Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky, v pátek končím 38. tt a miminko je stále KP
Budu rodit své třetí miminko a předcházející dvě byly vždycky už kolem 30. tt hlavičkou dolů a rodila jsem přirozeně. Je tady nějaká mamča, které se miminko otočilo těsně před porodem? Popřípadě mamča z Uherského Hradiště, která rodila KP přirozeně? Bojím se císaře, ale zároveň i případných komplikací při přirozeném porodu KP.
@jsa mě se taky malý otočil těsně před porodem. Kdyby se tak nestalo, tak bych určitě volila porod císařem.
@jsa první se mi otočil týden před porodem. Jinak bych volila cs, sic se toho bojim, ale ty moje minimiminka by mě stejně kp přirozeně nenechali.
Rodila jsem koncem pánevním v UH 2010. Dělali váhový odhad, byl 3 kg, s tím, že pokud by byla váha vyšší, tak půjdu automaticky na sekci, na které jsem nakonec skončila stejně, protože malá měla krátkou šňůru - proto se ani neotočila. Jo a po císaři jsem vypadala líp jak maminka vedle po blbém přirozeném porodu…
Mně právě říkala dr., že pokud bude malá správně natočená a bude přiměřený váhový odhad, tak bych šla přirozeně (obě děti jsem měla do 3 kg). Jak dlouho před termínem se vůbec plánuje císař? Po včerejší kontrole už malá dost naléhá i zadečkem (proto se bojím, že už se neotočí) a jsem otevřená na špičku. Budu rodit po necelých 2 letech, tak to prý může být celé rychlejší…
@šárkajak píše:
Rodila jsem koncem pánevním v UH 2010. Dělali váhový odhad, byl 3 kg, s tím, že pokud by byla váha vyšší, tak půjdu automaticky na sekci, na které jsem nakonec skončila stejně, protože malá měla krátkou šňůru - proto se ani neotočila. Jo a po císaři jsem vypadala líp jak maminka vedle po blbém přirozeném porodu…
A to že má malá krátkou pupeční šňůru zjistili na UTZ nebo až při porodu?
@jsa to zjistili až při porodu…vlastně nikdy nesestoupila úplně dolů, furt jsem ji měla pod žebry…
Kamarádce zjistili při příjmu na CS, že je dítě hlavou dolů, porodila přirozeně.
Mně se neotočila, rodila jsem CS. Byl to druhý porod, první normálně, váhový odhad byl 3500 g (první dítě 2500), pánev měřili a nic moc, doporučili CS, což jsem i sama po dlouhých úvahách chtěla, ale kdybych trvala na přirozeném porodu, asi bych to vydupala. Nebylo to UH.
Jo a po CS jsem byla mnohem lepší než po prvním porodu (indukce, hnusná), ale to nemusí samozřejmě být pravidlo.
Holky, díky, budu doufat, že se ještě otočí…má ještě zhruba 2 týdny. A když ne, tak sama nevím, pokusím se věřit doktorům ![]()