Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
jsem v 8 týdnu těhotenství a i v práci by mě raději viděli na neschopence. Jen, že nechci být pořád doma mimo 6h. vycházek. Kontrola ani nevím jak chodí. Jak jste se zachovali Vy začínající těhulky?
@raflik píše:
Dobrý den,
jsem v 8 týdnu těhotenství a i v práci by mě raději viděli na neschopence. Jen, že nechci být pořád doma mimo 6h. vycházek. Kontrola ani nevím jak chodí. Jak jste se zachovali Vy začínající těhulky?
Na základě jakých zdravotních problémů bys šla na neschopenku?
Co děláš za práci? S nějakými chemikáliemi či něco nebezpečného?
@raflik píše:
Dobrý den,
Nenech se zatlačit do neschopenky. Pokud nemáš problémy, pracuj. Nejsi nemocná. Jen čekáš dítě. Pokud chce zaměstnavatel takto řešit svoje personální problémy, jeho boj. Já skončila v práci 6 týdnů před porodem ![]()
@raflik jakmile budeš na PN musíš dodržovat vycházky. Jsi prostě nemocná. Kontroly chodí i na těhotné. Jestli nemáš zdravotní problémy tak popros o přeřazení na jinou práci nebo by tě měl nechat zaměstnavatel doma za 100% platu. Já jsem na PN od 6tt z důvodu rizikového těhotenství. Teď ještě do konce července bych měla být v klidu, ale pak to vypadá, že budu bez omezení. Takže taky nevím jak to budu řešit, pač zaměstnavatel mě už moc v práci nechce, přece jenom nechci zažít ten strach co jsem měla na začátku. Takže asi celé těhotenství vydržím na PN. Jen před mateřskou si vyberu dovolenou.
Mně zase v práci chtějí až moc,v plném nasazení. Zvlášť teď nejsou lidi a nemám zástup. Práce náročná fyzicky,v horku teď v létě,fakt nevím jak s tím naložit. Přeřazení nehrozí a zůstat doma za 100% taky ne,ne úplně vhodných činností mám tak 50%,50% času. Pomoct mi nemá kdo. Takže musím dělat všechno stejně jako předtím.
Minule jsem byla na pn od 16tt, kontrola přišla normálně,asi po 5 týdnech, před obědem.
@raflik píše:
Dobrý den,
Neschopenku vystavuje lékař a ne zaměstnavatel. Treba u meho lekare nevím, jak bych mu to vůbec řekla, ze mi jima vystavit, by mé hnal
@raflik píše:
Dobrý den,
o neschopence rozhoduje lékař na základě zdravotního stavu - ne šéf na základě jeho potřeb.
@neumisa tak to by měl někdo říct těm zaměstnavatelům. Bohužel většina tehulek to vyřeší pn,než mít peklo v práci a dohadovat se o každé činnosti.
Vstala jsem ráno o půl páté, dala si snídani, pak jsem se vyzvracela, šla na autobus, po hodině a půl dojela do práce, 8 hodin pracovala a v pět dojela domů. Na mateřskou jsem nastoupila 6 týdnů před porodem. ![]()
Ja jsem tedy na neschopence od začátku těhotenství, ted uz jsem 20 tt. Sla jsem po domluve s nadrizenou, jelikoz si myslim, ze je rozumejsi jit na neschopenku, nez se vystavovat riziku, ja jsem to riziko mela veliky, pracuji jako zdr.sestra na luzkovym, takze opravdu zvedat ty pacienty a nikdy nevite, co se tam stane… To jsem opravdu nechtela. Uzivam si to doma a pripravuji se na prcka v klidu a nestresuju se
![]()
@andelka83 píše:
@neumisa tak to by měl někdo říct těm zaměstnavatelům. Bohužel většina tehulek to vyřeší pn,než mít peklo v práci a dohadovat se o každé činnosti.
no dokud těhotné budou vzdychat s každým píchnutím a doktoři budou psát PN na požádání, tak se situace nenapraví. Chce to součinnost všech tří stran. Chyba není jen na straně zaměstnavatelů.
Já jsem od začátku těhotenství na neschopence a kontrola me nedošla ani jednou.vycházky nedodrzuju…nastesti teď budu přecházet na MD.
Nechala jsem se preradit na jinou praci /pro tehotne vhodnou - ze zakona musi, je jejich problem, pokud nemaji kam…tak budes sedet nekde v kanclu a mit nohy na stole…/ a doplacet si rozdil mzdy vyrovnavacim prspevkem. Na neschopenu bych sla jen kdyby tehotenstvi bylo rizikove nebo s nemoci.
Jinak neschopenky v tehotenstvi jsem mela, ale na normalni diagnozy. Na rizikovem tehotenstvi vim, ze kolegyne byly hodne bite na penezich, ale zas kdyz je to opravdu rizikove, tak se neda svitit a je lepsi lezet. V takovem pripade mas normalni vychazky. A za dobu tehotenstvi na mne prisla kontrola jednou - na udani:) Byla jsem pochopitelne doma. Takze nevim, jak je to bezne…jak chodi, nechodi atd.
@xstrasilka píše:
Vstala jsem ráno o půl páté, dala si snídani, pak jsem se vyzvracela, šla na autobus, po hodině a půl dojela do práce, 8 hodin pracovala a v pět dojela domů. Na mateřskou jsem nastoupila 6 týdnů před porodem.
A po páté domácnost, děti, úkoly..?
Když si mám vybrat jestli budu zvládat práci nebo děti a běžný život,tak si vyberu to druhé no. Zdraví mám jen jedno.