Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky máte některá zkušenost? V pátek sem byla na kontrole a naměřili mi 130/100,zjistili mi mírně zvýšenou kyselinu mocovou. Dostala jsem dopegyt 1-0-0 a mám si každý den měřit 5× tlak a psát si to. Už v pátek odpoledne doma sem měla tlak 120/80. Celý víkend taky všechno v pořádku, ale měla sem strach, tak sem radši jela na gyndu dneska rano, i kdyz na kontrolu mám jít v středu. Odezvy miminka v pořádku, tlak taky v pořádku a dělali ki testy na kyselinu mocovou s tim, že když budou vysledky špatné zavolaji mi, nikdo nevolal tak je to asi vše v pořádku. Břicho mi tvrdne asi 100× denně a jsem otevřená prý na špičku prstu. Sem ráda, že je vše v pořádku, ale pořád mám nějaký strach aby malá byla v pořádku. ![]()
Ahoj,ja jsem ve stejny fazi tehotenstvi taky mela vysokej tlak, spodni cast neustale nad 100,taky mi predepsali dopegyt jednou denne,protoze se mi nesnizil,tak mi malou pro jistotu nenechali prenaset. Porod byl uplne v klidu a mala je v poradku,uz jsou ji dva mesice
to ze tlak na konci tehu stoupne se stava,hlavne tehle vedrech…nemusis se bat,jen Te budou pro jistotu vic hlidat a to je vlastne fajn,ze mas jistotu,ze je vse ok ![]()
Tak já jsem se takové fáze těhotenství ani nedočkala, v 37. tt jsem měla 150/100 a poslali mne rodit.
Já v 38 týdnů měla tlak kolem 150/100, současně s tím mělo dítko špatné průtoky v mozku, takže okamžitá hospitalizace, sledování, neustále monitory a za tři dny (38+0) jsem musela na císaře..
Ahoj.
Napíšu Ti svůj příběh, ale je – spoiler – s dobrým koncem.
Měla jsem to podobně jako ty – běžná kontrola a zjistil se vysoký tlak cca 130/100. Hospitalizovali mě, dostala jsem Dopegyt a tlak byl sražený. Ale v nemocnici už trvali na tom, že zjistí bílkovinu. To probíhalo tak, že jsem musela 24 hodin „čůrat“ do džbánku. Celou dobu měřili ozvy. Vše O.K.
A večer při rutinním měření zjistili, že je něco divného. Jednoduše ty ozvy najednou klesly. Sestra mi řekla, že to si „jen“ malý přišlápl šňůru, ale dohasila s měřícím strojem ještě ve tři v noci. To bylo divné. Na vizitě, která byla nezvykle brzy, mi doktorka oznámila, že udělají zátěžový test.
A pak už to jelo. Test nedopadl nejlíp. Rozhodování. Přišel primář. Píchli mi vodu a byla částečně zakalená. Porodila jsem v klidu za pět hodin a kousek – na prvorodičku docela slušný výkon. Malý se narodil 38+2. Takže v klidu – žádný nedonošenec.
Ale pak jsem zjistila, co znamená zakalená voda. Mohlo to skončit i postižením dítěte. Když naši totiž oslavovali vnuka, tak se jim sousedka svěřila, že i ona měla zakalenou plodovku a její dítě je na vozíku.
Je pravda, že malý byl a je tabulkově v normě, ale přece jen … v té širší, např. chodit se naučil „až“ v 17 měsících. Syn je v pohodě, ale já si stejně myslím, že nechat ho v té vodě o pár dnů/hodin? déle, nemuselo by to dopadnout takto skvěle. A všechno jen díky/kvůli vysokému tlaku.
Prosím, neber to jako předpověď. Spíš jako varování.
Přeju dobrý porod a holčičce bezproblémový vstup do života.
@tininas No tak teď sem zase vystrasena
. Já mám pokaždé monitor v pořádku mi říkají,tak doufám,že to tak bude… Vubec teda.nevím co mám dělat
. Měla jsem ho takový jen vv pátek ráno a doma v jednu už sem byla 130/77. Krev je v pořádku a moč taky. V neděli sem si dopegyt nevzala a stejně sem měla tlak dobrý… Nechci vubec pomyslet,že by neměla být v pořádku.
@Veronika Kai píše:
@tininas No tak teď sem zase vystrasena. Já mám pokaždé monitor v pořádku mi říkají,tak doufám,že to tak bude… Vubec teda.nevím co mám dělat
. Měla jsem ho takový jen vv pátek ráno a doma v jednu už sem byla 130/77. Krev je v pořádku a moč taky. V neděli sem si dopegyt nevzala a stejně sem měla tlak dobrý… Nechci vubec pomyslet,že by neměla být v pořádku.
Neboj se! Ja mela taky cele tehotenstvi vysoky tlak, porad to se mnou resili, nastesti jsem nebyla hospitalizovana, ale merili me porad…par dni jsem prenasela, miminko bylo po porodu v poradku a ja take, na tlak uz si nikdo nevzpomnel. Resi to hlavne kvuli preeklampsii, ale ja krom vysokeho tlaku jine priznaky nemela.
@Veronika Kai píše:
@tininas No tak teď sem zase vystrasena. Já mám pokaždé monitor v pořádku mi říkají,tak doufám,že to tak bude… Vubec teda.nevím co mám dělat
Promiň to jsem nechtěla. Jsem fakt blbec. Asi jsem se chtěla jen vykecat. Navíc mně bylo tenkrát 33 – takže jsem byla nejspíš riziková. U Tebe to dopadne taky dobře.
Ještě jednou se omlouvám.
No já teď nevím co mám dělat,zase tam nechci znovu jet. Nejradši bych tam dojela a zazadala si,že chci vyvolat porod ????. Asi bych chtěla aby mě taky hospitalizovali
. Malá v bříšku řadí chvilema jako blázen a věčně má skitavku. Fakt se o ní teď bojím.
@Veronika Kai píše:
No já teď nevím co mám dělat,zase tam nechci znovu jet. Nejradši bych tam dojela a zazadala si,že chci vyvolat porod ????. Asi bych chtěla aby mě taky hospitalizovali. Malá v bříšku řadí chvilema jako blázen a věčně má skitavku. Fakt se o ní teď bojím.
Kdy máš další kontrolu?
Malej taky porad skytal, vecne jsem se otrasala… Nestresuj se tolik, nepozoruj se tak, bude to v poradku, zbytecne si skodis!
@Veronika Kai píše:
No já teď nevím co mám dělat,zase tam nechci znovu jet. Nejradši bych tam dojela a zazadala si,že chci vyvolat porod ????. Asi bych chtěla aby mě taky hospitalizovali. Malá v bříšku řadí chvilema jako blázen a věčně má skitavku. Fakt se o ní teď bojím.
tak dneska jsi byla na kontrole a dobrý, tlak máš dobrý takže proč by jsi tam jela?
Miminko je neklidné a mele sebou,protože cítí vás neklid,hodně to na něj ma vliv..Ze ma skytavku je prima,moje mala skytala taky porad a odpověď odborníka co jsem našla - http://www.porodnice.cz/…a-plodu-31tt ![]()
Nebojte se,tlak mate uz v poradku a hlidany.Moč je v pohode a ozvy dítěte taky. Kdyby se jim něco opravdu nezdálo,byla byste uz v nemocnici na pozorování. Doporucuju necist katastrofy na netu,je to zbytecny a ničemu to nepomuze,jen naopak se budete stresovat. .Dítěti to určitě nepomuze ,ani vam.
Vse je vlastně podle dnešní kontroly v pořádku,tak si uzivejte zbytek těhotenství v klidu. ![]()
No na monitoru sem měla chvilkama tep srdíčka až 160 a toco sem měla chvilku na 0 ale nerozumím tomu,když říkali,že je to pořádku tak asi jo
. Ale taky se dost vrnela jednu tu dobu co sem byla pripojena. Ptali se mě jestli nemám rozostreny zrak,ale ten mam skoro celé tehu,protože mám nosit brejle a prdim na to. ![]()