Jak se pozná nadané dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1211
27.12.12 22:16

jak se pozna nadané dítě

Zajímalo by mě co všechno dovedou 4leté deti, co je v normě a co už je :roll: nadrámec??Moje dcera nema žadný druh nadaní-nebo aspon se ješte neprojevil, spíš projevuje zajem o sporty jako je tenis, kolo, už i plaveme…ale spíše bych rada vedela jestli není na skodu když umí počítat do 20,poznavat celé hodiny, písmenka, podepsat se, behem odpoledne se naučíme basničku-pisničku, hrajeme detské hry pro deti od 6let, ty pro mladší ji nebaví, takže nevím zda je to spravně, nebo naskodu, podotýkám do ničeho jí nenutim, vždy projeví zajem sama, ještě chci podotknout, že ve školce se jeví paní učitelce jako normalní dite, ona je totiž děsně stydlivá a tím padem se ve školce neprojevuje jako doma, dokonce utekla i z besídky kterou meli na vanoce secvičenou-takže stydlín… :oops: momentalně mi nosí knížky abych jí naučila číst, takže nevím jak to pojmout, aby pozdeji ve škole nemela problémy se přizpusobit…dekuji za nazory :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
sophinka1
27.12.12 22:22

Podle toho co pises bys chtela mit nadane dite :mrgreen:. Muj syn ve 4 letech cetl. Psal pohadky. Opravdu si je vymyslel… Umel pocitat. Dnes je mu 14. Ma sice urcite nadani ale genius neni :lol:

• Citovat
  • Upravit
6842
27.12.12 22:23

Zkus navštívit PPP (pedagogicko psychologická poradna) měla by být v každém větším městě, kde se na dítě podívá odborník a zhodnotí, zda je skutečně nadaná. A pokud ano, tak určitě podporovat ve všem o co má zájem, čtení, psaní počítání, encyklopedie a podobně…
Naopak bys ji ublížila, kdyby ses snažila ji ve vývojij brzdit!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.12.12 22:23

Myslím, že můj synovec nadaný (nebo moc chytrý) je.
V roce říkal: „Táta má černé pití to děti nemůžou, máma má žluté pití, to můžu i já“.
Ve dvou letech: „Teto, ten autobus má z každé strany sedm oken a tři pneumatiky“
Ve třech letech: „Ta lokomotiva, co kolem nás projela se jemenuje "xyz“ a je to dízlák". „Víš že triceratops má velkou lebku?“
Ve čtyřech: „Já ti přečtu pohádku“.
V pěti mě porazil v šachu.
V šesti se učí druhý jazyk… Jeho mladší bráška je úplně normální dítě, které ve dvou letech říká „koko“ „máma“ „bác“ „auto“

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • Citovat
  • Upravit
36556
27.12.12 22:24

Neřekla bych, že je to na holčičku nějaký znak génia :nevim:
Spíš důkaz, že je to normální zdravá inteligentní holčina a ty se jí věnuješ. Rodiče toho obvykle vidí v dětech víc než učitelé, to se stává.
Asi jsi chtěla slyšet něco jiného, ale takhle to vidím. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
27.12.12 22:24

Tak naše Terka uměla písmenka ve dvou letech, její oblíbená kniha byl slabikář po manželovi, takže ve dvou četla OBI na rohožce v krámu a lidi čučeli, v pěti sčítala a odčítala libovolně, velmi rychle pochopila, že sčítání a odčítání je stejné jako do desítky, jen se prostě přidávají desítky stovka a tak podobně. teď v šesti sama přišla na násobení do desíti, ve čtyřech skládala puzzle o 100dílkách. Je to chytrá šikovná holčička, u zápisu z ní byla učitelka nadšená, ale že bych tvrdila, že je nadaná, to ani ne, chytrolínek je, ale cokoliv se naučí, tak na škodu není, tak jí nech rozvíjet, chce číst, ať čte.
Mimochodem naše dítě má odklad, sice o tom v poradně nechtěli ani slyšet, nakonec jsme je uhádali, má problémy s mluvou, na logopedii chodíme každý týden už skoro tři roky, třeba K se učila 10měsíců, L rekordních 14měsíců, takže kvůli tomu, už jí chybí jen R Ř, naštěstí, ale stejně má odklad, chytrá nechytrá, někdy se to tak vyvrbí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
27.12.12 22:25

@gabki Myslím, že je v pořádku, když se věci naučí sama, chyba by byla jí to zakazovat. Špatně by bylo, kdybys ji do toho nutila, bohužel znám pár maminek, které si takto dítě vycvičí a pak je předvádí jak cvičenou opičku :roll: Jenom s tím čtením bych to asi moc nehrotila - já jsem se naučila číst ve čtyřech letech a pak mě to ve škole strašně nebavilo. Asi i díky tomu jsem si nikdy nezvykla se učit, prostě jsem to v první třídě nepotřebovala a pak už mě to nebavilo :nevim:
Jinak napočítat do dvaceti a učit se básničky je dle mého názoru normální, naše malá to taky ve čtyřech letech umí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35323
27.12.12 22:27

Jak se to pozna nevim. Ale moje dcera je o pul roku mladsi, neumi zatim pismenka a neumi se podepsat( ale pocitam, ze se to brzy nauci), ostatni souhlasi. Zda se mi chytra( srovnavam se starsi dcerou - asi bude mit lepsi pamet a neni stydliva, jinak zasadni rozdil nevidim), ale jinak nejak extremne nadana ne. Pokud nejake nadani ma, ukaze se to asi ve skole. Neucila bych ji cist, jen poznavat pismenka a neucila bych ji psat, ve skole by to mohlo byt na skodu( pokud si osvoji nejake spatne stereotypy). Muzes ji ucit poznavat svet okolo, prirodu a vysvetlovat souvislosti a cist ji( to, co se uci v prvouce), to se ji bude urcite hodit, podle pi ucitelky maj dneska deti neuveritelne diry v zakladnim rozhledu( nejspis proto, ze se jim rodice moc nevenuji, nebo maji sami mezery)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
27.12.12 22:30
Chytrej :mrgreen: naše maličká si vystačí s hmmmmm, ta ve dvou obi nepřečze, možná přečte, ale nevysloví :mrgreen:
ta je u máma a ham, s tím si vystačí :mrgreen:
naše Terka se s manželem věnuje astronomii, běhají s teleskopem po lese a sledují hvězdy, takže ve třech uměla hvězdy a diskutovala o planetách, reakce lidí byla srandovní, ale je to pouze o tom, co se tomu dítěti dává do hlavy, o ničem jiném to není.
@Anonymní píše:
Myslím, že můj synovec nadaný (nebo moc chytrý) je.
V roce říkal: „Táta má černé pití to děti nemůžou, máma má žluté pití, to můžu i já“.
Ve dvou letech: „Teto, ten autobus má z každé strany sedm oken a tři pneumatiky“
Ve třech letech: „Ta lokomotiva, co kolem nás projela se jemenuje "xyz“ a je to dízlák". „Víš že triceratops má velkou lebku?“
Ve čtyřech: „Já ti přečtu pohádku“.
V pěti mě porazil v šachu.
V šesti se učí druhý jazyk… Jeho mladší bráška je úplně normální dítě, které ve dvou letech říká „koko“ „máma“ „bác“ „auto“:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
27.12.12 22:32

Ja ve ctyrech letech cetla a v peti pocitala a psala psace. Muj dvorni automechanik ma dvouleteho syna, ktery pozna nejen znacku, ale i model, a umi pojmenovat vsechno, co najde pod kapotou. Nejsme nadani, jen mame ambiciozni rodice :)

• Citovat
  • Upravit
stazinka09
27.12.12 22:32

@gabki
mě to přijde v širší normě, nic extra výjimečného, geniálního. Zvídavé, bystré dítě, které maminka podporuje ve vývoji. Je fajn, že ji nenutíš. Zřejmě nemá nutkání se předvádět. Hm malá počítá do 20asi tak od 2let, mluví, skládá fantazijní příběhy, barvy včetně odstínů, ale samostatně se neoblékne a plínu na noc bude mít asi do důchodu :roll:. Doporučení psycholožky: na co se ptá, to jí povězte, ale moc si na tom nezakládejte :lol:, její hlavní úkol je být dítě

• Citovat
  • Upravit
9887
27.12.12 22:35

@gabki Taky mi přijde, že je to u holek úplně v normě. Dovednosti se přece vyvíjejí nerovnoměrně, někdo ve třech letech čte, ale jeho sociální schopnosti (stydlín) můžou zaostávat. A naopak. To se většinou naštěstí srovná:)
A ve škole - samozřejmě záleží, co je to za zařízení, ale tolik dětí čte a píše před první třídou, že by učitelé měli být zvyklí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
27.12.12 22:36
To je nádherná věta :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:
@stazinka09 píše:
její hlavní úkol je být dítě
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
27.12.12 22:37

@gabki Vidím to stejně jako @stazinka09 . A ke zvídavé dcerce gratuluju :kytka: Jen prosím tu její zvídavost nepřeceňujte; uvidíte, jak si povede v dalších letech… (Tím chci říct: tak, jak se k ní stavíte doposud, se mně to velice líbí… :palec: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
236
27.12.12 22:49

Podľa toho, čo tu čítam, tak mám asi moje dieťa zaostalé…venovať sa jej venujem, ale ona sa radšej ide hrať s bábikami, spieva, tancuje a vie napísať písmeno E (ako Evička) a počíta : jeden, dva, päť, osem :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí