Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Emilie píše:
Vyděržáj pianěr. Souhlasím.Ovšem přidávám se do klubu těch, co to prostě nevydrží… a nějaká ta na zadek přiletí. někdy to pomůže, někdy ne. Ovšem vždycky, když se uklidní, rozebereme situaci.
U toho staršího se osvědčilo děat divadlo, že náš hodnej kluk někam odešel amísto něj máme doma nějaýho cizího uličníka, kterýho nechceme. Ale tomu je pět a uvědomuje si to. Ten menší ani náhodou.
U nás je to vcelku podobné.
Někdy taky nějaká ta na zadek přiletí.
Vzteká se jenom doma, mezi lidmi, u prarodičů a ve školce je hodnej.
Už tu a tam zabere domluva, že když něco nesní apod. že to odneseme Elišce-holčička co bydlí naproti.
A taky nám občas klepe topení, jak ho sousedi pouští, tak to říkáme, že se paní pod námi zlobí, a že ťuká.
Jinak, sprchu jsem zkusila jednou, a to jsem ho jen tak pocákala v obličeji, a ryk to byl děsnej.
Pomáhá trochu zaměřit pozornost na něco jiného, nebo mu dát napít.
A vydržet, stát si za svým, a nepovolit…aby ty hranice poznal.
@Cuarentena píše:
Vůbec to není pravda, ale nemám náladu se tady o tom hádat. V daném věku je to velmi účinná metoda, lety ověřená, přímá, kontaktní, srozumitelná.
To ani omylem ![]()
To ja zrovna vcera jsem se uz chtela jit zeptat sousedu jestli jim nespadl lustr na hlavu jak se nam nas 4,5 lety Tygr zacal vztekat.Toho vztekani se snazim uz nevsimat a on prestane.Vice me vytaci, ze musi mit vzdy posledni slovo a na vse odpovi ne, ne, ne, nepujdu, nejdu, nedonesu, nebudu jest, nebude se prevlikat, obouvat atd. ![]()
Tak tady toto opravdu nedavam, jenou bych chtela zazit jek mi rekne ano uz jdu.
@Emilie píše:
Vyděržáj pianěr. Souhlasím.Ovšem přidávám se do klubu těch, co to prostě nevydrží… a nějaká ta na zadek přiletí. někdy to pomůže, někdy ne. Ovšem vždycky, když se uklidní, rozebereme situaci.
U toho staršího se osvědčilo děat divadlo, že náš hodnej kluk někam odešel amísto něj máme doma nějaýho cizího uličníka, kterýho nechceme. Ale tomu je pět a uvědomuje si to. Ten menší ani náhodou.
Ale jasně, že to taky někdy nevydržím, ale nezabralo to nikdy, opravdu nikdy. Maximálně se původní záchvat změní v sebelítost a vztek na sadistickou matku. Jinak efekt opravdu nulový, dítě se neuklidní ani se nepoučí. Mnohem lepší výsledky mám s trpělivou domluvou, když se pak na závěr dítě přijde pomazlit, často i dokáže sdělit, co se stalo, že se zlobilo kvůli něčemu atd.
Ale chápu, že zastánci fyzických trestů budou své děti mlátit a nikdo to nezmění, tady se to prostě tak dělá a lidi na tom nevidí nic divného.
@Emilie píše:U toho staršího se osvědčilo děat divadlo, že náš hodnej kluk někam odešel amísto něj máme doma nějaýho cizího uličníka, kterýho nechceme. Ale tomu je pět a uvědomuje si to. Ten menší ani náhodou.
Tak něž tohle, to snad raději to bití. Aneb „Když se nebudu chovat tak a tak, máma mě nebude mít ráda.“ Myslíš, že se ti pak dítě svěří, až udělá nějaký průser a bude potřebovat pomoc? Myslíš, že to podporuje jeho sebeúctu?
Přidávám se..mám doma malou vzteklinu 2,5 roku holčičku a je to pěkný očistec. Ono asi každí dítko je jiné a každé se vzteká jinak. Já jsem někdy z ní uplně zoufalá…
Teda, to je diskuze s břitvou ![]()
malej je taky vztekloun, obcas mu nejaka pristane na zadku a pokud to není porad, tak si myslim, ze to na skodu neni. Ovsem delam taky to, ze kdyz hodne zlobí, že mu reknu, ze si ho odnese čert, že zlobivýho kluka nechceme a že si misto nej poridime hodnýho chlapečka /coz asi není dobre, ze? pak mám totiz nejaké spatne svedomí/, a ono to zabere, on zacne prosit, ze ne, ze uz bude hodnej…
Zakladatelka psala, že syn má už 3,5roku. Mám stejně starého a příjde mi, že v tomto období má už dítě moc dobře znát mantinely, za které se nejde. Alespon v těch základních věcech na kterých si jako rodič trvám.
Pokud se pořád vzteká při každém zákazu, příkazu atd. tak je to podle mě o důslednosti rodiče, jak moc povoluje, či si stojí za svým. Takže zkus se nad tím zamyslet a pokud po něm něco chceš musíš si být 100% jistá, že tu hru dokončíš a neustoupíš. Pro dítě je to moc důležité.
Samozřejmě, že se většina dětí v tomto věku vzteká. Ale řekla bych, že už jde o jiné období než od toho 11/2-3let. Dítě už chápe moc dobře co se po něm chce.
Já osobně jsem bití používala až v krajní mezi, ale od těch cca 3 let už ho nepodporuju v tom vyřvávání, kopání atd. Musí se naučit ovládat i to je pro život důležité. Takže počítáme do 3 a moc dobře ví, že má čas na to se uklidnit, poslechnout. Pak následuje slíbený trest. Nemusí být ale fyzický, takto staré dítě už chápe když nebude pohádka, čokoláda, bonbon atd.
Zkus knížku Malý tyran, ta je také skvělá. Myslím, že je to nakladatelství Portál.
A jinak za mě.
Já to u stejně starého syna dělám tak, že udělám přesně, co on. Třeba i v obchodě.
A on si to potom rozmyslí, aby to udělal znova. Na něj to funguje.
Je k tomu spousta prima knížek. Harvey Carp, Alyson Schaffer, Naomi Aldort… a ty, co už tu padly. Ivuška má naprostou pravdu. Děti uvažují velice přímočaře. Tvrdohlavé dítě si z bití vezme jen jediné - že silnější může bít slabšího. Na většinu dětí to ani neúčinkuje.
Pokud je kluk „zlobivý“ nebo „hodný“, získá dojem, že když je zlobivý, nemáte ho rádi. A pak se bude bát vrátit domů s poznámkou. Když už, tak říkejte, že na něj sedla špatná nálada nebo něco, co necharakterizuje JEHO.
Pokud mu dáváte najevo, že vám vadí, že se vzteká, tak si z toho vezme zas jen to, že se maminka zlobí, když dává najevo svoje pocity. Takže se pak nedivte, až se naučí nechávat si vše pro sebe. Lepší je zkusit ho naučit vyjadřovat se přijatelnějším způsobem. Dát mu možnost odreagovat vztek. Ono ho to časem přejde, nebude se vztekat furt.
Na švagra bych se víš co, ať si myslí co chce, mysli spíš na syna.
Zkus tu literaturu, já si taky nevěděla rady, pořád se učím a vždycky to přinese něco dobrého. Všichni jsme doma byli případ pro psychiatra a když jsme sjednotili výchovu, zavrhli jakýkoli nátlak či násilí, je tu takměř pohoda ![]()
3,5 leté dítě už absolutně není adept na nějaké plácání na zadek, to už je rozumný tvor. A všechno si ukládá a vrátí nám to. ![]()
Příspěvek upraven 04.01.13 v 15:02
Jak rika moje kamaradka, ktera zna Tygra od mala,,na neho snad neplati vubec nic
''Dostane udela to znova, nedostane udela to znova, domluvis mu udela to zas, nevsimas si ho zas to same.Vidi,ze jeji kluci jdou a poslechnout a s nasim to ani nehne. A jen slysime, ze jsme zli a prisni rodice jen proto ze chceme aby poslouchal a delal co ma ![]()
Bože!!!
co se tady zase hádáte?
vždyť neexistuje návod na dítě, na někoho platí ignorace, na někoho oblbnutí že hodný odešel, na někoho lupnutí na zadek, na někoho pevné objetí a vysvětlování do blba.
Někdy vysvětluju, někdy obejmu, někdy lupnu vše se děje podle momentální situace, a každá známe své dítě nejlépe, kdyby k dětem existoval návod možná by to bylo jednoduší ale nuda
![]()
@hofka hořčice mě pobavila, slyším to poprvé ![]()
@ivuska.h píše:
Tak něž tohle, to snad raději to bití. Aneb „Když se nebudu chovat tak a tak, máma mě nebude mít ráda.“ Myslíš, že se ti pak dítě svěří, až udělá nějaký průser a bude potřebovat pomoc? Myslíš, že to podporuje jeho sebeúctu?
A četlas to, co píšu nad tím že jakmile se uklidní a je schopen komunikace, sedneme si spolu a probereme, co ho k danému činu vedlo? A věř, že pokud situaci vysvětlí a já pochopím, že jsem chybila v úsudku, tak se mu omluvím! A to bych řekla, že jeho sebeúctu podpoří docesla slušně, ne? Že chybovat je lidské, ale že je důležité to přiznat a omluvit se a chybu nějak napravit!
@K.Black píše:
Bože!!!co se tady zase hádáte?
vždyť neexistuje návod na dítě, na někoho platí ignorace, na někoho oblbnutí že hodný odešel, na někoho lupnutí na zadek, na někoho pevné objetí a vysvětlování do blba.
Někdy vysvětluju, někdy obejmu, někdy lupnu vše se děje podle momentální situace, a každá známe své dítě nejlépe, kdyby k dětem existoval návod možná by to bylo jednoduší ale nuda![]()
@hofka hořčice mě pobavila, slyším to poprvé
Souhlasím. Pokud se vám můj model nelíbí, já vám nenařizuji, abyste to dělaly, na to nemám právo. A proč taky. Všude jsem dvakrát ještě nebyla. A moudrost nežeru, mám radši banány.
Ta hořtice me taky pobavila a k čemu to vlastne jako je, co to má značit?