teplota která nutila dítě polehávat mi přijde spíš jako bonus. A ono taky je třeba dítě odhadnout. Malá je naprosto hodné dítě, mající o sebe velkou starost. Prostě ví že k nožům, oknům atd nesmí a vím na 100%, že to dodrží, neotvírání cizím jsme cvičily už, neotevřela sousedovi když jsem byla na zahradě atd. Zásuvky jak jsem psala jsou do jedné bezpečnostní, na plynu nevaříme, indukční deska má bezpečnostní pojistku atd. Nejhorší věc co kdy vyvedla že pustila moc vodu při mytí rukou a ta začala se odrážet a stříkat po celé koupelně, a jak se toho bála, utekla od toho. Ale popravdě, to by se za těch pár minut, kdy bych byla zpátky, nestalo nic horšího než pořádná povodeň v koupelně, no. Já vím že stát se může cokoliv a že je lepší mít dítě na očích skoro neustále, ale to fakticky není možné i když člověk neopustí dům. Pět minut kdy se bavím u vrátek s pošťačkou a podepisuju jí tunu lejster je v tomhle úplně stejných jako pět minut „venku“. Ale neodtáhnu dítě od stavebnice v patře do mrazu ke vrátkům jen proto že je tam pošťačka, že.
@AnastazieB @Rezii
Vaše volba, váš názor, přeji vašim dětem, ať vám to vychází…
Už tu někdo psal, že v kabelce nechával papír s informací, že je doma dítě samotné. Já měla podobný papírek na telefonu lípnutý taky, vždy když jsem šla ven z domu (i třeba jen čekat na pošťáka), protože se může pokazit zámek, někdo do mě vrazit apod. Kamarádka má malé miminko a starší dítě ve školce přímo před domem, vyzvednutí dítěte je tak záležitost max. 10 minut (ani se tam nepřevlíká, jen se dítě přezuje a vezme bundu a jdou domů), taky hrozně řešila, jestli to není nezodpovědné, ale mimino jí často tvrdě usnulo v tu nevhodnou dobu. Řeší to tak, že zavolá manželovi, že jde do školky bez malé, a jsou domluveni, že hned jak budou zpět, tak mu dá vědět, že je vše v pořádku. Její chlap ví, že když se neozve do 10min, tak volá, aby se ujistil (a kdyby mu to nebrala, sebere se a je do 20min. z práce doma). Takže se takto jistí.
Já potřebovala jednou taky odejít cca na 15min. do lékárny a měla doma spící dítě. Naštěstí mám vedle sousedku vitální důchodkyni (sama hlídá často děti), takže jsem k ní dala zapnutou chůvičku a požádala ji, že kdyby se v chůvičce cokoliv ozývalo (svítilo), ať mi ihned zavolá, kdyby se jí to výrazně nezdálo, nechala jsem jí klíče. Poté mi nabídla, že takto kdykoliv pomůže (v zásadě je přes zeď, nemusí se hnout z bytu, jen si vedle televize postaví chůvičku), já jí za to nabila kredit 100Kč (kdyby musela volat) a čas od času si mohla narychlo odběhnout. Ovšem pouze do doby, než hrozilo, že dítě samo vyleze z postýlky, to bych si už netroufla.
Prosím anonym kvůli zmínění kamarádky, kterou by si někdo s nickem spojil a já tu píšu bez jejího vědomí, že chodí od miminka pryč, tak abych jí nezavařila (ale jejich systém s telefonickou kontrolou od manžela mi přijde docela dobrý).
Anonym Z.