Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, jsem v 36 týdnu miminko se otočilo asi tak před 4 dny hádam…každý mi říka, že mi dávaji týden a jdu rodit, termín mám, ale až 20 nebo 27.2. Zajímá mě jak dlouho tak asi trvá po otočení miminka dní než se začne tlačit ven. Většinou se dočítam, že porod příjde v tom 40tt a později. Je to normální a běžné abych třeba rodila už ve 37tt nebo to klidě ještě může vydržet a můžu i klidně přenášet? Jsem prvorodička tak jsem stoho zmatená. Děkuji za odpovědi.
To nemá vliv na porod. Já měla obě děti přetočené brzo a ani jednomu se na 40tt ven nechtělo…
Jo aha protoze mamka mi rikala, i kamaradka ze jak uz je hlavickou dolu ze je to uz nepohodlna poloha a ze uz chce ven…
Malá byla hlavičkou dolů snad celou dobu.. Rodila jsem až 41+6, vyvolávaně
nemá to vliv.. Jinak malá byla narvaná dole snad už od 33tého týdne, nemohla jsem chodit, doktorka mě poslala do poradny do porodnice už ve 36tém týdnu, jak to nakonec dopadlo jsem už psala..
Otočení mimča nemá s termínem porodu vůbec nic společného. 5 dětí jsem měla vzorně otočených ve 30.tt a přenášela jsem. 1 dítko se otáčelo mezi 35.-36.tt a taky jsem 10 dní přenášela. Takže klid. To, že se to prcek možná otočil nic neznamená ![]()
Ja mela syna otoceneho ve 20.tt hlavou dolu, v 26.tt taky a vydrzel az do porodu. Prenasela jsem 10 dni.
@Luszyie píše:
Jo aha protoze mamka mi rikala, i kamaradka ze jak uz je hlavickou dolu ze je to uz nepohodlna poloha a ze uz chce ven…
To určitě né, já už ho mám hlavičkou dolu ‚dávno‘ a nikdo mě porodem nestrašil ![]()
Hlavickou dolu byla dlouho, citila jsem to, mala mela nekolik krat denne skytavku Rodila jsem v 36tt, bylo to prima, nezazila jsem to nejtezsi obdobi(pokud nepocitam 1-3 mesic
) a to mela porodni vahu 3100g a 48cm, jako normalny donosenec ![]()
Obě děti jsem měla spořádaně hlavičkou dolů skoro od začátku. rodila jsem první v 38+4 a druhé ve 37+3. ale v obou případech to mělo spojitost se změnami na čípku a ne s položením dítěte. fakt buď v klidu, až přijde jeho čas, tak se narodí.
Jj…trosku me to uklidnilo, nevedela jsem ze by se mohlo otocit uz i tak vcas…nejdrive me strasili ze me zavrou, protoze se mala nechtela otocit az ted nekdy, ted zase, ze je otocena takze at pocitam, ze to kazdou chvili prijde…tak mam v tom trosku zmatek..a citi to clovek tak nejak, ze by to mohlo kazdou chvili pijit? da se to vycitit treba jen intuitivne?
Tohle opravdu s porodem nemá nic společného. Mě se malá otočila hlavičkou dolů už v 29tt, v 33tt se otočila zase zpět a v 34tt zase hlavou dolů a už tak zůstala, rodila jsem přesně 40+0tt.
A jestli se dá porod „vycítit“? Věřím, že někdo takovou zkušenost má ale já ne. Akorát mi teda v den, kdy mi začla odtíkat plodovka bylo strašně fajn, po dlouhé době mě nic nebolelo, připadala jsem si netěhotně
Známkou blížícího se porodu může být třeba průjem, říká se, že tělo se tak před porodem čistí ale není to pravidlem a určitě ne každý průjem znamená, že už budeš rodit ![]()
Nechci strašit, ale může se stát, že se mimčo ještě otočí zpátky. Není to sice moc pravděpodobný, ale stává se to. Mě to ten náš rarášek udělal na konci 37tt ve chvíli, kdy jsem byla připojená na monitoru a při tom jak už byl velký (skoro 4kg),to byl docela mazec a to už byl poměrně dlouho hlavičkou dolů.