Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám tedy mladší dítě, ale osvědčilo se zatrhnout věci, co nechci aby dělala v zárodku. Myšleno hned poprvé. Chceš si umýt ruce? Fajn. Umyj si ruce a stačí. Ne že bude půl hodiny čabrat vodu. To ty děti pak totiž začne bavit a k činnosti se vracejí.
Mám 3,5 letyho doma a ani toaletak, ani mýdlo ani nic jinyho schovávat nemusim. Na zeď zatím nic nepatlal nikdy. Už ani nože nebo nůžky neschovavam
Ano, je to úplně normální, děti si rádi hrajou s něčím co teče.
Nejjednodušší je vymyslet nějakou variantu hraní si s vodou tak, aby to bylo povolené a dostupné + nějaké další smyslové hry a aktivity, kde může ňahnat, patlat, hnětat a podobně.
V létě pak ideálně stavět třeba přehrady na potůčku a jinak se patlat s blátem, možná časem keramiku.
Dcera měla tyto nápady cca ve dvou letech, hned v zárodku jsem to zatrhla a nedělá to. Osvědčilo se mi to u všeho, nechci-li aby něco dělala, hned na začátku vysvětlím proč a důsledně hlídám aby to nedělala a naucila se že ne…
U 3,5r dítěte by mi to vadilo teda hodně…
Taky mam vodni deti, my to resili tak, ze klidne hodinu a pul jsme je nechali hrat si ve vane, meli tam k tomu spoustu hracek, kelimku, brcek, barvicky, penu do koupele… Jedno z mala mist, kde byly hodne. A hodne jsme chodili ven k potuckum, kaluzim a spol. Dali jsme jim prilezitost na vhodnem miste. Jinak mi to prijde celkem v pohode, mam deti s ruznymi obscesemi, nejstarsi dcera jeste v 5r strkala vsechno do pusy a to jsem taky driv myslela, ze je domena batolat. Syn nestrkal nic do pusy uz v 18m… ![]()
@Perníček22 píše:
Dcera měla tyto nápady cca ve dvou letech, hned v zárodku jsem to zatrhla a nedělá to. Osvědčilo se mi to u všeho, nechci-li aby něco dělala, hned na začátku vysvětlím proč a důsledně hlídám aby to nedělala a naucila se že ne…
U 3,5r dítěte by mi to vadilo teda hodně…
U syna tohle fungovala krasne, me holky ovsem maji nejaka kolecka navic nebo pootocena nebo jim chybi, starsi dcera byla schopna 30krat skocit ze schodu a musela dobre vedet, ze si dole nabije… A delala to furt dokola
. Uz teda dobry, bude ji 11
.
Nektere veci u nekterych deti odnaucit opravdu nejdou, musi to prejit s vekem.
@Anonymní píše:
Ahoj, máme 3,5 leté dítě a má takové divné chování občas. Dám příklad. Před chvilkou jsem jí přistihla, jak upatlala zeď něčím mokrým (asi si nalila čaj do ruky a pak to patlala po zdi). Tak jí říkám, že se to nedělá. Odejdu na pár sekund pryč, vrátím se, a ona olizuje zeď! Pokaždý, když jí dám kelímek s pitím, tak se sice napije, ale zbytek většinou záměrně vylívá. Nemůžu si nechat na stole ani čaj, protože, jako před chvílí, přiběhne, vezme si druhý hrnek a přelívá to. Samozřejmě je politej stůl i zem. A to jsou i jiné věci, které dělá, a které si myslím už by v tomto věku neměly přetrvávat snad, nebo jo? Neřeknu třeba u dvouletáka, ale jí už bylo 3,5 a tyhle věci dělá dnes a denně a absolutně nikde nic nemužeme nechat.:-( U toalety musím uklízet i papír na wc, protože ona ho celej rozcupuje a pak hodí do záchodu. A to je se spoustou věcí. Mýdlo na umyvadle taky neexistuje, jakmile se k němu dostane, hned je vypatlaný atd. Co s tim prosim vás? Je to k tomuto věku normální nebo ne? mně už to přijde divné. Ted má zase mánii, kdy mi pořád leze ke dřezu a plejtvá pořád vodu. Nejdřív jsem jí nechala, řikala jsem si že se vyblbne a pustí jí to, ale opak je pravdou. Já už nevim co s tim.
Normální nudící se dítě ![]()
Nic zvláštního. Některý děti prostě v určitých situacích vypínají mozek. Moje pětiletá donedávna zvládla všechno pokreslit, jak drží v ruce fixu, je z ní bezmozek a kreslí na cokoliv…. ![]()
Moje dcera porad malovala a patlala po zdi, myslim, ze se ji to drzelo do nejakych 4 let. Vim, ze jsem si taky rikala, ze uz by mela mit rozum, kdyz normalne mluvi a da se s ni domluvit. Ale trvalo to dlouho. Mozna umocneno i tim, ze mela mladsi segru, se kterou se v tom podporovaly. No a dneska je velka a stejne ma potrebu porad neco patlat, matlat, vyrabet, michat, mrazit…
Aspon uz ne na zdi
Hrnec s vodou na tac na zem a ruzne naberacky, hrnicky, kelimky. Kdyz se toho nasyti, tak uz nebude prelevat jinde. Pak treba kineticky pisek se pekne patla.
To co dělají děti v rámci jejich zkoumání světa je normální. Rodiče jim ale musí nastavit mantinely co je ještě hraní a zkoumání a co už je ničení a plýtvání. Přelývání ve vaně, nebo si to po sobě prostě uklidí. Čaj na zeď? No dělá to otisky co? a co s tím flekem na zdi teď budeme dělat? Musíme to napravit, a pěkně pomůže zamalovat. Přiště to zkusíš na papír na igelitu s vodou, bude to taky dělat otisky. S vodou plýtvat? A co když pak nebude, co budeme pít, co budou pít kytičky a zvířátka? Toaleťák roztrhanej? Čím si pak budeš utírat zadeček? Musíme koupit novej místo dobrot, bombónů, sladkostí, zmrzlinky nemůžeme koupit, musíme koupit ten roztrhanej toaleťák a rozhodně bych jí nechala co způsobí aby si sama uklidila. To samé s vodou, stojí korunky a když plýtváš vodou, musí se zaplatit voda a co se zničí místo dobrot, místo výletu… místo nových věcí, hraček. Netvrdím třeba nejet na výlet, ale prostě nekoupit co má ráda a naučit, že všechno není jen tak a automaticky. Vysvětlit, že si má vážit toho že má tekoucí vodu, všeho dostatek a přestat to tolerovat a po dítku uklízet rozmary a nepolevit. Pak by to mohlo přejít. Držím palce
@X_Cassiopea Týjo, jak chceš tohle vysvětlit 3 letému dítěti? Jakože v tom obchodě už si sotva bude pamatovat, že rozškubalo toaleťák…
To je snazší nechat utrhnout jeden čtvereček a říct, že to stačí. A vysvětlit, že další až třeba Zítra.
Ale chce to trochu energie…
Ahoj, máme 3,5 leté dítě a má takové divné chování občas. Dám příklad. Před chvilkou jsem jí přistihla, jak upatlala zeď něčím mokrým (asi si nalila čaj do ruky a pak to patlala po zdi). Tak jí říkám, že se to nedělá. Odejdu na pár sekund pryč, vrátím se, a ona olizuje zeď! Pokaždý, když jí dám kelímek s pitím, tak se sice napije, ale zbytek většinou záměrně vylívá. Nemůžu si nechat na stole ani čaj, protože, jako před chvílí, přiběhne, vezme si druhý hrnek a přelívá to. Samozřejmě je politej stůl i zem. A to jsou i jiné věci, které dělá, a které si myslím už by v tomto věku neměly přetrvávat snad, nebo jo? Neřeknu třeba u dvouletáka, ale jí už bylo 3,5 a tyhle věci dělá dnes a denně a absolutně nikde nic nemužeme nechat.:-( U toalety musím uklízet i papír na wc, protože ona ho celej rozcupuje a pak hodí do záchodu. A to je se spoustou věcí. Mýdlo na umyvadle taky neexistuje, jakmile se k němu dostane, hned je vypatlaný atd. Co s tim prosim vás? Je to k tomuto věku normální nebo ne? mně už to přijde divné. Ted má zase mánii, kdy mi pořád leze ke dřezu a plejtvá pořád vodu. Nejdřív jsem jí nechala, řikala jsem si že se vyblbne a pustí jí to, ale opak je pravdou. Já už nevim co s tim.